Παρουσίαση του έργου της
Τετάρτη 23 Μαϊου 2011, ώρα: 19.30
Μουσείο Μπενάκη-Κουμπάρη 1, Αθήνα
Η εικαστικός Νεφέλη Κονταρίνη με αφορμή την ολοκλήρωση και τοποθέτηση του μνημείου πεσόντων, στην πλατεία Τυρού της Αρκαδίας, παρουσιάζει το έργο της και τους επιμέρους σταθμούς της πορείας της, την Τετάρτη 23 Μαϊου 2012, στις 19.30 στο κεντρικό κτήριο του Μουσείου Μπενάκη (Κουμπάρη 1, Κολωνάκι).
Η ιστορικός τέχνης Μαίρη Μιχαηλίδου θα συζητήσει με τη δημιουργό Νεφέλη Κονταρίνη, με τη συμμετοχή του κοινού, για το σύνολο του έργου της.
Λίγα λόγια για το μνημείο πεσόντων
Το έργο φιλοτεχνήθηκε κατά την περίοδο 2005-2011. Η καλλιτέχνης, μέσω της χρήσης ενός σύγχρονου μη εικονογραφικού λεξιλογίου, που αρθρώνεται μέσα από συμβολισμούς, αποβλέπει σε μια διαφορετική νοητική επικοινωνία του θεατή με το θέμα, μιας γλυπτικής αποδεσμευμένης από τις προσεγγίσεις της μνημειακής τεχνικής του παρελθόντος.
Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν είναι ο σίδηρος, το μπετόν, το μάρμαρο, το γυαλί, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στο νυκτερινό φωτισμό του έργου.
Οι μεγάλες πτυχωτές σκουριασμένες μεταλλικές επιφάνειες που τοποθετήθηκαν στο πίσω μέρος του μνημείου, παραπέμπουν στην εντυπωσιακά κυρίαρχη κορυφογραμμή που περιβάλλει τον οικισμό του Τυρού. Συμβολίζουν τη δύναμη και την ισχυρή θέληση του ανθρώπου στους αγώνες του για την ελευθερία.
Οι γυάλινες, τεθλασμένες λάμες που αναπτύσσονται μπροστά τους εισάγουν τον κυματισμό της θάλασσας που απλώνεται στον ανοιχτό ορίζοντα και την αέναη κίνηση του διάφανου υγρού στοιχείου, ως του κατ’ εξοχήν συμβόλου της ελευθερίας.
Το επιβλητικό, από μπετόν, βάθρο στο οποίο τοποθετούνται τα παραπάνω στοιχεία της σύνθεσης, αναφέρεται ως κιβωτός μνήμης σε όλους εκείνους που θυσιάστηκαν στους αγώνες για την κατάκτηση της και πάνω στους οποίους θεμελιώθηκε η προσφορά της στους επερχόμενους.
Τέλος, η άσβεστη φλόγα που καίει στην κοίλη μαρμάρινη εστία σε προβαλλόμενο σημείο του έργου, συμβολίζει τη διαχρονική και ακατάλυτη αξία του υπέρτατου αγαθού και την ανάμνηση των αγωνιστών της στο διηνεκές.
Για την κατάθεση στεφάνων τοποθετήθηκε μπροστά από το έργο επιμήκης μαρμάρινη πλάκα στην οποία χαράκτηκε ο στίχος του Σολωμού:
Κι ετάραζε τα σπλάχνα μου ελευθερίας ελπίδα
Κι εφώναζα: ω θεϊκιά κι όλη αίματα πατρίδα
Λίγα λόγια για τη Νεφέλη Κονταρίνη
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στo Λονδίνο στο Croydon College of Art and Design. Από το 1983 εκθέτει έργα της σε ατομικές εκθέσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό. Σταθμοί στην πορεία της ήταν οι εκθέσεις «Γραμμή του Ορίζοντα», Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα, (1989), «Ο Μίτος της Ισορροπίας», Γαλλικό Ινστιτούτο (1991), στη γκαλερί Titanium (1995), στο Σπίτι της Κύπρου (1999), στη Γκαλερί 3 (2003), η έκθεση «Δύο μάτια μόνο» στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης (2008), «Ψίθυροι σιωπής», στο Μουσείο του Κεραμεικού το 2009. Έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές θεματικές εκθέσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, ενώ παράλληλα έχει ασχοληθεί και με την επιμέλεια θεματικών εκθέσεων όπως στο ιστορικό Θωρηκτό Αβέρωφ (2001), στο Χαμάμ της Αθήνας (2006) και στο Παζάρ Χαμάμ της Θεσσαλονικής (2007). Παράλληλα δίδαξε εικαστικά στα σχολεία: Σχολή Μωραϊτη, Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου, Κολλέγιο Αθηνών, Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη, Σχολή Hill, Εργαστήρι Χαλκίδας και στη Σχολή Βακαλό.
Άρθρα της έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες και περιοδικά και έχει δώσει διαλέξεις σχετικές με το έργο της. Το 1995 οργάνωσε στρογγυλό τραπέζι με τίτλο «Τέχνη και Εκπαίδευση» στην Εταιρεία Σπουδών της Σχολής Μωραϊτη.
Έργα της βρίσκονται σε δημόσιους χώρους, ιδρύματα, μουσεία καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές.
No comments:
Post a Comment