Το μυαλωμένο χέρι, του Τάκη Κατσουλίδη, στο Μπενάκη
Το Σχέδιο του Γράμματος: η αυλαία της έκθεσης πέφτει αυτήν την Κυριακή, στις 18.00 το απόγευμα. Μέχρι τότε, όλα διατίθενται "ελεύθερα", στην κρίση και την έμπνευση του κοινού. Εξαιρετική η αίσθηση, που αποκομίζουν οι επισκέπτες, πόσο μάλλον αν είναι και γραφίστες. Αυτοί οι άστεγοι, της ελληνικής καλλιτεχνικής πραγματικότητας, βρήκαν επιτέλους το "θεό" τους, σε ναό. Στο Μουσείο Μπενάκη, της οδού Πειραιώς. Εκεί που κατοικεί το φρέσκο, το απλό, το ζωντανό. Από Το Σχέδιο του Γράμματος, στο αυτοσχέδιο συναίσθημα...
Στην έκθεση παρουσιάζεται η καλλιτεχνική πορεία του καλλιτέχνη μέσα από σχέδια και ψηφιακές εκτυπώσεις των γραμματοσειρών που δημιούργησε και ανασχεδίασε από το 1986 έως σήμερα. Επίσης εκτίθενται καλλιτεχνικές εκδόσεις με εικονογράφηση και γραμματοσειρές του ιδίου, όπως το Ημικύκλιο του Γιάννη Ρίτσου με 7 λιθογραφίες και την γραμματοσειρά Κατσουλίδης (Εκδόσεις Τ. Κατσουλίδη; 1989), Μάνη με 10 ξυλογραφίες και τη γραμματοσειρά Bodoni (Εκδόσεις Ν. Γρηγοράκη, 1992), Γένεσις με 7 χαρακτικά και τη γραμματοσειρά Γένεσις, (Εκδόσεις Ν. Γρηγοράκη, 1996), Θάλασσα Επαγγελίας του Τίτου Πατρίκιου με 7 λιθογραφίες και τη γραμματοσειρά Κατσουλίδης (Εκδόσεις; Τ. Κατσουλίδη, 2002) και το Άσμα Ασμάτων με 1 λιθογραφία και τη γραμματοσειρά Αυτοκρατορικά (Εκδόσεις Ταϋγέτη; 2007).
Πολύ καλή επίσης είναι η ιδέα να "αιωρείται", στον εκθεσιακό χώρο, βίντεο με συνέντευξη του Τάκη Κατσουλίδη. Ο καλλιτέχνης είναι πάντα παρών, και μέσα από τη φωνή του. Σαν σκιά στην πλάτη, την ώρα που αναλογίζεσαι την όποια αρμονία της κλίμακας και την ισορροπία των γραμμάτων, η φωνή από το βίντεο υπενθυμίζει ότι, το σημαντικό είναι να έχεις όραμα.
*Σύντομο Βιογραφικό:
Ο Τάκης Κατσουλίδης γεννήθηκε στη Μεσσήνη (το 1933). Σπούδασε χαρακτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και συνέχισε τις σπουδές του στην École des Beaux-Arts στο Παρίσι, με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Μαθήτευσε δίπλα στον Γιάννη Κεφαλληνό και στον διάσημο δημιουργό γραμμάτων Αντριάν Φρούτιγκερ. Την περίοδο 1971-1976 διετέλεσε διευθυντής της Σχολής Α.Τ.Ο. Δοξιάδη και από το 1978 ήταν καθηγητής της Σχολής Γραφικών Τεχνών του ΤΕΙ Αθήνας. Έχει εκπονήσει μεγάλα έργα για τις τράπεζες Hellenic Canadian Trust στον Καναδά, για την Atlantic Bank της Νέας Υόρκης και για τα υποκαταστήματα της Εθνικής Τράπεζας στο Σικάγο και την Φρανκφούρτη, όπως επίσης και την μεγάλη λιθογραφία στο Δημαρχείο του Βόλου. Το 2008 τιμήθηκε με βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών για το σύνολο του ζωγραφικού και χαρακτικού του έργου.
Επιμέλεια έκθεσης: Δημήτρης Αρβανίτης, Παναγιώτης Χαρατζόπουλος
Μουσείο Μπενάκη-Κτήριο της οδού Πειραιώς
Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου 11854 Αθήνα, Τηλ: +30 210 3453111
*Σήμερα και αύριο, Σάββατο, η έκθεση είναι ανοιχτή στο κοινό 10.00-22.00
και την Κυριακή μέχρι τις 18.00.
No comments:
Post a Comment