25.6.12

Ανθεκτικότητα, η ιστορία ενός αγώνα -εκδ. Κέλευθος


Ημερομηνία δημοσίευσης: 24/06/2012

Μέρυλαντ, 1916. Πέντε ελάφια Σίκα μεταφέρονται και εγκλιματίζονται εξαιρετικά στο νησί Τζαμ κοντά στο Μέρυλαντ. Σαράντα χρόνια μετά, αριθμούν τα τριακόσια. Τρία χρόνια αργότερα, τα τρία τέταρτα πεθαίνουν. Στο νησί τίποτε δεν έχει αλλάξει. Γιατί; 

Στην Αυτοβιογραφία ενός σκιάχτρου, -σε μτφρ. Άννας Πλεύρη, των εκδόσεων Κέλευθος, Αθήνα 2010- ο Boris Cyrulnik, νευροψυχίατρος και καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Τουλόν, αποδίδει την εξαφάνιση των ελαφιών στην επιτυχή προσαρμογή τους. Αυτή έγινε αιτία της πληθυσμιακής συμφόρησης, αποτελέσματα της οποίας ήταν ο κορεσμός στο περιβάλλον, οι συνεχείς συγκρούσεις και ο αισθητηριακός πανικός στο εσωτερικό κάθε οργανισμού, που πέθαινε από εξάντληση επινεφριδίων. Αντιπρόταση στην ιδέα της προσαρμογής είναι η ιδέα της καταστροφής -έναντι της δαρβινικής θεωρίας-, καθώς σημαίνει τη μετάβαση σε έναν άλλο τρόπο συμβίωσης και προσφέρεται για να μελετηθεί το φαινόμενο της εξέλιξης συστημικά, δηλαδή, συνεκτιμώντας τις πολλές διαφορετικές αλλά συντονισμένες αιτίες που συμμετέχουν στη λειτουργία του ίδιου αδιαίρετου συνόλου. 

«Σκιάχτρο» ήταν ο Πιερό, η Εμιλί, ο Πωλέν, ο Ισμαήλ, η Αρμέλ, η Αντέλ... Μέχρι που επέλεξαν την αφήγηση για να συμφιλιωθούν με την ιστορία τους αντί να επιστρέφουν στο παρελθόν με τα φαντάσματα. Άρχισαν πάλι να σκέφτονται. Αναζήτησαν βοήθεια επιλέγοντας τη δοκιμασία, για να μειωθεί το βάρος του πόνου, και συγχρόνως, να προταθεί ένα νέο νόημα. Έτσι έγραψαν την αυτοβιογραφική τους χίμαιρα. 

Σκοπός του συγγραφέα είναι να δείξει ότι η δράση, η αλληλεγγύη και η ρητορική συνδέονται με την πρόληψη των μετατραυματικών διαταραχών. Ως εκ τούτου, το ίδιο γεγονός γίνεται αφήγηση μέσα από ένα λόγο placebo -«δεν είναι τίποτα, θα περάσει»- που αποκοιμίζει τους πάντες, nocebo -«δεν γίνεται τίποτα, θα πεθάνουμε»- που τρελαίνει τους πάντες, αλλά και ερμηνευτικά, διαδραστικά, με οδηγίες για την αντιμετώπιση της κατάστασης. 

Η αφήγηση είναι μια συμφιλιωτική και πολιτισμική επιλογή που οδηγεί στην ανθεκτικότητα, τις παραμέτρους της οποίας εντοπίζει ο Cyrulnik παραθέτοντας πολλές και καίριες αυτοβιογραφικές ιστορίες ανθρώπων, ερμηνευμένες μέσα από μια επεξηγηματική, οξυδερκή και αναλυτική σκοπιά. Η γλώσσα γραφής είναι εξαιρετική, αρκεί να μνημονεύσω μερικές συμπερασματικές στιγμές της: «η εξέγερση του χιούμορ παραβιάζει τη φυλακή του τραύματος», «η αναζήτηση νοήματος μαρτυρεί την αφύπνιση της ψυχικής ζωής», «παρά την εξαιρετική του μνήμη, το παιδί αφηγείται αυτό που πιστεύει ότι ο μεγάλος περιμένει από κείνο», «οι ομάδες των παιδιών και των εφήβων διαθέτουν μια δύναμη κοινωνικοποίησης που προστατεύει τον νέο από τη μετάδοση της κακής διάθεσης των γονιών του», «μια αφήγηση που δεν τη μοιραζόμαστε, διαλύει τις σχέσεις», «η αυτοβιογραφία σας είναι γεμάτη από αυτό που αποκομίσατε από το περιβάλλον σας: ο εσωτερικός σας κόσμος κατοικείται από τους άλλους». 

Δύο μέρες μου πήρε να το διαβάσω: στη θάλασσα, στο λεωφορείο, στον καναπέ. Το προτείνω οπωσδήποτε, και ειδικά τώρα που ο αγώνας για τη ζωή είναι αγώνας για την αλληλεγγύη και τις ανθρώπινες σχέσεις. Αυτές έχουμε, αυτές μας καθορίζουν. Ας θυμόμαστε ότι τα ελάφια που επιτυχώς προσαρμόστηκαν, την πάτησαν και εξαφανίστηκαν. Πορευόμαστε με την εξέλιξη προς την περιπέτεια. Τουλάχιστον, ας τη ζήσουμε μαζί και συνεκτικά, χωρίς φιμωμένη συνείδηση. 

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=697023 

Η σχέση προσωπικών δεδομένων και πνευματικής ιδιοκτησίας στο διαδίκτυο


Αντικείμενο της μονογραφίας που αποτελεί διδακτορική διατριβή, είναι η προβληματική της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και της πνευματικής ιδιοκτησίας στο διαδίκτυο. Βασική συμβολή της εργασίας είναι η έρευνα των ιδιαιτεροτήτων που εμφανίζει η προστασία των προσωπικών δεδομένων σε σχέση με την πνευματική ιδιοκτησία και τη δημιουργία. Το βασικό πλαίσιο των πεδίων που αναλύονται είναι τα δικαιώματα της προσωπικής ζωής και των προσωπικών δεδομένων, της ελευθερίας έκφρασης και της πνευματικής ιδιοκτησίας.

Αναλύεται το περιεχόμενο της ελευθερίας έκφρασης, της πνευματικής δημιουργίας, του δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή, της αρχής της αναλογικότητας και της στάθμισης των δικαιωμάτων. Η συγγραφέας εμβαθύνει με ιδιαίτερη επιτυχία στο θέμα των προσωπικών δεδομένων. Στο κεφάλαιο που είναι αφιερωμένο στη προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας αναλύονται οι ιδιομορφίες της πνευματικής ιδιοκτησίας, η παραπλανητική διαφήμιση, η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας μέσω των διατάξεων του Συντάγματος, το ηθικό δικαίωμα ως εκδήλωση του δικαιώματος της προσωπικότητας, η πρωτοτυπία κ.λπ. Η συγγραφέας αναφέρεται στα διαδικτυακά μέτρα προστασίας της πνευματικής δημιουργίας καθώς και της προστασίας της ιδιωτικότητας και των προσωπικών δεδομένων και δίνει έμφαση στην προβληματική της προστασίας της ιδιωτικότητας στο διαδίκτυο, στη διασύνδεση της προστασίας της ιδιωτικής ζωής και της πνευματικής ιδιοκτησίας, στη δυσκολία διαχωρισμού μεταξύ της ιδιωτικής και δημόσιας σφαίρας στο διαδίκτυο κ.λπ.

http://www.nb.org/%CE%95%CE%9A%CE%94%CE%9F%CE%A3%CE%95%CE%99%CE%A3/%CE%97_%CE%A3%CE%A7%CE%95%CE%A3%CE%97_%CE%A0%CE%A1%CE%9F%CE%A3%CE%A9%CE%A0%CE%99%CE%9A%CE%A9%CE%9D_%CE%94%CE%95%CE%94%CE%9F%CE%9C%CE%95%CE%9D%CE%A9%CE%9D_%CE%9A%CE%91%CE%99_%CE%A0%CE%9D%CE%95%CE%A5%CE%9C%CE%91%CE%A4%CE%99%CE%9A%CE%97%CE%A3_%CE%99%CE%94%CE%99%CE%9F%CE%9A%CE%A4%CE%97%CE%A3%CE%99%CE%91%CE%A3_%CE%A3%CE%A4%CE%9F_%CE%94%CE%99%CE%91%CE%94%CE%99%CE%9A%CE%A4%CE%A5%CE%9F_2012/
Σειρά: ΜΕΛΕΤΕΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ 
Συγγραφέας: Β. Μπαντή-Μαρκούτη 
Πρόλογος: Θ. Παπαχρίστου, Δ. Καλλινίκου
Διεύθυνση Σειράς: Ι. Καράκωστας

Με ποιήματα και μουσική, 3/7 στις 20.30, πλ. Κλαυθμώνος


Αν διάβαζα ποιητές...της γενιάς του '30, 27/6 στις 20.00


14.6.12

Inflow από τη 18 Άνω στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης


Στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΜΣΤ Χωρίς Σύνορα, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης συμμετέχει και φέτος στην Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους (26 Ιουνίου). Για τέταρτη συνεχή χρονιά συνεργάζεται με τη Μονάδα Απεξάρτησης 18 Άνω και παρουσιάζει μια σειρά εκδηλώσεων.  

Την Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012 στις 20:30 θα πραγματοποιηθεί υπαίθρια προβολή του νέου video project του Φωτογραφικού Εργαστηρίου 18 Άνω με τίτλο Ιnflow, στο χώρο του περιστυλίου. Την προβολή θα προλογίσει η Ψυχίατρος κυρία Κατερίνα Μάτσα, Διευθύντρια της Μονάδας Απεξάρτησης 18 Άνω. 

Επίσης από την Πέμπτη 21 Ιουνίου έως την Κυριακή 1 Ιουλίου 2012 το video project Inflow θα παρουσιάζεται στο media lounge του Μουσείου. Πρόκειται για ένα συλλογικό project της ομάδας μέσα από το οποίο καταγράφουν τη ζωή στην Αθήνα του σήμερα. Εικόνες μέσα και έξω από το σπίτι αποτυπώνουν την προσωπική ματιά των δημιουργών στην πόλη όπου ζουν και κινούνται, επικοινωνούν και αλληλεπιδρούν με τους άλλους ανθρώπους και με το περιβάλλον. 

Το ίδιο διάστημα από 21/6 έως και 1/7 το Μουσείο θα υποδέχεται ομάδες από Μονάδες Απεξάρτησης με δωρεάν ξεναγήσεις, κατόπιν συνεννόησης, στις τρέχουσες εκθέσεις του: SonicTime λόγος/ήχος/σιωπή από τη συλλογή του ΕΜΣΤ και Αυτό είναι ένα ποίημα Ομάδα Οπτικής Ποίησης 1981 – 2011. Οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιούνται από τους Ιστορικούς Τέχνης του Μουσείου. 

Η είσοδος για όλες τις εκδηλώσεις είναι δωρεάν. 
 
Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κτίριο Ωδείου Αθηνών, 
Βασ. Γεωργίου Β’ 17 -19 & Ρηγίλλης, Αθήνα, 10675 
Τηλέφωνα: 210 92.42.111 – 3, Fax: 210 92.45.200

Παρουσίαση βιβλίου στο FREE THINKING ZONE – ΟΙΚΟ ΑΝΟΧΗΣ ΣΚΕΨΗΣ


Οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΓΡΑ και το CONCEPT ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ 
     FREE THINKING ZONE – 
    ΟΙΚΟΣ ΑΝΟΧΗΣ ΣΚΕΨΗΣ 
σας προσκαλούν σε μια παρουσίαση του βιβλίου των 
ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ - ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΚΩΤΤΗ 
ΣΤΑΛΙΝΙΣΜΟΣ Η ΤΕΤΑΡΤΗ ΜΟΝΟΘΕΪΣΤΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ 
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο
Concept Βιβλιοπωλείο 
FREE THINKING ZONE – Οίκος Ανοχής Σκέψης 
                              την Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2012, στις 19.00.
                                    Ομιλητές:
                               ΓΙΩΡΓΟΣ-ΙΚΑΡΟΣ ΜΠΑΜΠΑΣΑΚΗΣ,
                                     συγγραφέας 
                                    ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΩΤΤΗ,
                                          συγγραφέας, δημοσιογράφος 
                                          ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ,
                                     συγγραφέας 
                                    CONCEPT ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ 
                                    FREE THINKING ZONE –
                                  ΟΙΚΟΣ ΑΝΟΧΗΣ ΣΚΕΨΗΣ:
                                 Σκουφά 64 και Γριβαίων
                                 Τηλ. 210.3617.461, 210.3601.628

Διάλεξη για το έργο του Κυριάκου Κρόκου στο Μπενάκη


Έχουμε στο Στρέφη Μπύρα και 9 ταινίες για Μοίρα.


Προβολή Ταινιών μικρού μήκους 
με μπύρα &mojito και dj set. 
Στο θεατράκι του Λόφου Στρέφη (εξάρχεια) Πέμπτη 14/6 στις 21.00 
ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ από την ομάδα ΔΙΑΚΟΠΤΕΣ 
θα προβληθούν οι ταινίες: 
FALLEN ART του TOMEK BAGINSKI
- ΠΟΛΩΝΙΑ [6'-2004]
TRANSIT του ΓΙΑΝΝΗ ΓΑΪΤΑΝΙΔΗ
- ΕΛΛΑΔΑ [26'-2007] 
THE BEAR AND THE RABBIT
του ΣΠΥΡΟΥ ΙΑΚΩΒΙΔΗ
      - ΕΛΛΑΔΑ [16'-2008]   
PIXELS του PATRICK JEAN
– ΓΑΛΛΙΑ [3'-2010] 
                                         ΠΙΣΤΟΜΑ του ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΟΥΡΤΟΥΝΗ -
                                        ΕΛΛΑΔΑ [19'-2011] 
                                 Ο ΜΠΑΜΠΑΣ ΜΟΥ, Ο ΛΕΝΙΝ ΚΑΙ Ο ΦΡΕΝΤΥ  
                                της ΡΗΝΙΩΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗ – ΕΛΛΑΔΑ [20'-2011] 
                              13 ½ του ΧΑΡΗ ΒΑΦΕΙΑΔΗ – ΕΛΛΑΔΑ [21'-2010] 
                      ΕΛΕΝΗ του ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΠΑΣΧΟΥ – ΕΛΛΑΔΑ [15'-2011] 
             SKHIZEIN του JEREMY CLAPIN - ΓΑΛΛΙΑ [13'-2010]

7.6.12

Belle epoque. «Ωραία εποχή».Στο Επί Κολωνώ, 8-14/6


Το θέατρο Επί Κολωνώ φιλοξενεί στη Σκηνή Φουαγιέ την περίοδο της φετινής άνοιξης, καλλιτέχνες από τον μουσικό και θεατρικό χώρο σε ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα: το U-TURN.

«Μπελ επόκ» Από Παρασκευή 8 έως Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012 ανεβαίνει η παράσταση «μπελ επόκ» σε σκηνοθεσία Χριστίνας Χριστοφή, για 7 μόνο παραστάσεις στη Σκηνή Φουαγιέ του Επί Κολωνώ.



Για το έργο Belle epoque. «Ωραία εποχή». 
Σήμερα, στη θεατρική «μπελ επόκ» του Ανδρέα Φλουράκη, συμβαίνουν πολλά: Ένα ζευγάρι αντί να βγει για φαγητό, πάει θέατρο. Ένα κοριτσάκι απαγγέλει ποιήματα. Ένα αγόρι ζητάει από έναν διασώστη να τον βοηθήσει να βρει τη μαμά του κάτω από τα χαλάσματα. Ο υπερήρωας Σπαίντερμαν εμφανίζεται πάντα την κατάλληλη στιγμή. Ένας άνθρωπος έχει για σπίτι του μια εσοχή στον τοίχο. Ένας νεαρός θέλει να αράξει στη θάλασσα, και η κοπέλα του ονειρεύεται μια αραβική άνοιξη και ζώνεται με χειροβομβίδες. Στο έργο «μπελ επόκ», η μία ιστορία διαδέχεται την άλλη, όπως διαδέχεται η κάθε εποχή του χρόνου την προηγούμενη.  
Τέσσερις εποχές, τέσσερις παράξενες ιστορίες, οκτώ πρόσωπα, σε ένα καλειδοσκόπιο μιας σύγχρονης εποχής που είναι «ωραία» με έναν δικό της τρόπο.. Διαδηλώσεις, καπνογόνα, φίδια, βόμβες, ωτοασπίδες, φραπεδάκια και μια ομπρέλα. Θραύσματα ενός κόσμου που διαλύεται και καταρρέει αλλά καταφέρνει τελικά να συνεχίσει.
ΑΝΘΡΩΠΟΣ: 
Ξυπνήστε με όταν περάσει ο χειμώνας. 
Μην το ξεχάσετε. Όταν περάσει ο χειμώνας. 

ΔΙΑΝΟΜΗ (με σειρά εμφάνισης) Μαρία Κακούρου, Δημήτρης Μαζιώτης, Αντιγόνη Φλουράκη, Κάλλι Μαυρομάτη, Γιάννης Μυλωνάς, Εύα Βλασσοπούλου, Αλέξανδρος Λαγόπουλος, Μαρία Τζάνη. ΒΑΣΙΚΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ Κείμενο: Ανδρέας Φλουράκης Σκηνοθεσία: Χριστίνα Χριστοφή Φωτισμοί-Σκηνικά: Ομάδα ΝΟΜΑΔΑ

Δείτε το trailer της παράστασης:
http://www.youtube.com/watch?v=GuuTQSQt6S0&feature=share

Ημέρες Παραστάσεων: από Παρασκευή 8 έως Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012
Ώρα έναρξης: 21:15 Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά Τιμή εισιτηρίου: 10,00€
Χώρος: Σκηνή Φουαγιέ 
Επί Κολωνώ
210-5138067
Ναυπλίου 12 & Λένορμαν 94, Κολωνός (μετρό Μεταξουργείο)
 
Το μπαρ του θεάτρου και η αυλή λειτουργούν τις ημέρες των εκδηλώσεων από το απόγευμα
(μιάμιση ώρα πριν την έναρξη της εκδήλωσης)
έως αργά το βράδυ.

Παζάρι βιβλίων ΑΣΚΙ και Ενθεμάτων στη Βαλτετσίου

Τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) και τα «Ενθέματα» oργανώνουν 
τριήμερο παζάρι βιβλίων και περιοδικών 
στο εντευκτήριο των Ενθεμάτων (Βαλτετσίου 50-52, 6ος όροφος), 
την Παρασκευή 8 Ιουνίου (ώρες 12.00-20.00), 
το Σάββατο 9 (ώρες 12.00-20.00)
 και την Κυριακή 10 Ιουνίου (ώρες 12.00-17.00).

Σπάνιες και εξαντλημένες εκδόσεις, βιβλία (λογοτεχνία, ιστορία, δοκίμιο, πολιτική, κοινωνικές επιστήμες), περιοδικά, φυλλάδια από τον ελληνικό 20ό αιώνα σε πολύ χαμηλές τιμές. Παράλληλα, την Παρασκευή το βράδυ (20.30) προβολή της ταινίας Catastroica και συζήτηση με τους δημιουργούς της, Κατερίνα Κιτίδη Άρη Χατζηστεφάνου. Την Κυριακή, από τις 15.00 και μετά γεύμα (ουχί εργασίας) με εκλεκτούς μεζέδες, τσικουδιά, και από τα δυνατά κρασιά που πίνουν οι γενναίοι (και οι γενναίες) της ηδονής. Στο εντευκτήριο των Ενθεμάτων (Βαλτετσίου 50-52, 6ος όροφος).

5.6.12

“Τραγούδι για τον Δημήτρη” του Χοακίν Καρμπονέλ

Το τραγούδι φόρος τιμής στο Δημήτρη Χριστούλα -του Χοακίν Καρμπονέλ- που παρουσιάστηκε τον περασμένο μήνα στην ισπανική τηλεόραση είναι μια ένδειξη ότι τα σύγχρονα "αγάλματα" της εποχής χωρίς σύνορα είναι οι άνθρωποι. Οι σκέτοι άνθρωποι. Αυτοί που έζησαν απλά και ζουν ακόμη, απλώς με το όνομά τους να αιωρείται στην ευθεία δεδομένη στιγμή θυμού-θλίψης. Όταν τα σύνορα δεν υπάρχουν, επειδή οι λαοί είναι αυτοί που συνυπάρχουν.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=T0upnAY0D4I#!

Εικαστικό Καφενείο και από το σπίτι σας με 7ευρώ.


ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ONLINE 
από τη Μαριέλα Κωνσταντινίδου, ζωγράφο

Το Εικαστικό Καφενείο είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ζωγραφικής online, που αφορά οποιονδήποτε έχει το μεράκι και τη διάθεση να ακολουθήσει ένα ταξίδι στον κόσμο των χρωμάτων και της δημιουργίας. 
Μάθετε να ζωγραφίζετε στην άνεση του σπιτιού σας, όποια ώρα θέλετε, όπου και αν βρίσκεστε, χωρίς να χάνετε χρόνο στις μετακινήσεις και χωρίς περιττά έξοδα. Σε μια περίοδο κρίσης, η δυνατότητα της δημιουργίας μας «κάνει καλό» και μας βοηθάει να αντιμετωπίσουμε την καθημερινότητα με άλλη διάθεση. 
Ο πρώτος κύκλος περιλαμβάνει 40 μαθήματα χωρισμένα στις εξής κατηγορίες: Χρώμα, Σχέδιο και Σκίτσο, Τεχνικές, Σύνθεση και Δημιουργία. Είναι ένα πρόγραμμα διαφορετικό από τα συνηθισμένα, με ενδιαφέρουσες και διασκεδαστικές ασκήσεις που στόχο έχει να καλλιεργήσει τόσο τις «τεχνικές» ικανότητες όσο την φαντασία και τη δημιουργικότητα σας. Έχει ιδιαίτερα χαμηλό κόστος ανά μάθημα (7 ευρώ) το οποίο περιλαμβάνει θεωρία, πρακτική, ασκήσεις με σχέδια και φωτογραφίες, διόρθωση των έργων και συμπαράσταση βήμα βήμα. 

Κάθε εβδομάδα παίρνετε στο e-mail σας το μάθημα σε μορφή PDF, το διαβάζετε κάνετε τις ασκήσεις και τις στέλνετε. Στη συνέχεια παίρνετε τις διορθώσεις και παρατηρήσεις μαζί με διορθωτικά σκίτσα όταν χρειάζεται. Μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει όλο το πρόγραμμα ή μέρος αυτού. Υπάρχουν πακέτα για όλρες τις ανάγκες. 
Πολύ σημαντικό: Τα πρώτα τρία μαθήματα είναι ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ…. Έτσι δεν έχετε τίποτα να χάσετε εάν δοκιμάσετε…. 
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο mariela663@gmail.com 
με το όνομα σας και την ένδειξη «Μαθήματα ζωγραφικής» 
Για ιδέες, δημιουργικές προτάσεις και διάφορα θέματα που αφορούν τη ζωγραφική επισκεφτείτε το blog του Εικαστικού Καφενείου
http://www.marielartcourse. blogspot.com/ 

Παζάρι βιβλίων στις εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 5-23/6


Καλοκαιρινό παζάρι βιβλίων των εκδόσεων ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ. 
 Οι τιμές των βιβλίων ξεκινούν από 1 ευρώ!
 Ιστορία, κοινωνική ανθρωπολογία, πολιτικά δοκίμια, φιλοσοφία, θετικές επιστήμες, 
ξένη &ελληνική πεζογραφία, και πολλα άλλα.. 
Δεκάδες τίτλοι με έκπτωση έως και 95%!!! 
Από τις 5 έως και τις 23 Ιουνίου! Σόλωνος 133, 
Εξάρχεια (2ος όροφος) Καθημερινές: 12.00 - 20:00 Σάββατο: 12.00 - 17:00 (Κυριακή κλειστά)

1.6.12

Βίντεο ευαισθητοποίησης για τα Μνημεία μας


Τριήμερο Φεστιβάλ στο Φράγμα Μαραθώνα, 8-10/6


Στο πλαίσιο του Τριήμερου Φεστιβάλ που διοργανώνει η ΕΥΔΑΠ με ελεύθερη είσοδο στο Φράγμα του Μαραθώνα στις 8,9 και 10 Ιουνίου για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, πρόκειται να πραγματοποιηθεί performance περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης σε σκηνοθεσία Ειρήνης Αλεξίου και τις τρεις μέρες του Φεστιβάλ στις 20.45, με τίτλο "Ένας μόνο άνθρωπος μπορεί να κάνει πολλά".  

Η ΕΥΔΑΠ στέλνει μήνυμα αισιοδοξίας και καθιερώνει το Φράγμα του Μαραθώνα ως έναν νέο τόπο συνάντησης πολιτισμού, εκπαίδευσης και περιβαλλοντικής ευαισθησίας. Μετά την επιτυχημένη δράση της το 2010 που διακρίθηκε διεθνώς, ανοίγει ξανά τις πύλες του Φράγματος και γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στις 8, 9 και 10 Ιουνίου με ακόμα πλουσιότερο πρόγραμμα και ελεύθερη είσοδο! 

Παρασκευή, Σάββατο &Κυριακή, το καθημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει: 

Εκπαιδευτικό Μέρος 17.00 - 20.15 : «Αποστολή: ο Κύκλος του Νερού». 
Διαδραστικό παιχνίδι προσομοίωσης του κύκλου του νερού, φυσικού και ανθρώπινου, από το Φράγμα μέχρι το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων και την επαναχρησιμοποίησή του. 

Η «Αποστολή: Ο Κύκλος του Νερού» είναι μια βιωματική περιπέτεια που διαδραματίζεται στο χώρο της βάσης του φράγματος. Μπορούν να συμμετάσχουν παιδιά ηλικίας 10-13 ετών. Τα παιδιά αναλαμβάνουν μια μυστική αποστολή από τον αρχαίο ναό στη βάση του Φράγματος για να «σώσουν» τον κύκλο του νερού. Για να ολοκληρώσουν τα στάδια της αποστολής τους, πρέπει να ξεπεράσουν διάφορα εμπόδια και να συγκεντρώσουν τα πολύτιμα «νομίσματα νερού». Περιηγούνται στο φυσικό περιβάλλον της βάσης του Φράγματος, διατρέχουν τον κύκλο του νερού, μαθαίνουν για τις πρακτικές εξοικονόμησης - επαναχρησιμοποίησης νερού, για τη χρήση εναλλακτικών μορφών ενέργειας, όπως το φυσικό αέριο, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και για την προστασία του περιβάλλοντος γενικότερα. Το πρωτοποριακό αυτό παιχνίδι αξιοποιεί δημιουργικά και με μοναδικό τρόπο τις κτηριακές εγκαταστάσεις στη βάση του Φράγματος Μαραθώνα και έχει ως σκοπό την εκπαίδευση των παιδιών και την περιβαλλοντική τους ευαισθητοποίηση. Για τα παιδιά όλων των ηλικιών θα υπάρχουν ελεύθερες δραστηριότητες στον προαύλιο χώρο (ζωγραφική, παζλ, δημιουργική απασχόληση).

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα ξεκινάει στις 17:00 και στις 18.30 το απόγευμα. 
Δηλώσεις συμμετοχής μπορούν να γίνουν είτε ατομικά, είτε συλλογικά (σχολεία, σύλλογοι κλπ), στα τηλέφωνα 210 214 4098, 210 214 4031, 210 749 5421. 
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας
Για τις ελεύθερες δραστηριότητες δεν είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής. 
Σχεδιασμός - Υλοποίηση: «Πράκτορες του Πλανήτη» 

20:15 - 20:45 Διάλειμμα 

Ψυχαγωγικό Μέρος 20:45 - 21:45 «Ένας μόνο άνθρωπος μπορεί να κάνει πολλά!»
Δρώμενο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης στο Φράγμα Μαραθώνα: μια συμβολική δράση, αφιερωμένη στην καθημερινή μας προσπάθεια να ξεπεράσουμε τα φράγματα μέσα μας και να χτίσουμε με αισιοδοξία νέες γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ μας και με το περιβάλλον. Οι θεατές παρακολουθούν τρία εντυπωσιακά βίντεο «περιβαλλοντικής καταστροφής» στις τρεις πλευρές του ναού του Φράγματος. Με πρωταγωνιστή ένα νεαρό άνδρα, τα βίντεο αυτά περιγράφουν εικόνες καταστροφής από το λιώσιμο των πάγων, τις πυρκαγιές των δασών και τη διάβρωση των εδαφών λόγω λειψυδρίας. Ξαφνικά, ο ήρωας εμφανίζεται στην κορυφή του Φράγματος και καταρριχάται, τραβώντας μαζί ένα τεράστιο πλέγμα από ζωντανά φυτά. Το κατεβάζει μέχρι τη βάση του φράγματος και περιτυλίγει με αυτό το ναό, καλύπτοντας τις καταστροφολογικές σκηνές, σε μια κίνηση που συμβολίζει τη δύναμη της αισιοδοξίας που απαιτεί η ανθρώπινη παρέμβαση μπροστά στην οικολογική καταστροφολογία. 

Καλλιτεχνικοί συντελεστές παράστασης: 
Σκηνοθεσία: Ειρήνη Αλεξίου 
Video: Παύλος Τσιαντός - Δημήτρης Χριστόπουλος
Σκηνογραφία: Δήμητρα Λιάκουρα 
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη 
Μουσική: Λάμπρος Πηγούνης 
Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα 
Κατασκευές - τεχνική υποστήριξη: Παύλος Τσιαντός, Ρέα Ζέκκου, Κώστας Κλίτσας 
Μακιγιάζ: Αλεξάνδρα Μυτά 
Οργάνωση παραγωγής: Κατερίνα Αποστολοπούλου 
Ερμηνεία: Αντώνης Στρούζας, Pauline Huguet 

Παράλληλες Δράσεις: 17.00 - 20.00 : Επίσκεψη στο Μουσείο του Φράγματος και στην Υπαίθρια Έκθεση Φωτογραφίας των έργων κατασκευής του. 

Παράλληλη προβολή του βραβευμένου βίντεο από την αντίστοιχη δράση της ΕΥΔΑΠ το 2010 και ενός σπάνιου βίντεο-ντοκουμέντο από την κατασκευή του Φράγματος. 
Μια ωραία πρόταση ενεργούς διάπλασης της μνήμης με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος.

Νέο παράρτημα του Μουσείου Μπενάκη: ισχύει!