17.12.11

Μεγάλη Ρωσία, μεγάλη Manege: στο Ι. Θεοχαράκη

Μεγάλοι Ρώσοι Ζωγράφοι 1920-2010
από τη Συλλογή Manege στην Αγία Πετρούπολη
Υπό την αιγίδα της Ρωσικής Πρεσβείας στην Αθήνα
15/12/2011 – 11/3/2012


Το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη παρουσιάζει το φετινό χειμώνα μία μοναδική έκθεση έργων Ρωσικής Πρωτοπορίας από τη συλλογή της περίφημης Πινακοθήκης Manege στην Αγία Πετρούπολη.

Σε όλους τους εκθεσιακούς χώρους του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη, ένα ενδιαφέρον σύνολο έργων αντανακλά την πολύπλευρη και ποικιλότροπη ιστορία της εξέλιξης των εικαστικών τεχνών στην Αγία Πετρούπολη, από τη δεκαετία του 1920 έως τις αρχές του 21ου αιώνα. 120, στον αριθμό τους, είναι τα έργα της έκθεσης: ελαιογραφίες, ακουαρέλες και σχέδια που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και τεχνοτροπιών, από τις κατακτήσεις της Ρωσικής Πρωτοπορίας των αρχών του 20ού αιώνα, τις επιβιώσεις της λαϊκής παράδοσης και τις επιδράσεις του μοντερνισμού έως τα καλλιτεχνικά φαινόμενα της περιόδου της περεστρόικα, της μετά-περεστρόικα, καθώς και τις σύγχρονες αναζητήσεις.

Ο πυρήνας της συλλογής, που παρουσιάζεται στην πρώτη ενότητα της έκθεσης, αποτελείται από πίνακες και σχέδια των δεκαετιών ανάμεσα στο 1920 και 1940, όταν η πόλη ονομαζόταν Λένινγκραντ. Τα έργα αυτά, μεγάλης ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας, προσφέρουν μια ξεχωριστή προσέγγιση της Σοβιετικής τέχνης εκείνης της περιόδου. Αποτελούν μια πρόκληση στις παραδοσιακές κριτικές ερμηνείες και προσθέτουν μια επιπλέον διάσταση στην αντίληψη του θεατή πάνω στα καλλιτεχνικά δρώμενα των καιρών.

Η εύφορη και δημιουργική ατμόσφαιρα της εποχής έπλασε μια ολόκληρη γενιά καλλιτεχνών που επηρέασαν έντονα την ανάπτυξη της Ρωσικής Ζωγραφικής μεταφέροντας ένα ισχυρό εικαστικό μήνυμα. Νέοι τρόποι καλλιτεχνικής έκφρασης βρήκαν αρμονικούς συνδυασμούς με την ακαδημαϊκή παράδοση στα έργα ταλαντούχων ζωγράφων που προσπάθησαν να αποδώσουν το πνεύμα των κοινωνικών αλλαγών και της προσδοκίας για μια καλύτερη ζωή. Με την τέχνη τους έδωσαν μια σημαντική συμβολή στην εξέλιξη της προσωπογραφίας, αλλά και της τοπιογραφίας. Τα πορτρέτα τους χαρακτηρίζονται από μεγάλη ψυχολογική φόρτιση και ποιητική διάθεση, ενώ τα τοπία τους, που απεικονίζουν κυρίως την πόλη και τη ζωή της, ξεχειλίζουν από πρωτότυπους χρωματισμούς και προσωπικά βιώματα που αντανακλούν την ξεχωριστή καλλιτεχνική τους ικανότητα και την ατομική τους ευαισθησία.

Τα έργα αυτά, που δημιουργήθηκαν συχνά κάτω από δραματικές ιστορικές συνθήκες, όπως η περίφημη πολιορκία της πόλης (τότε Λένινγκραντ) κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που διήρκεσε 872 ημέρες, διακρίνονται για την υψηλή πλαστική τους δεινότητα, την ιδιομορφία, την ποικιλία και την καλλιτεχνική τους ποιότητα, αποκαλύπτοντάς μας άγνωστες πτυχές της ρωσικής εικαστικής κουλτούρας.

Μεταξύ άλλων παρουσιάζονται έργα των ακόλουθων καλλιτεχνών:
• Grinberg
• Lapshin
• Zagoskin
• Timoshenko
• Krimmer
• Pakulin
• Proshkin
• Shuriga
• Churilov

Το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη, με την ευκαιρία της έκθεσης, εκδίδει πολυσέλιδο κατάλογο με κείμενα των: Marina Jigarkhanyan (επιμελήτρια Τμήματος Σύγχρονης Τέχνης της Συλλογής Manege), Ευθυμίας Γεωργιάδου-Κούντουρα, (αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ.) και Αφροδίτης Οικονομίδου (επιμελήτρια εκθέσεων τέχνης).

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία, καθώς και εργαστήρια ζωγραφικής για παιδιά και ενήλικες.

Επιμέλεια έκθεσης: Marina Jigarkhanyan, Αφροδίτη Οικονομίδου

Διάρκεια έκθεσης: 15 Δεκεμβρίου 2011 – 11 Μαρτίου 2012

Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Σάββατο, Κυριακή: 10:00-18:00
Πέμπτη, Παρασκευή: 10:00-20:00
Τιμές εισιτηρίων: 6 €, 3 € (μειωμένο)

Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη
Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, 106 71 Αθήνα
T: 210-3611206
F: 210-3611349

No comments: