31.10.12

Skyfall από τον Σαμ Μέντες: Και ο Τζέιμς Μποντ ξανά εδώ.


Skyfall από τον Σαμ Μέντες

Η M για το φόνο, ο Σίλβα για την κινηματογραφική οθόνη και ο Μποντ, ο Τζέιμς Μποντ, για αυτά που τα υπέρογκα γραμμάτια της τρέχουσας υλιστικής ζωής έχουν συνεισφέρει στο σύστημα του ολοκληρωτικού λογισμού, στο πέρασμα του χρόνου, από τη Σαγκάη μέχρι το Μακάο και το Λονδίνο. Προφανώς, το όπλο του είναι συμβόλαιο. Το όνομά του είναι τόσο καλό όσο οι θεατές σβήνουν το συνηθισμένο παρελθόν εικόνων, που προκαλούν τη σκέψη, για να διερευνήσουν το μέγιστο πεπρωμένο του πιο διάσημου μυστικού πράκτορα της ιστορίας του κινηματογράφου, διαβασμένης και ως μια άλλη ιστορία, «υστερία» της Τροίας του… 

Αλλά όχι σε αυτήν την περίπτωση. Ο Σαμ Μέντες ξέρει πώς να «παίζει» το θεατή. Είναι ένας εύστροφος διαχειριστής της υπομονής, δεδομένου ότι περιμένεις από αυτόν μέχρι που φτάνει το τέλος για το “Skyfall”. Σε έναν κόσμο με πρέπει και μη, όπου πρωτίστως το χρήμα «μιλάει» και χτίζει συνειδήσεις, η παρουσία του Τζέιμς Μποντ -Daniel Craig- επιβεβαιώνει την παράλληλη απουσία της, εστιάζει στην αξίωση για ένα άλλο ηρωικό πρόσωπο που πρόκειται να είναι συγχρόνως κυνηγός και κακοποιός. Που σημαίνει ότι είναι απαραίτητο για τον Μέντες να επικαλεστεί ένα ηρωικό πρόσωπο όσον αφορά στην καθαυτή ανθρώπινη φύση. Και εδώ έρχεται ο Σίλβα-Javier Bardem-. Ο Σίλβα συμβολίζει αυτόν πέρα από τα όπλα. Ενσαρκώνει τον πρώην ηττημένο, τον αποδιοπομπαίο τράγο του συστήματος που κρίνεται ως ανεπιθύμητος από την M-Judi Dench-. Ο ρόλος του λειτουργεί με δύο έννοιες: ως συμμέτοχου στην πλοκή και, σε προσωπικό επίπεδο, ως μια παράλληλη ενδότερη ψυχική αλήθεια, με την οποία η κατασκευή της ταινίας a priori δεν συμμορφώνεται. Μπορεί ο Μποντ να έχει τα πρωτεία της τάξης, όμως ο Σίλβα είναι προικισμένος με ένα διαπεραστικό βλέμμα. Ενώ ο Μποντ όχι μόνο ελέγχεται από το σύστημα αλλά και διαιωνίζει την εξουσία του, ο Σίλβα αποτελεί το ισοδύναμο της αυτοδέσμευσης και της φαινομενικής ανεξαρτησίας.

Η απόπειρα να δοθεί μια ερμηνεία για τα όπλα στην ταινία, μας οδηγεί πιθανότατα στο συμπέρασμα ότι το όπλο εμφανίζεται συγχρόνως ως αυτό που θα έπρεπε να ληφθεί, θα έπρεπε να αναμένεται και ακόμη ως να είναι επικίνδυνο να αναληφθεί. Αυτό συμβαίνει επειδή η πραγματικότητα ενός όπλου συγκροτεί την αντίστοιχη ενός πράγματος και, άρα, το ίδιο το πράγμα, που έχει δοθεί, σφυρηλατεί ένα διπολικό δεσμό. Οπότε, συνάγεται, για δεδομένο, ότι το ζήτημα των όπλων πρέπει να θεωρηθεί ως η άλλη-κακή αυτή τη φορά-πτυχή του θεμελιωμένου δεσμού ανάμεσα στον δωρητή και στον αποδέκτη. 

Επιπρόσθετα, ο Σαμ Μέντες επινόησε την κατοικία του “Skyfall” στη Σκωτία σύμφωνα με τη λογική ότι έπρεπε να ανάψει ένα σπίρτο. Το σπίρτο- Τζέιμς Μποντ- υπήρχε. Ωστόσο, ο Μέντες έπρεπε να ανάψει τη φωτιά. Επ’ ευκαιρία, καλύτερο μέρος να εκπληρώσει το σκοπό του από μιαν απόμερη γη σκιών δε θα μπορούσε να υπάρξει. Σε αυτό το σημείο, η ταινία μεταφέρει το θεατή σε μια μικροσκοπική θεατρική κατάσταση, ενώ το γραμμένο όνομα «Skyfall» οδηγεί στο να ενθαρρύνει την αυτοαναφορικότητα· ένα αίσθημα απώλειας και λήθης εμποτίζει την ατμόσφαιρα ώσπου ο ηλικιωμένος άντρας προτείνει στον Μποντ να φύγει αμέσως προτού οι συνθήκες χειροτερέψουν. Βέβαια, η χειρονομία του ηλικιωμένου άντρα να βγάλει το καπέλο του, δεν είναι απλώς ευσεβής αλλά τείνει να επιβραδύνει τη δράση της σκληρής σκηνής πολύ περισσότερο από το να εκφράσει συλλυπητήρια για το γεγονός του θανάτου. Συνοψίζοντας, το “Skyfall” βασίζεται σε ένα πνευματώδες σκριπτ, σύμφωνα με το οποίο ο Τζέιμς Μποντ δεν έχει μια συμβατική όρεξη για έρωτα και πόλεμο, αλλά χρειάζεται το άλλο του ηρωικό πρόσωπο, το Σίλβα, ούτως ώστε να γεννιέται η υπόνοια για τις θεωρίες περί Οιδιπόδειου συμπλέγματος, σε σχέση με τον ευνουχισμό, -επ’ ευκαιρία, από την Μ στον Σίλβα- και σε σχέση με παρεμφερή ζητήματα φύλου, καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας. Είναι η επονομαζόμενη Feelgood Entertainment με εξαιρετικές ερμηνείες, συμπεριλαμβανομένων επίσης εκείνων του μελλοντικού Μ, Ralph Fiennes, και της Naomie Harris· με λίγο αίμα, μαρτίνι ή μπύρα και μπουμ από όπλα… 

Διανομή:Feelgood Entertainment

30.10.12

Σαν ψέμματα και σαν αλήθεια... στη Νομική Σχολή, 1/11

Σαν ψέμματα και σαν αλήθεια...
Μικρά Ασία 1922. Μύθοι και πραγματικότητες μιας καταστροφής.

Οι επιλογές και οι ευθύνες των κυβερνήσεων και της αστικής τάξης της Ελλάδας. Η στάση της Αριστεράς. Η εσωτερική κρίση εξαιτίας του
πολέμου.
 
Ομιλητές: Σία Αναγνωστοπούλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια ιστορίας Πάντειο Πανεπιστήμιο
          
          Μιχάλης Λυμπεράτος, δρ. ιστορίας Πάντειο Πανεπιστήμιο
 
 
Πέμπτη 1 Νοέμβρη, ώρα 18.00
Νομική Σχολή, Ακαδημίας 45, αμφιθέτρο 1

Παρουσίαση του ποιητή Gerhard Falkner, 10/11

 

Ο Κύκλος Ποιητών, το Μegaron Plus και το
Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη
  συνεργούν και παρουσιάζουν
    τον ποιητή Gerhard Falkner
στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη
Λ. Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1
το Σάββατο, 10 Νοεμβρίου 2012, Ώρα έναρξης: 8:30 μ.μ.

 Συντονισμός - Παρουσίαση: Ντίνος Σιώτης
 Ο κορυφαίος γερμανός ποιητής διαβάζει ποιήματά του, ομιλεί για την ποίηση
και για την ποίησή του, συνομιλεί με το κοινό και υπογράφει αντίτυπα του βιβλίου του
Πόλη αμφίδρομης επικοινωνίας - Ground Zero, εκδόσεις Γαβριηλίδης.
 
 Eυκαιρία να γνωρίσετε από κοντά
έναν από τους καλύτερους ποιητές της Γερμανίας
 
                                Ποιήματά του στα ελληνικά διαβάζει ο Κωνσταντίνος Τζούμας

* Foto Englert 

Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη
Λ. Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1
 T: 210-3611206 και 210-3623792

O Νάννι Μπαλεστρίνι στο Αρχείο 71, 2/11 στις 8 το βράδυ

«ΟΜΩΣ ΕΜΕΙΣ ΑΣ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΜΙΑΝ ΑΛΛΗ»
Σε ποιους αναφέρεται στον τίτλο της συλλογής Ma noi facciamone un'altra (1966) ο ποιητής Νάννι Μπαλεστρίνι; Ποιαν άλλη έχουν βαλθεί να φτιάξουν;
Τις απαντήσεις θα δώσει ο ίδιος την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου στις 8 μ.μ. στο Αρχείο 71 (Καλλιδρομίου & Ζωσιμάδων, Εξάρχεια).
Ο Νάννι Μπαλεστρίνι (Μιλάνο, 1935- ) δημοσίευσε τα πρώτα ποιήματά του το 1953. Συμμετείχε στη Neoavanguardia, τη νέα λογοτεχνική πρωτοπορία που εμφανίστηκε στην Ιταλία τη δεκαετία του ’60.
Αναμείχθηκε ενεργά στα πολιτικά κινήματα της δεκαετίας του ’60 και του ’70. Το 1979 αναγκάστηκε να καταφύγει στη Γαλλία για να αποφύγει τη σύλληψη –στο πλαίσιο των πολιτικών διώξεων που ασκήθηκαν την 7η Απριλίου ενάντια σε χιλιάδες μέλη του κινήματος της Αυτονομίας– όπου παρέμεινε μέχρι την οριστική απαλλαγή του λίγα χρόνια αργότερα.
Εκτενές αφιέρωμα στην ποίηση του Νάννι Μπαλεστρίνι δημοσιεύθηκε στο έκτο και έβδομο τεύχος του Τεφλόν.
Στα ελληνικά έχουν δημοσιευθεί τα μυθιστορήματά του Τα θέλουμε όλα, Ο εκδότης, Οι αόρατοι και Furiosi.
Η εκδήλωση, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει: ποιητικές κωλοτούμπες, λεκτικούς προπηλακισμούς, μεμονωμένα περιστατικά, είκοσι κιλά χαβιάρι, ανδρικά μπαλέτα, κουφάλες του τύπου και άφθονη σαμπάνια!

[ Οι αφίσες της εκδήλωσης από τους:
πόστερ 1--> xouat
πόστερ 2--> meirut & θ.βάγιας σε κολλάζ του jar moff ]

Η ποίηση του Γιάννη Ρίτσου στην Ιταλία

Κυκλοφόρησε τόμος με ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου μαζί με την ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera
Η Corriere della Sera, η πιο σημαντική ιταλική εφημερίδα, κυκλοφόρησε πρόσφατα έναν τόμο αφιερωμένο στην ποίηση του Γιάννη Ρίτσου, με τίτλο Il funambolo e la luna.  Ο τόμος αυτός περιλαμβάνει τη σύνθεση Ο σκοινοβάτης και η σελήνη από τα Επινίκια και μια ευρεία επιλογή ποιημάτων από την τελευταία του συλλογή, Αργά, πολύ αργά μέσα στη νύχτα, η οποία μόλις εκδόθηκε από τις εκδόσεις Crocetti, στο Μιλάνο. Μέσα στο 2013 πρόκειται να εκδοθεί  και ολόκληρη η Τέταρτη διάσταση από τον ίδιο εκδοτικό οίκο.    
Ο τόμος εντάσσεται στη σειρά που εγκαινίασε αυτή τη χρονιά η Corriere della Sera, με  τίτλο «Ένας αιώνας ποίησης» (“Un secolo di poesia”), αφιερωμένη στους μεγαλύτερους ποιητές του 20ού αιώνα. Οι τόμοι πωλούνται, ένας ανά εβδομάδα, μαζί με την εφημερίδα στην τιμή των 9 ευρώ, είναι δε επιμελημένοι από τους μεγαλύτερους ιταλούς μελετητές και ειδικούς. Τη σειρά διευθύνει ο Nicola Crocetti, μεταφραστής, εκδότης και διευθυντής του Poesia, του περιοδικού ποίησης με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στην Ευρώπη, το οποίο σε λίγους μήνες συμπληρώνει 25 χρόνια ζωής. 
Η εν λόγω πρωτοβουλία σημείωσε εκπληκτική επιτυχία. Ανάμεσα στους 50 τόμους που έχουν κυκλοφορήσει ως τώρα –όλοι σε δίγλωσση έκδοση, με το πρωτότυπο κείμενο, και με ιδιαίτερα καλαίσθητη εμφάνιση–, δύο αφιερώθηκαν σε δύο από τους μεγαλύτερους έλληνες ποιητές του 20ού αιώνα: τον Κ. Π. Καβάφη και τον Γιάννη Ρίτσο. 

Ο Ρίτσος αρχίζει να έχει αξιοσημείωτη επιτυχία και στην Ιταλία. Αρκετοί δραματικοί μονόλογοι από την Τέταρτη διάσταση δραματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια σε διάφορα ιταλικά θέατρα, ερμηνευμένοι από γνωστούς ηθοποιούς, όπως η Elisabetta Pozzi και ο Moni Ovadia. Ο τελευταίος θα παρουσιάσει, στη Φεράρα, ένα έργο που θα περιλαμβάνει τους μονολόγους Η σονάτα του σεληνόφωτος και Δελφοί. Η παράσταση θα περιοδεύσει έπειτα και σε άλλες ιταλικές πόλεις. Επίσης, στη Μπολόνια, στις αρχές Νοεμβρίου, θα ανέβουν στη σκηνή, σε σκηνοθεσία του Michele Collina, από μια ομάδα νεαρών ηθοποιών, τέσσερις μονόλογοι από την Τέταρτη διάσταση: Ελένη, Φαίδρα, Ισμήνη και Περσεφόνη.    

Σεμινάριο Χορολογίας με την Κάτια Σαβράμη

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΧΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
με την Κάτια Σαβράμη
Σάββατο 8 & Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012
 

Το Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου έχοντας εγκαινιάσει σειρά από σεμινάρια – εργαστήρια θεατρικής πρακτικής διοργανώνει σεμινάριο χορολογίας με την χορολόγο, επίκουρος καθηγήτρια Κάτια Σαβράμη στις 8 & 9 Δεκεμβρίου στην Σχολή Χορού Spirit of Dance (Ιθάκης 43, Τ.Κ. 11251,  Πατησίων, Αθήνα).

Το σεμινάριο βασίζεται στις αρχές του R.V. Laban και τις σύγχρονες εφαρμογές τους στις εκφραστικές δεξιότητες του σώματός και τη δημιουργική κίνηση.
Το σεμινάριο είναι πρακτικό και δεν προαπαιτείται η τεχνική δεξιότητα. Απευθύνεται σε χορευτές, ηθοποιούς, performers και παιδαγωγούς.
Όσοι ενδιαφέρονται να πάρουν μέρος θα πρέπει να στείλουν βιογραφικό σημείωμα με φωτογραφία το αργότερο μέχρι την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου στο office@hellastheatre.gr. (Οι θέσεις είναι περιορισμένες και ενδέχεται το σεμινάριο να κλείσει και πριν από αυτήν την ημερομηνία).

 
Ημέρες & ώρες: Σάββατο 8 & Κυριακή 9 Δεκεμβρίου (16.00 – 19.00)
Χώρος: Σχολή Χορού Spirit of Dance (Ιθάκης 43, Πατησίων, Αθήνα).
Κόστος συμμετοχής:
Για τα μη μέλη του Ε.Κ.Δ.Ι.Θ.: Συμμετέχοντες: 60€
Για τα μέλη του Ε.Κ.Δ.Ι.Θ.: Συμμετέχοντες 40€
 
 
Αποστολή βιογραφικών & ενδιαφέροντος: έως την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012 office@hellastheatre.gr 
 
 
Η Κάτια Σαβράμη σπούδασε χορό στην «Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού: Ραλλού Μάνου». Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού (Master of Arts) και διδακτορικού τίτλου (Ph.D.) από το City University του Λονδίνου (Laban Centre), όπου ειδικεύτηκε στις χορολογικές σπουδές, στη χορογραφία και στην παιδαγωγική του χορού. Δίδαξε χορολογία στην επαγγελματική σχολή της Ραλλούς Μάνου, στη Λυρική Σκηνή και στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης. Σήμερα είναι Επίκουρος καθηγήτρια, στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών. Συγγραφέας και κριτικός αναγνώστης στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, έχει δημοσιεύσει  βιβλία για τον χορό στην Ελλάδα. Άρθρα της έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά. Έχει τιμηθεί με διακρίσεις και επαίνους στη χορογραφία. Είναι μέλος και tutor του Imperial Society of Teachers of Dancing του Λονδίνου. Επίσης είναι ενεργό μέλος της Διεθνούς Συντακτικής Επιτροπής του ερευνητικού περιοδικού για το χορό: Research in Dance Education, UK, συντάκτρια του διεθνούς περιοδικού για τον χορό www.chorosjournal.com και αντιπρόεδρος στο Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου. Μετείχε ως ειδική γραμματέας στο Διοικητικό Συμβούλιο Υποτρόφων του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης έως τον Ιούνιο του 2009, ενώ είναι μέλος της επιτροπής αξιολόγησης του Ιδρύματος για την χορήγηση υποτροφιών για τον  χορό (www.savrami.gr).

Η Λυρική στη Βαρβάκειο Αγορά, 4/11 στις 8 το βράδυ

Η Λυρική στη Βαρβάκειο Αγορά

Την Κυριακή 4 Νοεμβρίου, στις 20.00 το βράδυ η Εθνική Λυρική Σκηνή αφήνει τη σκηνή του Θεάτρου Ολύμπια και δίνει μια διαφορετική μουσική παράσταση, σε έναν τελείως απρόσμενο χώρο. Οι τραγουδιστές της Λυρικής θα ερμηνεύσουν αποσπάσματα από διάσημες όπερες στην Βαρβάκειο Αγορά, στην οδό Αθηνάς. Η τέχνη της όπερας θα μας κάνει να δούμε με άλλη ματιά έναν υπέροχο χώρο στο κέντρο της πόλης μας.
 Ώρα έναρξης 20.00 / Είσοδος ελεύθερη

28.10.12

Σεμινάρια αυτομόρφωσης στην επιμέλεια βιβλίων


O Σύλλογος Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών εγκαινιάζει μια σειρά συναντήσεων-σεμιναρίων αυτομόρφωσης στην επιμέλεια βιβλίων. 

Στο εργασιακό τοπίο των καιρών διαμορφώνεται ένα περιβάλλον αυξημένων απαιτήσεων και πίεσης, αντιστρόφως ανάλογο με τις οικονομικές απολαβές μας. Νέοι συνάδελφοι μπαίνουν στο χώρο, απληροφόρητοι για τη φύση και τις δυσκολίες της δουλειάς, με συνέπεια να μην έχουν εικόνα των οικονομικών απαιτήσεων που πρέπει να προβάλλουν. Αυτό το κομμάτι της προετοιμασίας/εξειδίκευσης των επιμελητών το νέμονται ιδιώτες, εκδοτικές εταιρείες (καλλιεργώντας τεχνηέντως την προσδοκία απασχόλησης στις εκδόσεις τους) και το ΕΚΕΒΙ (με το αζημίωτο πάντα). 

Σκοπός του Συλλόγου είναι να μεταφέρουν οι ίδιοι οι συνάδελφοι την εμπειρία τους σε έναν κύκλο ανοιχτών σεμιναρίων κατά θεματικό κύκλο, όπου μπορεί να συμμετάσχει κάθε συνάδελφος (είτε είναι μέλος του Συλλόγου είτε όχι), μεταφέροντας την πείρα του, τους προβληματισμούς του, τα ερωτηματικά του, μιλώντας για τη μεθοδολογία που ακολουθεί, περιγράφοντας τα λάθη που έχει κάνει ή έχει αποφύγει. 

Το πρόγραμμα των σεμιναρίων μέχρι το τέλος του χρόνου διαμορφώνεται ως εξής: 
Κυριακή 4 Νοεμβρίου: 
Ιστορικό μυθιστόρημα 
(εισηγητές: Γιώργος Κασαπίδης, Δημοσθένης Κερασίδης, Αλέκα Πλακονούρη) 
Κυριακή 11 Νοεμβρίου
Μεταφρασμένο μυθιστόρημα 
(εισηγητές: Βενετία Καίσαρη, Κρίτων Ηλιόπουλος) 
Κυριακή 25 Νοεμβρίου
Νεοελληνικό μυθιστόρημα 
(εισηγητές: Γιώργος Κασαπίδης, Αλέκα Πλακονούρη) 
Κυριακή 2 Δεκεμβρίου: Δοκίμιο 
(εισηγητής: Κώστας Σπαθαράκης) 
Κυριακή 16 Δεκεμβρίου: Ποίηση 
(εισηγητές: Δημοσθένης Κερασίδης, Κώστας Σπαθαράκης)

Τα σεμινάρια είναι δωρεάν και θα γίνονται στα γραφεία του Συλλόγου (Μαυρικίου 8, Νεάπολη Εξαρχείων), στις 6.00 μ.μ. --
Σύλλογος Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών 
Μαυρικίου 8 & Μαυρομιχάλη Αθήνα Τ.Θ. 21028 Αθήνα 11410
Τηλ. Επικοινωνίας [νέο]: 6980 972580

25.10.12

Νίκος Μόσχος στην Xippas Gallery, Π. Ιωακείμ 53


Η δημιουργική γραφή και το Βρετανικό Συμβούλιο

Πρόγραμμα εργαστηρίων

Αθήνα 
Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου
10.00-12.00
«Ανάπτυξη μιας ιστορίας: από τη μικρή στη μεγάλη φόρμα»
Εργαστήριο αστυνομικής λογοτεχνίας με τον Adam Baron

Χώρος: Βρετανικό Συμβούλιο, Πλατεία Κολωνακίου 17 

10.00-12.00
«Πραγματικότητα και αλήθεια: η χρήση του προσωπικού στη δημιουργική γραφή» Εργαστήριο πεζογραφίας με την Rachel Cusk
16:00-18:00 «Περιπέτειες στην αποξένωση: τεχνικές να διατηρήσετε την ποίησή σας ζωντανή» Εργαστήριο ποίησης με την Fiona Sampson

Χώρος: Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θόλου 5, Πλάκα)

Τρίτη, 30 Οκτωβρίου
10:00 -12:00
«Πραγματικότητα και αλήθεια: η χρήση του προσωπικού στη δημιουργική γραφή»
Εργαστήριο πεζογραφίας με την Rachel Cusk

12:30 -14:30
«Ο Ποιητής στον Καθρέφτη: πώς να γίνετε ο καλύτερος επιμελητής του εαυτού σας» Εργαστήριο ποίησης με την Fiona Sampson

16:00-18:00
«Η φιλοσοφική δομή του κλασικού αστυνομικού μυθιστορήματος στο αστικό τοπίο» Εργαστήριο αστυνομικής λογοτεχνίας με τον Adam Baron

Χώρος: Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θόλου 5, Πλάκα) 

Θεσσαλονίκη 
Τετάρτη 31 Οκτωβρίου
15:00-17:00
 «Περιπέτειες στην αποξένωση: τεχνικές να διατηρήσετε την ποίησή σας ζωντανή»
Εργαστήριο ποίησης με την Fiona Sampson

Πέμπτη, 1 Νοεμβρίου
14:00-16:00 «Περιπέτειες στην αποξένωση: τεχνικές να διατηρήσετε την ποίησή σας ζωντανή» Εργαστήριο ποίησης με την Fiona Sampson
19:30- 21:30 «Η φιλοσοφική δομή του κλασικού αστυνομικού μυθιστορήματος στο αστικό τοπίο» Εργαστήριο αστυνομικής λογοτεχνίας με τον Adam Baron

Βρετανικό Συμβούλιο, Τσιμισκή 43, Εμπορικό Κέντρο Πλατεία 

Πρόγραμμα ομιλιών και συζητήσεων
Αθήνα
Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου 
13:00-15:00
Συζήτηση, μέσω skype, με την Alison Baverstock για την εκδοτική βιομηχανία και τη βιομηχανία του μάρκετινγκ
19:30-21:00
«Δημιουργική γραφή: Δύο οπτικές - Μία συζήτηση μεταξύ Ελλήνων και Βρετανών συγγραφέων»
Συγγραφείς: Rachel Cusk, Adam Baron, Αμάντα Μιχαλοπούλου, Βαγγέλης Ραπτόπουλος
Τη συζήτηση συντονίζει ο Σωκράτης Καμπουρόπουλος

Χώρος: Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θόλου 5, Πλάκα) 

Τρίτη, 30 Οκτωβρίου
19:30-21:00
«Νέες έννοιες του λυρισμού – η σύγχρονη ποιητική γραφή»
Μία συζήτηση με τους Fiona Sampson, Λιάνα Σακελλίου και Βαγγέλη Χατζηβασιλείου
Τη συζήτηση συντονίζει ο Σωκράτης Καμπουρόπουλος

Χώρος: Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θόλου 5, Πλάκα)

Θεσσαλονίκη
Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου
18:30-20:30
«Δημιουργική Γραφή: Ενδοπολιτισμικές προσεγγίσεις»
Συζήτηση με τους Fiona Sampson, Adam Baron, Don Schofield, Θεόδωρο Γρηγοριάδη
Τη συζήτηση συντονίζει η Suzane Joinson

Χώρος: Βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ, Πλατεία Αριστοτέλους 7

24.10.12

So ‘‘Green’’, so Intraterrestrial…The odd life of Timothy Green


So ‘‘Green’’, so Intraterrestrial…
The odd life of Timothy Green
Is there any space for an “intraterrestrial” being in our lives? Timothy Green is the pure natural project. He is a unique child because his birth comes from the ground. Actually, he comes to life after his parents’ strong will to obtain a child despite the huge difficulties they meet to adopt one. So, Peter Hedges gives his strong metaphysical answer to the social and physical conditions that make couples abstain from their role in a family and as a result, they become excluded from the experience they could possibly live. 

But, how about the way the film develops itself? It is clear that Hedges has incorporated cultural, philosophical and social principles that approach the current and hot issue in relation to the family reality. Raising a child turns to be a basic matter from the standpoint that parents have to deal with diverse problems, mostly regarding stereotypes and the way parents should learn -but not just teach- their children how to build their own character without being exposed to fake patterns of life, where the origins of stereotypes have to be found. 

However, the film The odd life of Timothy Green released by Disney, looks like a mature proposal for families with children just two months before Christmas. Trying to depict how extraordinarily dramatic life is, the film seeks to commemorate the moment itself in terms of life evanescence and temporality parallelized to that of nature. In short, the point is clear. We have to look for the substance in everyday moment. There joy seems to be. In a conclusion, there are a lot of remarkable moments such as the similarity between leaves and tears, or even the inventiveness of Timothy regarding a new pencil made by leaves but finally the film lacks in giving the spectator a more cohesive and at the same time political message. Saying so, the film construction partially leads to a somehow romantic stagnation in which ideas and opinions shape the content but cannot make interesting art, that is, challenge the existing forms and structures. Sound effects could lead to such a venture. But for Disney, it is ok. Not all right but o.k. 


The odd life of Timothy Green  
Τόσο πράσινος –ή άπειρος-, τόσο «ενδογήινος»… 

Υπάρχει καθόλου χώρος, στις ζωές μας, για έναν «ενδογήινο»; Ο Timothy Green είναι το αμιγώς φυσικό πρότζεκτ. Είναι ένα παιδί μοναδικό, επειδή γεννιέται από τη γη. Στην ουσία, έρχεται στη ζωή μετά την ισχυρή θέληση των γονιών του να αποκτήσουν ένα παιδί, παρά τις τεράστιες δυσκολίες, που συναντούν στο να υιοθετήσουν ένα. Οπότε, ο Peter Hedges δίνει τη δυνατή μεταφυσική απάντησή του απέναντι στις κοινωνικές και φυσικές συνθήκες που κάνουν τα ζευγάρια να απέχουν από το ρόλο τους στην οικογένεια και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αποκλείονται από την εμπειρία που θα μπορούσαν πιθανότατα να ζήσουν. 

Αλλά τι συμβαίνει όσον αφορά στον τρόπο, με τον οποίο το έργο αναπτύσσεται; Είναι ξεκάθαρο ότι ο Hedges έχει ενσωματώσει πολιτισμικές, φιλοσοφικές και κοινωνικές αρχές, οι οποίες προσεγγίζουν το τρέχον και φλέγον ζήτημα της οικογενειακής πραγματικότητας. Η ανατροφή ενός παιδιού τείνει να είναι ένα βασικό ζήτημα, από την άποψη ότι οι γονείς πρέπει να αντιμετωπίσουν ποικίλα προβλήματα, κυρίως όσον αφορά στα στερεότυπα και στον τρόπο με τον οποίο θα έπρεπε να μάθουν-αλλά όχι απλώς να διδάξουν-τα παιδιά τους πώς να χτίσουν το δικό τους χαρακτήρα χωρίς να εκτίθενται σε επίπλαστα μοτίβα ζωής, όπου οι καταβολές των στερεοτύπων πρέπει να αναζητηθούν. 

Ωστόσο, η ταινία The odd life of Timothy Green της Disney δείχνει μια ώριμη πρόταση για οικογένειες με παιδιά, δύο μόλις μήνες πριν από τα Χριστούγεννα. Προσπαθώντας να απεικονίσει πόσο συναρπαστικά, εκπληκτικά δραματική η ζωή είναι, το έργο επιδιώκει να τιμήσει τη μνήμη της στιγμής καθαυτής, με βάση το φευγαλέο και το προσωρινό της ζωής που παραλληλίζεται με τη φύση. Εν συντομία, η θέση είναι καθαρή. Πρέπει να ψάχνουμε την ουσία σε κάθε στιγμή της καθημερινής ζωής. Εκεί φαίνεται ότι έγκειται η χαρά. Συμπερασματικά, υπάρχουν πολλές αξιοσημείωτες στιγμές, όπως είναι η ομοιότητα ανάμεσα στα φύλλα και στα δάκρυα, ή ακόμη η επινοητικότητα του Timothy για ένα νέο μολύβι από φύλλα, αλλά τελικά η ταινία υστερεί να δώσει στο θεατή ένα πιο συνεκτικό και συγχρόνως πολιτικό μήνυμα. Ως προς αυτό, η κατασκευή της ταινίας εν μέρει οδηγεί σε μία κάπως ρομαντική στασιμότητα, όπου οι ιδέες και οι απόψεις διαμορφώνουν το περιεχόμενο αλλά δεν μπορούν να κάνουν ενδιαφέρουσα τέχνη, που σημαίνει, να προκαλέσουν τις υπάρχουσες μορφές και δομές. Τα Sound effects θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα τέτοιο τόλμημα. Αλλά για τη Disney είναι ok. Όχι εντάξει αλλά o.k.

The world is not enough if we talk about cyber world.


Artists from around the world to report for new site 

A new website, Creative Time Reports, gives artists from around the world a platform for commentary and analysis on current affairs. The site, which launched on October 11, is the latest initative by CreativeTime, a 40-year-old nonprofit that commissions and presents socially conscious art projects. Creative Time Reports premiered with an article on the Spanish economic crisis by the photographer Liam Gillick, who interviewed locals in the Basque region and compared their struggles with his upbringing in Thatcherite Britain. Haitian writer Jean-Euphe`le Milce' contributed a dispatch from the aftermath of the 2010 earthquake, writing in his native French with an English translation and audio reading alongside it. An exiled Syrian photographer, Jaber Al Azmeh, wrote an op-ed railing against the portrayal of the Syrian conflict as a civil war rather than the revolution he believes it to be. 
Many of the artists contributing to Creative Time Reports face great personal risk for doing so, said site editor Marisa Mazria Katz. Creative Time Reports plans to publish two large features a month with smaller dispatches in between. All of the content is available for other sites to republish. Creative Time Reports hopes to establish publishing partnerships with larger outlets that can regularly syndicate their work in a ProPublica model. (Columbia Journalism Review)

18.10.12

Θέατρο και Φως, Masterclass από τον ScottBolman, 22/10


Masterclass με αφορμή την παράσταση της "Οδύσσειας" του Ρόμπερτ Ουίλσον. 
Θέατρο και Φως 
Masterclass από τον Scott Bolman 
Αίθουσα Εκδηλώσεων, Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου στις 19:00 

Με αφορμή την παράσταση Οδύσσεια που ανεβαίνει σε παγκόσμια πρεμιέρα σε λίγες μέρες στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου σε σύλληψη και σκηνοθεσία του μεγάλου αμερικανού δημιουργού Ρόμπερτ Ουίλσον, ο στενός συνεργάτης του, Scott Bolman πραγματοποιεί ένα masterclass, μια συνάντηση ανοιχτή σε σπουδαστές δραματικών σχολών, σχολών φωτογραφίας και φωτισμού, φοιτητές του τμήματος θεατρικών σπουδών, νέους επαγγελματίες φωτιστές, σκηνοθέτες και ενδιαφερόμενο κοινό με θέμα το φωτισμό στο θέατρο.

O αμερικανός φωτιστής Scott Bolman θα παρουσιάσει, σε μία μοναδική συνάντηση, τις βασικές αρχές που διέπουν τον θεατρικό φωτισμό εκκινώντας από την Οδύσσεια, την διεθνή συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου με το Θέατρο Piccolo του Μιλάνο.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Δηλώσεις συμμετοχής, τηλ. 2105225501
Δευτέρα – Παρασκευή 12:00 – 15:00,
Σάββατο και Κυριακή 6974090530, 12:00 – 15:00
ή ηλεκτρονικά στο secretariat@n-t.gr, αναφέροντας το ονοματεπώνυμο, την ιδιότητα και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας.

Η δράση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα.

Scott Bolman 

O Scott Bolman ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη. Απόφοιτος της σχολής Magna Cum Laude του Amherst College με μετεκπαίδευση στο Yale School of Drama, ασχολείται με τον σχεδιασμό για όλες τις παραστατικές τέχνες όπως το θέατρο, ο χορός, η μουσική και η όπερα.

Αυτή την εποχή συνεργάζεται και πάλι με τον Robert Wilson σε διάφορα έργα, συμπεριλαμβανομένης της Οδύσσειας . Η δουλειά του έχει παρουσιαστεί σε πολλούς χώρους τέχνης σε όλο τον κόσμο, όπως στη Μετροπόλιταν Όπερα, στο Μουσείο Rockbund της Σαγκάη, στην Όπερα του Ελ Πάσο ενώ έχει συνεργαστεί με πολλούς θεατρικούς συγγραφείς, σκηνοθέτες και χορογράφους στις Ηνωμένες Πολιτείες, στον Καναδά και στην Ευρώπη. Ως υπεύθυνος φωτισμών και διευθυντής παραγωγής έχει επίσης συνεργαστεί με πολλούς καλλιτεχνικούς φορείς σε όλο τον κόσμο. Διδάσκει σε! διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα και είναι ιδρυτικό μέλος του σχεδιαστικού συλλόγου Wingspace.

16.10.12

Συνέντευξη τύπου για την πρόσβαση στο άσυλο, 19/10


Ποια είναι τα πορίσματα της εκστρατείας για την πρόσβαση των προσφύγων στη διαδικασία χορήγησης πολιτικού ασύλου; Ποια συναφή ζητήματα εγείρει η υλοποίηση της αστυνομικής επιχείρησης «Ξένιος Ζευς»; 

Την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί Συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της εκστρατείας για την πρόσβαση στο άσυλο, στα γραφεία του ΕΣΠ, -στο χώρο του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, Σολωμού 25, Εξάρχεια στον 5ο όροφο-, στις 12 η ώρα το μεσημέρι. 

Συμμετέχουσες οργανώσεις: 
Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου «Λάθρα»- Άρσις- Ιατρική Παρέμβαση- Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού- Κέντρο Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων και Μεταναστών - Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων- Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών - Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών - Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι -Σύλλογος Ενωμένων Αφγανών στην Ελλάδα -Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες -Σύλλογος Μερίμνης Ανηλίκων -Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων

11.10.12

"Τα τέλη σου στον παράδεισο''...


"Δέντρο"

Μα το δέντρο έχει
ένα έμβιο σχήμα βασάνων
είναι ανοιγμένο στα δυο
από μια μοίρα δύο άκρων
ξεπροβάλλει μέσα από γκρίζας βροχής
πεζοδρόμια

μέσα στην κίνηση με σκούρο
ζοφερό αέρα
των πόλεων των ραντάρ και των τηλεοράσεων
την ανώνυμη βουβαμάρα και
το μουδιασμένο δυσβάσταχτο φορτίο
απλώνοντας κλαδιά που έχουν
χρώμα μελάνι
προς τον έμψυχο
ουρανό, με μια πραγματικότητα
για όφελος δικό του.

Τζακ Κέρουακ, Ποιήματα, μτφρ. Γιάννη Λειβαδά, εκδόσεις Ηριδανός, Αθήνα 2007, σ. 70

"Γυναίκα Προμηθέας", 12/10, ώρα 19.30


Χοροθεατρικό δρώμενο 
"Γυναίκα Προμηθέας" 

Την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 
στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών 
(Πανεπιστημίου 30) και ώρα 19.30
θα παρουσιαστεί το χοροθεατρικό δρώμενο 
 "ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ" 
από την ομάδα της Άννας Λάζου 
''Δρυός Τόποι''. 
Είσοδος ελεύθερη.

9.10.12

Διημερίδα: Κοινωνικός φιλελευθερισμός ή κοινωνική δικαιοσύνη;


«Αναγνώσεις» και «Ενθέματα» της Αυγής
Ινστιτούτο «Νίκος Πουλαντζάς»
Ηλεκτρονικό περιοδικό Rednotebook

Διημερίδα 
Κοινωνικός φιλελευθερισμός ή κοινωνική δικαιοσύνη; 
Ελευθερία, ισότητα, αυτονομία, αλληλεγγύη, σήμερα 
Παρασκευή 12 - Σάββατο 13 Οκτωβρίου 
Πανεπιστήμιο Αθηνών κεντρικό κτήριο, αίθουσα «Ι. Δρακοπούλος» 
οδός Πανεπιστημίου 30 

 Στόχος της διημερίδας είναι να διερευνήσει τα χαρακτηριστικά τα οποία συνθέτουν τον «κοινωνικό φιλελευθερισμό», ο οποίος –και επισήμως, πλέον– αποτελεί την ιδεολογική ταυτότητα του μεγαλύτερου τμήματος της σύγχρονης συντηρητικής παράταξης. 
Ο «κοινωνικός φιλελευθερισμός» συστήνεται ως εκφραστής των αξιών της αλληλεγγύης και της ελευθερίας. Αυτές, όμως, είναι αξίες οι οποίες εμπεριέχονται στην έννοια «κοινωνική δικαιοσύνη» και, μάλιστα, προϋποτίθενται για τον ορισμό της. Μπορεί, λοιπόν, ο «κοινωνικός φιλελευθερισμός» να εκφράσει το αίτημα της κοινωνικής δικαιοσύνης, μέσα από τη συνάφεια ελευθερίας και αλληλεγγύης; 
Επιπλέον, ποια μπορεί και ποια πρέπει να είναι η απάντηση σε αυτή την πρόκληση από τη μεριά της Αριστεράς και του δημοκρατικού σοσιαλισμού; Ποια σημασία της δημοκρατίας και της ελευθερίας προϋποθέτει ο τελευταίος; Αυτά τα ερωτήματα αποτελούν τους άξονες που θα στηρίξουν τις εργασίες της διημερίδας. 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 
15.30 - 16.00 
Χαιρετισμός από τον διευθυντή της εφημερίδας Η Αυγή, Νίκο Φίλη 
Χαιρετισμός από τον πρόεδρο του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς», 
ομότιμο καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκο Πετραλιά 
Χαιρετισμός από τον υπεύθυνο ηλεκτρονικής έκδοσης του Rednotebook,  
Δημοσθένη Παπαδάτο-Αναγνωστόπουλο 

1η συνεδρία: Φιλελευθερισμός και δημοκρατία 
16.00 – 17.40 
Συντονίστρια: Λήδα Καζαντζάκη, ιστορικός τέχνης, συντακτική ομάδα 
των «Αναγνώσεων» της Αυγής 
Στέφανος Δημητρίου, αναπληρωτής καθηγητής πολιτικής φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Κοινωνικός φιλελευθερισμός ή δημοκρατικός σοσιαλισμός; Η διακύβευση της κοινωνικής δικαιοσύνης  

Σταύρος Κωνσταντακόπουλος, επίκουρος καθηγητής πολιτικής φιλοσοφίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο: Φιλελευθερισμός vs Δημοκρατία: μια ασύμβατη σχέση  

Νικόλας Σεβαστάκης, καθηγητής πολιτικής φιλοσοφίας, ΑΠΘ: 
Ελευθεροφροσύνη, φιλελευθερισμός και Αριστερά 

 Μανόλης Αγγελίδης, καθηγητής πολιτικής θεωρίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο: 
Το παρελθόν ως μέλλον: ελεύθερη ατομικότητα, δογματική του ανταγωνισμού 
και κοινωνική αναπαραγωγή  

Αλίκη Λαβράνου, αναπληρώτρια καθηγήτρια πολιτικής φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης: 
Κρίση και εξαίρεση: Δύο οπτικές του κανόνα 

 17.40-18.10: Συζήτηση

 2η συνεδρία: Συνταγματική τάξη και δικαιώματα στην ευρωπαϊκή κρίση 
 18.10 - 20.30 
Συντονίστρια: Αλίκη Κοσυφολόγου, υπ. διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών 
Ιφιγένεια Καμτσίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια συνταγματικού δικαίου, ΑΠΘ: 
Το δημόσιο συμφέρον ως συνταγματικός στόχος και περιορισμός των ελευθεριών 

Κώστας Σταμάτης, καθηγητής φιλοσοφίας και μεθοδολογίας του δικαίου, ΑΠΘ: 
Κοινωνική δικαιοσύνη/αδικία, από σκοπιά φιλελεύθερη ή σοσιαλιστική;  

Χρήστος Παπαστυλιανός, δρ. Συνταγματικού δικαίου, νομικός στον «Συνήγορο του Πολίτη»: Ευρωπαϊκή Ένωση: νομισματική ένωση, ατελής πολιτική ένωση και δημοκρατικό έλλειμμα. Τρεις όψεις του ίδιου νομίσματος;  

Στέργιος Μήτας, υπ. διδάκτωρ φιλοσοφίας του δικαίου ΑΠΘ: 
Τα κοινωνικά δικαιώματα ως αιχμή μιας κριτικής κανονιστικής θεωρίας 

 20.30 – 21.00: Συζήτηση 

ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 
1η συνεδρία: Καπιταλισμός και δημοκρατία 
11.00 - 12.20 
Συντονίστρια: Βαγγία Λυσικάτου, Ινστιτούτο «Νίκος Πουλαντζάς» 

Πέτρος-Ιωσήφ Στανγκανέλλης, υπ. διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών: 
Κριτικές της δημοκρατικής ρητορείας 

Γιώργος Μερτίκας, συγγραφέας-μεταφραστής: 
Τα όρια της μαζικής δημοκρατίας 

Αλέξανδρος Κιουπκιολής, επίκουρος καθηγητής, ΑΠΘ: 
Η αυταρχική ολοκλήρωση του φιλελευθερισμού. Πέρα από τη μεταδημοκρατία  

Κώστας Δουζίνας, καθηγητής φιλοσοφίας του δικαίου, Birckbek college, Univestity of London:  
Ανομία, αντίσταση και δημοκρατικός σοσιαλισμός 

  12.20 - 13.00: Συζήτηση 

 2η συνεδρία: Πολιτικές δυνάμεις και κοινωνική δικαιοσύνη 
13.00 - 14.20 
Συντονιστής: Στρατής Μπουρνάζος, ιστορικός, «Ενθέματα» της Αυγής 

Τασία Χριστοδουλοπούλου, νομικός: 
Κοινωνική δικαιοσύνη: άμεσο αίτημα ή διαχρονική ουτοπία;  

Ανδρέας Καρίτζης, δρ. Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Αθηνών: 
Εποχή για γερά νεύρα: η διαρκής επανάσταση του (νεο)φιλελευθερισμού, η γενικευμένη καταστροφή και η στρατηγική αμηχανία της Αριστεράς 

 Ευκλείδης Τσακαλώτος, καθηγητής οικονομικών, Πανεπιστήμιο Αθηνών, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ: 
Η κοινωνική γείωση της πολιτικής 

 Γιάννης Δραγασάκης, οικονομολόγος, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ: 
Το παρόν και το μέλλον στο πρόγραμμα της Αριστεράς  

14.20 - 14.50: 
Συζήτηση Σύνοψη των εργασιών της διημερίδας: 
Κώστας Βούλγαρης, συγγραφέας, «Αναγνώσεις» της Αυγής

Εκδήλωση-αφιέρωμα στο Θεόδωρο Τερζόπουλο, 22/10


Το Κέντρο Σημειολογίας του Θεάτρου, υπό την αιγίδα της Φιλοσοφικής Σχολής
 του Πανεπιστημίου Αθηνών, διοργανώνει εκδήλωση-αφιέρωμα 
στο Θεόδωρο Τερζόπουλο και στο Θέατρο Άττις
στην Αίθουσα «Τέχνης και Λόγου» της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας 
(Στοά του Βιβλίου), τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Ώρα προσελεύσεως 19.30

Ομιλητές: 
Μαρίκα Θωμαδάκη, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών, 
Πρόεδρος του Κέντρου Σημειολογίας του Θεάτρου 
Δημήτρης Τσατσούλης, Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, κριτικός θεάτρου
 Καίτη Διαμαντάκου, Επίκουρη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών 
Εύη Προύσαλη, Διδάκτωρ Θεατρολογίας Πανεπιστημίου Πατρών, κριτικός θεάτρου 

Την προβολή του βίντεο με αποσπάσματα παραστάσεων 
επιμελείται ο Νεκτάριος-Γεώργιος Κωνσταντινίδης.
 Η είσοδος είναι ελεύθερη.

7.10.12

Η εποχή της όρεξης. Ακολουθώντας τα ίχνη του ’60


Οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ και το Free Thinking Zone σας προσκαλούν 
την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου στις 7:00 μ.μ.
 στον χώρο του βιβλιοπωλείου 
σε μια συζήτηση με τον συγγραφέα Βασίλη Καραποστόλη 
με θέμα Η εποχή της όρεξης. Ακολουθώντας τα ίχνη του ’60 
με αφορμή την κυκλοφορία του ομώνυμου βιβλίου του. 

Προλογίζει ο Χάρης Βλαβιανός

Free thinking zone 
Σκουφά 64 & Γριβαίων, Αθήνα 
Τηλ.: 210.36.17.461

Παρουσίαση του προγράμματος ΘΑΛΗΣ για το θέατρο, 21/10


Στο πλαίσιο του προγράμματος «ΘΑΛΗΣ» με τίτλο «ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΩΣ ΜΟΡΦΟΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ», που έχει αναλάβει το Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών (με υπεύθυνο τον καθηγητή Θεόδωρο Γραμματά), η επίσημη έναρξη του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Οκτωβρίου και ώρα 19:00 στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη (Πειραιώς 206, Ταύρος).

Στην εκδήλωση, εκτός από τους επίσημους χαιρετισμούς, θα παρουσιαστούν οι παράμετροι του Προγράμματος, τα ερευνητικά δεδομένα και τα παραδοτέα του, οι συμμετέχοντες Έλληνες και ξένοι ερευνητές (με οποιαδήποτε ιδιότητα και σε οποιαδήποτε θέση), θα γίνουν σύντομες τοποθετήσεις από τον επιστημονικό υπεύθυνο καθ. Θεόδωρο Γραμματά και τους μετακλητούς ξένους επιστήμονες.

Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί και από μουσικό-θεατρικό δρώμενο.

Την εκδήλωση μπορούν να παρακολουθήσουν προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές που ενδεχομένως ενδιαφέρονται για το Θέμα. Προσεχώς θα αποσταλεί και το πρόγραμμα της εκδήλωσης, που θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα http://theduarte.org/, στην οποία θα εμφανίζονται όλες οι δραστηριότητες και δημοσιεύσεις που γίνονται μέσα στα πλαίσια του έργου.

2.10.12

Realidad y narración de Pedro Almodóvar

Pedro AlmodóvarEl Huffington Post
Publicado: 28/09/2012 07:00
A veces ocurre que, cuando estás en plena tarea, construyendo una ficción, te invade la sensación de que lo importante está ocurriendo fuera, algo mucho más poderoso que la historia que tú estás creando con mimo y obsesión. Es cierto que el ser humano contemporáneo necesita una dosis diaria de ficción, sin la que no sabría vivir, pero también es cierto que en muchas ocasiones los rugidos de la realidad que atraviesan nuestras televisiones y las pantallas de nuestros ordenadores son tan potentes que te dejan sin aliento y con la sensación de que una película es algo insignificante comparado con ellos. Me ocurrió el martes mientras montaba la mía y un impresionante tsunami ciudadano bramaba en la Plaza de Neptuno por su derecho a disentir con los políticos que dicen representarles, reunidos a la sazón en el Congreso. Los gritos de esta marea, cercada y en ocasiones apaleada y arrastrada por los 1.300 policías en la Plaza de Neptuno, han llenado las primeras páginas de todos los periódicos del mundo pero no han conseguido hacer vibrar el tímpano de Mariano Rajoy, en sus días neoyorquinos. En su conferencia en la American Society/Council of the Americas, Rajoy ha vuelto a editar la realidad a su antojo, agradeciendo desde Nueva York a "la mayoría silenciosa de los españoles que no se manifiesta".

Sr. Rajoy, yo soy parte de esa mayoría silenciosa que no se manifestó el 25S y le ruego que no tergiverse y mucho menos se apropie de mi silencio.

La continuación del texto:

http://www.huffingtonpost.es/pedro-almodovar/realidad-y-narracion_b_1919941.html?utm_hp_ref=spain&utm_hp_ref=spain 

Δωρεάν προγράμματα επιμόρφωσης, αιτήσεις ως 26/10


Το e-learning του Κέντρου Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), συνεχίζοντας την πρωτοπορία του στο χώρο της εξ Αποστάσεως (μέσω Διαδικτύου) Εκπαίδευσης, διαθέτει το νέο κύκλο Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων (30A)

Οι εκπαιδευόμενοι που θα πραγματοποιήσουν εγγραφή στον τρέχοντα εκπαιδευτικό κύκλο θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν επιπλέον ένα από τα ακόλουθα προγράμματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης δωρεάν : 
1. «Ανάλυση των Εξελίξεων στην Ελληνική Οικονομία», 
2. «Ανάπτυξη Επιχειρηματικών Δεξιοτήτων» ή 
3. «Εκπαιδευτική Ψυχολογία» 
Η επιτυχής ολοκλήρωση των παραπάνω προγραμμάτων οδηγεί στη χορήγηση Πιστοποιητικού Επιμόρφωσης. 
Υποβολή αίτησης θα πρέπει να γίνει μόνο για κάποιο από τα προγράμματα του τρέχοντος εκπαιδευτικού κύκλου 30A και όχι για τα προγράμματα «Ανάλυση των Εξελίξεων στην Ελληνική Οικονομία» , «Ανάπτυξη Επιχειρηματικών Δεξιοτήτων» ή «Εκπαιδευτική Ψυχολογία». Όσοι πραγματοποιήσετε την εγγραφή σας θα λάβετε μήνυμα στο οποίο θα πρέπει να δηλώσετε εάν επιθυμείτε να συμμετάσχετε σε κάποιο από τα τρία προγράμματα
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επιλέξουν από ένα εύρος 150 προγραμμάτων προπτυχιακής και μεταπτυχιακής επιμόρφωσης που κατηγοριοποιούνται σε 20 εκπαιδευτικές κατευθύνσεις και οδηγούν στη χορήγηση Πιστοποιητικού Εξειδίκευσης ή Επιμόρφωσης. 

Αίτηση συμμετοχής μπορούν να υποβάλλουν απόφοιτοι ΑΕΙ / ΤΕΙ και απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με σχετική εργασιακή εμπειρία. 
Προθεσμία Υποβολής Αιτήσεων 26/10/2012 - Έναρξη Μαθημάτων 29/10/2012

E-mail: elearn-secretariat@elke.uoa.gr
Τηλ.: 210-3689354 και 210-3689381
Fax: 210-3689352
Site: http://elearn.elke.uoa.gr

1.10.12

Έναρξη Εκπαιδευτικού Προγράμματος της UNICEF για τα Δικαιώματα των Παιδιών


Η UNICEF ανακοινώνει την έναρξη ενός εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο «Σχολεία Υπερασπιστές των Παιδιών» και απευθύνει πρόσκληση σε όλα τα σχολεία να συμμετάσχουν. Το πρόγραμμα αυτό, που υλοποιείται με τη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού, έχει στόχο την ευρεία διάχυση των αρχών και προτεραιοτήτων της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Ο σεβασμός των Δικαιωμάτων των Παιδιών ιδιαίτερα σήμερα, λόγω της οικονομικής - και όχι μόνο - κρίσης, καθίσταται αναγκαίος περισσότερο από ποτέ. 
Οι μαθητές δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων, με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών τους, θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα ξεχωριστό πρόγραμμα για την προστασία των παιδιών σε όλο τον κόσμο και παράλληλα μέσα από ευχάριστες δραστηριότητες να μάθουν τα βασικά δικαιώματα του παιδιού, όπως αυτά προβλέπονται στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού: το δικαίωμα στην εκπαίδευση, την υγεία, τη διατροφή, την προστασία, την ψυχαγωγία, τη συμμετοχή. 
Μέσα από το πρόγραμμα οι μαθητές θα διασκεδάσουν, θα παίξουν, θα προβληματιστούν, θα μάθουν για το έργο της UNICEF, αλλά και θα βοηθήσουν εφόσον το επιθυμούν κάποια άλλα παιδιά που έχουν λιγότερες ευκαιρίες. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος στο τέλος της σχολικής χρονιάς, θα απονεμηθούν τα σχετικά βραβεία της UNICEF στα σχολεία που συμμετείχαν και θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της δουλειάς των παιδιών σε εκδηλώσεις που το κάθε σχολείο θα πραγματοποιήσει στο χώρο του, στους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, τους γονείς και την ευρύτερη εκπαιδευτική κοινότητα. 
Ας γίνει και το δικό σας σχολείο, Σχολείο Υπερασπιστής των Παιδιών. Δηλώσεις συμμετοχής σχολείων στο www.unicef.gr  ή στο φαξ 210 - 72 35 555 

Για πληροφορίες και συνεντεύξεις επικοινωνήστε με τη UNICEF (κ. Ηλίας Λυμπέρης), τηλ.: 210-7255555 ή 6944-653799