14.10.13

Ο Χουάν Μαγιόργκα στην Αθήνα, 23/10

H Πρεσβεία της Ισπανίας στην Αθήνα, το Ινστιτούτο Θερβάντες και το Teatro Pasión σάς προσκαλούν στη συζήτηση με τον μεγάλο ισπανό δραματουργό Χουάν Μαγιόργκα. Ο συγγραφέας θα μιλήσει για το ισπανικό θέατρο και την προσωπική του πορεία. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.
Ο Χουάν Μαγιόργκα επισκέπτεται την Ελλάδα ως προσκεκλημένος της Ισπανικής Πρεσβείας, με αφορμή τις παραστάσεις δύο έργων του σε αθηναϊκές σκηνές:

 Himmelweg, ο δρόμος για τον ουρανό στο Θέατρο Altera Pars

Η χελώνα του Δαρβίνου στο Θέατρο Αλκμήνη

 
Ο Χουάν Μαγιόργκα γεννήθηκε στη Μαδρίτη το 1965. Σπούδασε Μαθηματικά και είναι διδάκτωρ Φιλοσοφίας. Το σημαντικότερο δοκιμιακό έργο του είναι η Συντηρητική επανάσταση και επαναστατική συντήρηση. Πολιτική και μνήμη στον Βάλτερ Μπέντζαμιν. Έχει γράψει, μεταξύ άλλων, τα εξής θεατρικά έργα: Επτά καλοί άνθρωποι, Κι άλλη στάχτη, Ο μεταφραστής του Μπλούμεμπεργκ, Το όνειρο της Γουήνεβηρ, Ο καμμένος κήπος, Angelus Novus, Γράμματα αγάπης στον Στάλιν, Ο Χοντρός και ο Λιγνός, Himmelweg, Νυχτόβια ζώα, Ο λόγος του σκύλου, Τελευταία λόγια του Χιονονιφάδα, Hamelin, Πρώτη είδηση της καταστροφής, Το αγόρι στο τελευταίο θρανίο, Φαίδρα, Η χελώνα του Δαρβίνου, Η αιώνια ειρήνη, Η γλώσσα κομμάτια, Αν ήξερα να τραγουδάω, θα είχα σωθεί, Ο χαρτογράφος, Οι γιουγκοσλάβοι, Η τέχνη της συνέντευξης και Ρέικιαβικ. Τα μικρής διάρκειας έργα του έχουν συγκεντρωθεί στον τόμο Θέατρο για λεπτά. Έχει διασκευάσει έργα των Καλδερόν, Λόπε δε Βέγα, Σαίξπηρ, Λέσσινγκ, Ντοστογιέφσκι, Μπύχνερ, Ίψεν, Κάφκα, Τσέχοφ και Ντύρενματ. Το έργο του, που έχει τιμηθεί – μεταξύ άλλων - με τα Βραβεία ΜΑΧ και Βάγιε-Ινκλάν και το Εθνικό Βραβείο Θεάτρου, έχει παρουσιαστεί σε 31 χώρες και έχει μεταφραστεί σε 22 γλώσσες.

Παρουσιάζει και συντονίζει η Μαρία Χατζηεμμανουήλ, μεταφράστρια των έργων του Χουάν Μαγιόργκα στα ελληνικά.

Στα ισπανικά και τα ελληνικά με διαδοχική μετάφραση.

Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας
Μητροπόλεως 23, Αθήνα. Είσοδος ελεύθερη.
23/10 στις 19.00

No comments: