27.11.12

Αλληλεγγύη στον Παλαιστηνιακό λαό, διά της οθόνης


Η NEW STAR διοργανώνει από 29/11 έως 5/12 στον κινηματογράφο ΤΙΤΑΝΙΑ CINEMAX (Πανεπιστημίου & Θεμιστοκλέους, τηλ.: 2103811147) ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΛΑΟ με αφορμή την Διεθνή ημέρα Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό, στις 29 Νοεμβρίου. 

Στο πλαίσιο του ΦΕΣΤΙΒΑΛ θα προβληθούν 14 ταινίες και ντοκιμαντέρ για την Παλαιστίνη.  



ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ ΦΕΣΤΙΒΑΛ 

 ΠΕΜΠΤΗ 29 NOEMBPIOY 2012 
 21:00 PALESTINE BLUES Σκηνοθεσία: Nida Sinnokrot , ΗΠΑ, 2008 
 22:30 ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΕΜΠΟΛΕΜΗΣ ΖΩΝΗΣ/ Tale of three jewels Σκηνοθεσία: Michel KhleifiΜ., Βρετανία/Παλαιστίνη/Βέλγιο, 1995 

 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 NOEMBPIOY 2012  
 21:00 ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ/ Milh Hadha al Bahr Σκηνοθεσία: Annemarie Jacir, Παλαιστίνη, Βέλγιο, Γαλλία, Ισπανία, 2008 
 22:45 Η ΓΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ /Τaste the Revolution Σκηνοθεσία: Buthina Canaan Khoury, Παλαιστίνη, 2008 
 23:15 Η ΣΦΑΓΗ / Massaker Σκηνοθεσία: Monika Borgmann, Γαλλία, Γερμανία, Λίβανος, 2005 

ΣΑΒΒΑΤΟ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012 
12:00 ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ/Milh Hadha al Bahr Σκηνοθεσία: Annemarie Jacir, Παλαιστίνη, Βέλγιο, Γαλλία, Ισπανία, 2008 
13:45 Η ΓΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ /Τaste the Revolution Σκηνοθεσία: Buthina Canaan Khoury, Παλαιστίνη, 2008 
14:30 ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ (Encounter point) Σκηνοθεσία: Julia Bacha, ΗΠΑ, 2006 

21:00 ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΟΜΒΕΣ / Under the Bombs Σκηνοθεσία: Philippe Aractingi, Λίβανος, 2007 22:30 PALESTINE BLUES Σκηνοθεσία: Nida Sinnokrot , ΗΠΑ, 2008 
23:45 ΤΣΙΡΚΟ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ (Zirkus Palestina) Σκηνοθεσία: Eyal Halfon, Ισραήλ, 1999 

ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012 
12:00 ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΟΜΒΕΣ / Under the Bombs Σκηνοθεσία: Philippe Aractingi, Λίβανος, 2007 14:30 PALESTINE BLUES Σκηνοθεσία: Nida Sinnokrot , ΗΠΑ, 2008 
15:45 ΤΣΙΡΚΟ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ (Zirkus Palestina) Σκηνοθεσία: Eyal Halfon, Ισραήλ, 1999 

21:00 ΤΟ ΣΙΔΕΡΕΝΙΟ ΤΕΙΧΟΣ / The iron wall Σκηνοθεσία: Mohammed Alatar, Παλαιστίνη, ΗΠΑ, 2006 
22:00 ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΜΙΑΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗΣ/Chronicle of a disappearance Σκηνοθεσία: Elia Suleiman, Παλαιστίνη, Ισραήλ, ΗΠΑ, Γερμανία, 1996 

ΔΕΥΤΕΡΑ 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012 
21:00 ΤΟ ΤΕΙΧΟΣ / The wall Σκηνοθεσία: Simone Bitton, Γαλλία- 2004-100’ 
22:45 ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ (Private) Σκηνοθεσία: Saverio Costanzo, Ιταλία, 2004 

ΤΡΙΤΗ 4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012  
21:00 9 STAR HOTEL / Malon 9 Kochavim Σκηνοθεσία: Ido Haar, Ισραήλ, 2007 
22:30 ΓΑΜΟΣ ΣΤΗ ΓΑΛΙΛΑΙΑ / Wedding in Galilee Σκηνοθεσία: Michel Khleifi, Ισραήλ, Γαλλία, Βέλγιο, 1987 

ΤΕΤΑΡΤΗ 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012  
22:30 ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ (Encounter point) Σκηνοθεσία: Julia Bacha, ΗΠΑ, 2006 

Το ημερήσιο ενιαίο εισιτήριο θα είναι των 5 ευρώ και για τους ανέργους 3 ευρώ.

Η Διακυβέρνηση της μετανάστευσης, 29/11 Σίνα 31, στις 19.30


16.11.12

Τα παραλειπόμενα της δήλωσης Φούχτελ.



Αυτές τις ημέρες, το κρεβάτι μου ξαναβρήκε τον εχθρό του. Υπάρχει ένας συγκεκριμένος στόχος. Στη στενή λωρίδα του στόχου, ο χρόνος τρέχει. Ο χρόνος είναι χρήμα. Αυτή η παραδοχή έγινε γνωστή παγκοσμίως από τον Μπέντζαμιν Φράνκλιν. Στα  Άπαντα, το μήνυμά του είναι ηχηρό. «Αν αγαπάμε τη ζωή, δεν πρέπει να διασπαθίζουμε το χρόνο, γιατί αυτός είναι το υλικό της». Δεν έχουμε την πολυτέλεια να είμαστε «κοιμισμένες αλεπούδες» που δεν πιάνουν σταφύλια.
Και με αφορμή την κοινή αλήθεια του Φράνκλιν, ότι ο χρόνος είναι χρήμα, έρχομαι στο αμερικάνικο μοντέλο της οικονομίας. Ο Τόμας Φρίντμαν, κορυφαίος Αμερικανός αναλυτής διεθνών θεμάτων, έχει διατυπώσει τη θεωρία των πέντε βενζινάδικων του κόσμου. Άκρατου ενδιαφέροντος και πιο επίκαιρη από ποτέ. Σύμφωνα με αυτή, -βλ. Τόμας Φρίντμαν, Το Lexus και η ελιά, τι είναι η παγκοσμιοποίηση, εκδόσεις Ωκεανίδα, Αθήνα 2001-, στο αμερικάνικο πρατήριο η βενζίνη κοστίζει μόνο ένα δολάριο το γαλόνι, αλλά τη βάζεις μόνος σου. Πλένεις μόνος τα τζάμια, φουσκώνεις μόνος τα λάστιχα. Και, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο κείμενο, «όταν στρίβεις στη γωνία, τέσσερις άστεγοι προσπαθούν να σου κλέψουν τα τάσια από τις ρόδες»…Το συμπέρασμα του Φρίντμαν είναι ότι το ευέλικτο μοντέλο, αν και σκληρό, συνιστάται για τις αποδόσεις του, σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης, ιδωμένης ως τίγρης. Παραλείπεται, βέβαια, να τονιστεί ότι η έντονη παρουσία του ρίσκου επιφορτίζει με περίσσιο άγχος τους πολίτες.
Αυτό, ωστόσο, είναι το ένα μοντέλο. Υπάρχουν και άλλα, για τα οποία μας μιλούν όχι αόριστα, από διάφορες πλευρές γενικά, αλλά, όπως δείχνουν τα πράγματα, από συγκεκριμένες χώρες του κόσμου. Από τη Γερμανία. Και οι εκφραστές αυτών των τοποθετήσεων, σήμερα, έχουν ονόματα, όπως Φούχτελ.
Με την άστοχη δήλωσή του, ότι κοινώς οι 1000 Γερμανοί βγάζουν τη δουλειά και βάζουν κάτω 3000 Έλληνες, ο Φούχτελ εν ολίγοις είπε ότι δεν είμαστε ίδιοι. Όλοι το ξέρουμε. Αυτό που δεν ξέρουμε, ωστόσο, όλοι, αφορά στη θεωρία των βενζινάδικων. Και, τελικά, αφορά στη λεξιλαγνία, όλα να αποκτούν τη διάλεκτό τους, να γίνονται σχήματα μεταφοράς, - ανθρώπινο κεφάλαιο, δυναμικό, αγώνας ταχύτητας- μέσα από τεχνικές διάκρισης και υποδιαίρεσης. Επειδή αυτό είναι ο καπιταλισμός: ένα φάντασμα μεταφορών που δεν υπάρχει έμπρακτα αλλά υποδιαιρείται, με το να έχει τις μεταστάσεις του σε φαινόμενα. Στη δημοκρατία, στη διεύρυνση της πολιτικής και του εκδημοκρατισμού, ήτοι στο ίδιο το πραγματικό περιβάλλον της ευρωπαϊκής ένωσης.
Ο Φούχτελ, λοιπόν, το έδειξε καθαρά. Υπέδειξε ότι έρχεται από το δυτικοευρωπαϊκό πρατήριο. Τι συμβαίνει εκεί, σύμφωνα με τον Φρίντμαν; «Η βενζίνη κάνει 5 δολάρια το γαλόνι. Υπάρχει μόνο ένας υπάλληλος για να σε εξυπηρετήσει. Σου βάζει γκρινιάζοντας βενζίνη και αλλάζει μουτρωμένος τα λάδια του αυτοκινήτου, θυμίζοντας συνεχώς πως η μοναδική του υποχρέωση είναι να σου βάλει βενζίνη και να σου αλλάξει τα λάδια. Δεν είναι αναγκασμένος να πλύνει τα τζάμια. Δουλεύει μόνο 32 ώρες την εβδομάδα, με μιάμιση ώρα διάλειμμα κάθε μέρα για φαγητό, στη διάρκεια του οποίου το πρατήριο είναι κλειστό». Επίσης, «στην απέναντι πλευρά του δρόμου, τα δύο αδέρφια και ο θείος του, που δεν έχουν δουλέψει τα τελευταία δέκα χρόνια, επειδή το επίδομα ανεργίας, που παίρνουν, είναι μεγαλύτερο από το μισθό στην τελευταία τους δουλειά, παίζουν κάτι σαν μπόουλινγκ».
 Αυτό το πρατήριο είχαμε με μικρές διαφορές και εμείς, ιδίως μετά τους ολυμπιακούς αγώνες, όταν και αυξήθηκαν οι υπερωρίες χωρίς πρόσθετη πάντα αμοιβή, ενώ αρχίσαμε να ζούμε περισσότερο σε περιβάλλοντα εργασίας αντί σε ανθρώπινους, ιδιαίτερους τόπους. Μας χάλασε, όμως, το πρατήριο. Δεν είμαστε πια ανεπτυγμένη χώρα. Δίνονται μάχες ανάκαμψης και ανάπτυξης.
Ιδού, λοιπόν, τι μας είπε ο Φούχτελ, με τη δήλωσή του. Μας υπέδειξε το πρατήριο της αναπτυσσόμενης χώρας. Ενδεχομένως, επειδή, όπως η Χάνα Άρεντ έχει επισημάνει, είναι ακόμη ισχυρός ο απόηχος των θεωρητικών θέσεων του Τοκβίλ, ότι «στην Αμερική οι άνθρωποι έχουν τις απόψεις και τα πάθη της δημοκρατίας. Στην Ευρώπη οι άνθρωποι έχουν τα πάθη και τις απόψεις της επανάστασης».
Σημειωτέον, ότι από το 2001 ο Φρίντμαν έχει διατυπώσει αυτές τις θέσεις περί πρατηρίων. Στην αναπτυσσόμενη χώρα, λοιπόν, «15 άτομα εργάζονται και είναι όλοι ξαδέρφια. Κανείς δεν σου δίνει σημασία όταν φτάνεις, γιατί είναι απασχολημένοι. Κουβεντιάζουν μεταξύ τους. Η βενζίνη κάνει 35 σεντς το γαλόνι, επειδή επιδοτείται από την κυβέρνηση, αλλά μόνο μία από τις έξι αντλίες λειτουργεί κανονικά. Οι άλλες είναι σπασμένες και περιμένουν να έρθουν αεροπορικώς ανταλλακτικά από την Ευρώπη. Το πρατήριο είναι μάλλον παραμελημένο, επειδή ο ιδιοκτήτης μένει στη Ζυρίχη και βγάζει όλα τα κέρδη από τη χώρα. Ο ιδιοκτήτης δεν ξέρει πως οι μισοί υπάλληλοί του κοιμούνται στο χώρο του συνεργείου και χρησιμοποιούν το πλυντήριο για να κάνουν ντους. Οι περισσότεροι πελάτες του πρατηρίου βενζίνης της αναπτυσσόμενης χώρας οδηγούν ή το τελευταίο μοντέλο της μερσεντές ή μηχανάκι. Το πρατήριο όμως έχει συνεχώς κίνηση, γιατί σταματάνε πολλοί για να φουσκώσουν τα λάστιχα των ποδηλάτων τους»…
Τελικά, αν και πολλά από τα χαρακτηριστικά του πρατηρίου της αναπτυσσόμενης χώρας μας είναι γνώριμα –τζιπ σε θέση μερσεντές στο κέντρο της Αθήνας, λογαριασμοί σε τράπεζες στη Ζυρίχη, άρνηση δράσης και αποφασιστικότητας-, δεν είμαστε αυτό που ο Φούχτελ μας υπέδειξε. Και αν είναι οι 1000 του Φούχτελ να φτουρούν περισσότερο, ας επωμιστούν, για παράδειγμα, και τα δάνεια που πήραν άνθρωποι για φωτοβολταϊκά, επενδύοντας, και τώρα πληρώνουν και δάνειο και την…κοινωνική αλληλεγγύη με νόμο «αποφασίζουμε και διατάσσουμε» του κράτους και θα φορολογούνται. Ε, ας πληρώσει τα δάνεια το κράτος, αν θέλει να κάνει κοινωνική αλληλεγγύη με χέρια άλλων. Αλλά ποιο κράτος; Είναι και αυτό, σαν τον καπιταλισμό: φάντασμα.
«Θα ‘ταν ο κόσμος μαγικός, παράδεισος η πλάση, στου φεγγαριού το τάσι, καφές βαρύς γλυκός, να ‘χαμε τρεις δραχμές στην τσέπη και τρεις ο διπλανός»… Κλείνω με τη «Μια κουτσή κιθάρα»…γιατί από δηλώσεις, περί κουτσού, κλείσαμε, θεωρώ. Δεν ευσταθείς, ούτε στο Βόλο ούτε αλλού, χαιρετώντας τριγύρω «χαίρεται, κουτσέ, υγιαίνετε», και ο κουτσός να νομίζεις ότι χαίρεται…Ίσως, η σύμπτωση της επικαιρότητας να μην είναι σύμπτωση και να πρέπει να ανατρέξω «Στο Κουτσό» του Κορτάσαρ («La rayuela»). Ίσως η ζωή να είναι αυτό το αλλού, αυτά τα εμπόδια μπροστά μας για να εκτιμάται η πραγματικότητα αντί ένα αυτιστικό σύνολο. Ίσως πάλι, τα παραλειπόμενα της δήλωσης Φούχτελ να είναι απλώς υπολείμματα μιας σκόνης, «τη νύχτα εκείνη τ’ Άι Γιάννη/ όταν έσβησαν όλες οι φωτιές/ και μελέτησες τη σκόνη κάτω από τα αστέρια»…(Γ. Σεφέρη). Ποιος Φούχτελ, μα ποιος Φούχτελ; Άλλοι είναι που μιλούν μέσα από τις παρενθέσεις.    

15.11.12

O Ανταίος Χρυσοστομίδης με τον Πιερ Ασουλίν, 22/11


Η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι Εκδόσεις ΠΟΛΙΣ σας προσκαλούν στον κύκλο εκδηλώσεων «Οι Συγγραφείς του κόσμου στον ΙΑΝΟ» με οικοδεσπότη τον Ανταίο Χρυσοστομίδη. 

Την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου, στις 19:00, ο Ανταίος Χρυσοστομίδης συνομιλεί με τον διάσημο συγγραφέα και κριτικό λογοτεχνίας, Πιερ Ασουλίν. Η συζήτηση θα γίνει στα γαλλικά με μετάφραση στα ελληνικά.

7.11.12

Η δεκαετία του 1940 και η μακρά σκιά της, 8-10/11


Τριήμερο συνέδριο για τη δεκαετία του '40 προς τιμήν του Χάγκεν Φλάισερ 

θεματικές ενότητες:
* Νέες προσεγγίσεις στη μελέτη της γερμανικής Κατοχής στην Ελλάδα
* Συνεργασία και δωσιλογισμός
* Η γενοκτονία των Ελληνοεβραίων Ενδοελληνικές συγκρούσεις και εμφύλιος πόλεμος
* Ιστοριογραφικές διαμάχες για τη δεκαετία του 1940 / αναθεώρηση της ιστορίας
* Προπαγάνδα και πολιτική των συμμαχικών δυνάμεων
* Μαρτυρικοί τόποι και προφορική ιστορία
* Πολεμικές επανορθώσεις και αποζημιώσεις / ποινική δίωξη εγκληματιών πολέμου
 * Η παρουσία της δεκαετίας του ’40 στον πολιτικό λόγο και τη λογοτεχνία
 * Οι «δύο Γερμανίες» (ΟΔΓ, ΓΛΔ) και το κατοχικό παρελθόν της Ελλάδας
* Μνήμη και διαμόρφωση ταυτοτήτων στη μεταπολεμική Ελλάδα "Πόλεμος, Κατοχή, Αντίσταση, Εμφύλιος.

Η δεκαετία του 1940 και η μακρά σκιά της,
Συνέδριο Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών προς τιμήν του Χάγκεν Φλάισερ
Πέμπτη 8, Παρασκευή 9 και Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012
Αμφιθέατρο Ιωάννης Δρακόπουλος, Προπύλαια (Πανεπιστημίου 30)
 Ινστιτούτο Γκαίτε, Αθήνα (Ομήρου 14-16)
Οργανωτική Επιτροπή: Κατερίνα Γαρδίκα, Αντώνης Λιάκος, Κώστας Ράπτης

http://www.arch.uoa.gr/anakoinoseis-drasthriothtes-kai-prokhry3eis/drasthriothtes/proboli-drasthriothtas-tmimatos/synedrio-pros-timin-toy-xagken-flaiser-8-10-11-2012.html 

http://www.arch.uoa.gr/fileadmin/arch.uoa.gr/uploads/drast_hist/fleischer/synedrio_fleischer_programme.pdf 

Φασισμός;


Είπε ότι αυτό είναι φασισμός. Αυτό είπε. Να μην το ξαναπεί, πες του. Δεν έχει περάσει δύσκολες εποχές, όπως εμείς. Του ξεφεύγουν πράγματα. Έγιναν όλα εύκολα, όλα εύκαιρα. Οι λέξεις και το έξω τους δεν είναι παίξε γέλασε. Μας διαπερνούν. Δεν το καταλαβαίνει. Νομίζει ότι ξέρει. Κάτι ξέρει. Αλλά τώρα είναι άλλα που προέχουν. Πρέπει να μαθαίνει, να διαβάζει, να παρατηρεί. Αυτός λέει ότι αυτό κάνει. Καθαρά για ένα ψυχογράφημα της ιστορίας πρόκειται, λέει. Για αυτό η παρέλαση τού φαίνεται περιττή. Μια παλιά νοοτροπία, που παίρνει κάθε χρόνο τον αέρα της. 

Η συνέχεια του άρθρου στην Αυγή της Κυριακής, 4-11-2012

Codepoetry στο σήμερα, η τεχνολογία και η "σχεδία".

Το βλέμμα μου πέφτει σε μια παλιά καρτ-ποστάλ. Διαφημίζει την "Ιστορία του λαού των Ηνωμένων πολιτειών". Διαβάζω τι είχε πει ο Howard Zinn: "Το να ελπίζεις σε δύσκολους καιρούς δεν είναι ανόητα ρομαντικό. Είναι βασισμένο στο γεγονός ότι η ανθρώπινη ιστορία δεν είναι μόνο μια ιστορία σκληρότητας, αλλά και μια ιστορία συμπόνοιας, θυσίας, θάρρους, καλοσύνης". 

Προφανώς, η μεταφορικά ξύλινη γλώσσα δεν εξυπηρετεί τη "διακίνηση" της ελπίδας. 

Συνεχίζει ο Ζιν: "το μέλλον είναι μια άπειρη διαδοχή παρόντων"...
"Αν θυμηθούμε αυτές τις χρονικές στιγμές κι αυτά τα γεγονότα, -και υπάρχουν τόσα πολλά, τόσοι πολλοί άνθρωποι που φέρθηκαν με μεγαλοσύνη,-αυτό μας δίνει τη δύναμη να προχωρήσουμε. Η ελπίδα είναι η ενέργεια της αλλαγής"...
"Και το να ζούμε όπως πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να ζουν οι άνθρωποι, αψηφώντας τα χειρότερα που συμβαίνουν γύρω μας, αυτό είναι μια υπέροχη νίκη".

Προφανώς, το να αψηφείς δε σημαίνει ότι αδιαφορείς. Ούτε καν, γενικά, ότι περιφρονείς. 
Α-ψηφείς, δηλαδή δεν δίνεις ψήφο.

περισσότερα για το βιβλίο:
http://www.aiora.gr/images/data/zinn/zinn_16selido.html

Αψηφούν και δημιουργούν, εξελίσσοντας όσα κάποτε δημιουργήθηκαν:
http://www.codepoetry.gr/poems/sxedia/

2.11.12

Senna, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, 7/11 στις 8.

Senna, Asif Kapadia/106’/2010/UK
Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012 στις 20.00

 

Το Senna είναι ένα μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ που διηγείται την ιστορία της καριέρας του Βραζιλιάνου μύθου της Φόρμουλα ένα, από το 1984 εως τον πρόωρο θάνατό του, μια δεκαετία αργότερα. 
Πολύ περισσότερο από μια ταινία για τους οπαδούς της F1, το Senna ξετυλίγει την συγκλονιστική ιστορία της ζωής του με μια μοναδική κινηματογραφική προσέγγιση που κάνει χρήση για πρώτη φορά σπάνιων οικογενειακών και επαγγελματικών φιλμ από τον αγωνιστικό χώρο της F1.
Σκηνοθέτης είναι ο Βρετανός υποψήφιος για Όσκαρ Asif Kapadia, ενώ η ταινία είναι μια παραγωγή της Working Title Films, της εταιρείας που βρίσκεται πίσω από ταινίες Notting Hill, Bridget Jones, Frost/Nixon κ.α.

Η προβολή συνδιοργανώνεται από το Βρετανικό Συμβούλιο, στα πλαίσια των Βραβείων Ντοκιμαντέρ Grierson.
To Senna προβάλλεται παράλληλα
στους κινηματογράφους: Δαναός (Κυριακή 11.11.2012, ώρα 16.30), Brave New World – Λευκωσία και Cine-Μαθήματα στα Χανιά.

ΧΟΡΗΓΟΣ HUGO BOSS
Με το εισιτήριο CineDoc όλοι οι θεατές θα έχουν έκπτωση στα ρούχα της HUGO BOSS.
 
Προπώληση στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ (οδός Σταδίου). Τιμή εισιτήριου: 6 ευρώ.

Παρουσίαση του λευκώματος Ντίκος Βυζάντιος, 6/11


Στο πλαίσιο του αφιερώματος Καλλιτέχνης του μήνα, Ντίκος Βυζάντιος, την Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012 στις 19.30 θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του λευκώματος Ντίκος Βυζάντιος: 1924-2007, με πρόλογο του Philippe Dagen, καθηγητή ιστορίας της τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης και κριτικού τέχνης στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, και κείμενα των Michel Foucault, Ευγένιου Ιονέσκο, Jean-Paul Aron, Gérard Gassiot-Talabot, κ.ά. Το βιβλίο θα προλογίσει ο διευθυντής του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή δρ. Κυριάκος Κουτσομάλλης, ειδικός στο έργο του Ντίκου Βυζάντιου.

1.11.12

Σ’ αγαπώ - Σε μισώ στο νέο χώρο fabrica athens

Σ’ αγαπώ - Σε μισώ
βασισμένο στην κωμωδία «Coppia Aperta» του Ντάριο Φο και της Φράνκα Ράμε
16.11 - 05.01
 
στο νέο χώρο
fabrica athens
Μεγάλου Αλεξάνδρου &  Ευρυμέδοντος, Κεραμεικός



Ο γάμος σκοτώνει τον έρωτα; Τι συμβαίνει όταν δυο άνθρωποι στην ηλικία των 30 πρέπει να πάρουν αποφάσεις για να σώσουν τη σχέση τους; Όταν το «εμείς» γίνεται «εγώ», έρχονται τα πάνω - κάτω στον έγγαμο βίο και ο καθένας με τον δικό του τρόπο προσπαθεί να επιβληθεί στον άλλον. Καταπίεση, ζήλεια, ανασφάλεια, φόβος, μοναξιά, απογοήτευση κυριεύουν τα συναισθήματά τους. Η αγάπη γίνεται ο εφιάλτης τους. Τελικά θα μπορέσουν να συνυπάρξουν;
 
Σκηνοθεσία: Φάνης Κατέχος
Σκηνογραφία: Δημήτρης Πρεβέ
Μουσική: Lia Hide
Επιμέλεια Κίνησης: Βαγγέλης Πιτσιλός
Φωτογραφίες: Ιάκωβος Αβδούλος
Επιμέλεια κειμένου: Βάσια Τσώτσου
Βοηθός σκηνοθέτης: Φένια Προβελεγγίου
Κατασκευή σκηνικών: Σήφης Μανταδάκης
 
Παίζουν:  Αλέξανδρος Ζουριδάκης, Αθηνά Κουτσιανούλη
Παρασκευή & Σάββατο στις 21.15  / Διάρκεια: 80΄
Κρατήσεις: 6948825612 / Τιμές εισιτηρίων: 10 € & 6 € (φοιτητές - άνεργοι) 
* 3 ανοιχτές πρόβες: 9 Νοεμβρίου στις 17.00 & 10 - 11 Νοεμβρίου στις 12.00

***
fabrica athens 

 η ιστορία του χώρου
 
Ο χώρος άρχισε να τροποποιείται και να παίρνει μορφή από αποθήκη σε θεατρική σκηνή τον Αύγουστο του 2011. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα υπόγειο θέατρο, κατασκευασμένο αποκλειστικά και μόνο από ανακυκλώσιμα υλικά και πολύ προσωπική δουλειά. Οι πάγκοι των θεατών είναι φτιαγμένοι από παλιές ξύλινες κολώνες της ΔΕΗ, τα τσουβάλια των ΕΛΤΑ έχουν μετατραπεί σε μαξιλάρια για κάθισμα, οι παλιοί σωλήνες νερού μεταμορφώθηκαν σε  θεατρικά σταγκόνια και οι  λάμπες μηχανουργείου σε φωτιστικά. Πίσω από αυτό το ιδιαίτερο εγχείρημα «κρύβεται» η πολυδραστική ομάδα τέχνης fabrica athens (http://fa-bric-art.blogspot.gr), με ισχυρή παρουσία το τελευταίο διάστημα στα καλλιτεχνικά τεκταινόμενα της πόλης: shopping & f***ing (θέατρο βαφείο - Μάιος 2011), καλημέρα (στο πλαίσιο της Μέρας Δρόμου - 29.10.2011) & Undead (θεατρικό αναλόγιο στο BΕΤΟΝ7- 12.5.2012). Στόχος του fabrica athens είναι να αποτελέσει, έναν ελεύθερο τόπο συνάντησης δημιουργών και θεατών από όλες τις κοινωνικές και καλλιτεχνικές προελεύσεις, με σκοπό να εκφραστούν ανησυχίες, επιθυμίες και σκέψεις πάνω στην κοινωνία, τις τέχνες, τις επιστήμες και τα γράμματα, σήμερα. Μοναδική μας ορμή είναι η ανάγκη μας για δημιουργία.
ανοιχτές πρόβες - σεμινάρια
 
Στο πλαίσιο αυτό, η πολυδραστική ομάδα τέχνης fabrica athens διοργανώνει ανοιχτές για το κοινό πρόβες της παράστασης «Σ’αγαπώ – Σε μισώ» στις 9, 10 και 11 Νοεμβρίου και ανοίγει τις βαλίτσες της ξεκινώντας έναν κύκλο ανοιχτών 3ήμερων σεμιναρίων επεκτείνοντας την έρευνά της πάνω στο σύγχρονο θέατρο. Τα σεμινάρια θα ξεκινήσουν το τελευταίο σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου και χώρος διεξαγωγής τους είναι το studio του fabrica athens (Μεγ. Αλεξάνρου και Ευρυμέδοντος, Κεραμεικός). Θα ασχοληθούμε με τις τεχνικές των: Susan Batson, Jerzy Grotowski, Marcel Marceau. * Σε κάθε 3ήμερο θα συμμετέχουν δωρεάν μέχρι 10 άτομα. Για συμμετοχές και περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το http://fa-bric-art.blogspot.gr