16.2.09

“Bodies” in the mood for knowledge

Μετά τη Νέα Υόρκη και το Λας Βέγκας, η διεθνούς φήμης έκθεση “Bodies” αποτελεί γεγονός και στην Αθήνα. Τα εκθέματα της έκθεσης, τα οποία προέρχονται από Κινέζους, θα βρίσκονται στο Γκάζι-Πειραιώς 100- μέχρι τον Μάιο. Πρόκειται για αληθινά ανθρώπινα σώματα που παρουσιάζονται στην ολότητα τους ή ανά μέρη. Αυτά έχουν διεξοδικά διαχωριστεί και διατηρηθεί μέσω μιας πρωτοποριακής διαδικασίας. Κατανεμημένα σε διαφορετικές αίθουσες, μας προσφέρουν τη δυνατότητα να παρατηρήσουμε από κοντά το σκελετικό, μυϊκό, αναπαραγωγικό, αναπνευστικό, κυκλοφορικό καθώς και άλλα συστήματα του ανθρώπινου σώματος.

Τα δείγματα των ανθρώπινων σωμάτων της έκθεσης, είναι διατηρημένα με μια επαναστατική τεχνική που ονομάζεται Πολυμερής Συντήρηση. Με αυτή τη διαδικασία, ο ανθρώπινος ιστός διατηρείται μόνιμα με τη χρήση υγρής σιλικόνης που, μετά από ειδικές επεξεργασίες, στερεοποιείται. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα δείγμα, διατηρημένο έως και το κυτταρικό επίπεδο, αναδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο την πολυπλοκότητα των οστών, των μυών, των νεύρων, των αιμοφόρων αγγείων και των οργάνων. Ένα ολόκληρο ανθρώπινο σώμα μπορεί να χρειαστεί μέχρι και ένα χρόνο για να ετοιμαστεί.
Αυτή η εμπειρία για τον Δρ. Ray Glover, Επίτιμο Καθηγητή Ανατομίας και Μοριακής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και Ιατρικό Διευθύνοντα Σύμβουλο της έκθεσης, ενέχει μια ‘‘ανεκτίμητη εκπαιδευτική σημασία’’, καθώς ‘‘για αιώνες, μόνο η ιατρική κοινότητα μάθαινε για τις εσωτερικές διεργασίες του ανθρώπινου σώματος από τη μελέτη των αληθινών ανθρώπινων σωμάτων. Τώρα, με την έκθεση “Bodies” δίνεται και στο ευρύ κοινό η ευκαιρία να αποκτήσει μια βαθύτερη γνώση πάνω στην ανατομία και στις λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος.” Είναι μόνο εκπαιδευτικό και γνωστικού ενδιαφέροντος, λοιπόν, το ζήτημα;

Δεν πιστεύω ότι η έκθεση θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τον εαυτό τους. Στη σύγχρονη εποχή, υπό το καθεστώς της ταχείας, παγκόσμιας αγοράς, ο άνθρωπος αναγκάστηκε να υποβάλει τον εαυτό του σε μια διαρκή αξιολόγηση. Στα πλαίσια αυτών των αξιολογικών προθέσεων, είναι προφανές ότι το χρήμα είναι εγκατεσπαρμένο παντού, συνιστώντας την αιτία για τη διατήρηση και τη μεθόδευση της βίας. Ο άνθρωπος πλέον μετρά την αγάπη με όρους ενός ανταλλακτικού συμβολαίου, μετρά τον πόνο μέσα από τη μεθόδευση της αξιολόγησης, ώστε να προστατευτεί από το κακό. Τελικά, το μόνο που κατορθώνει είναι να φορά μια αδιάβροχη μάσκα προστασίας, ώστε, όταν βγαίνει στην επιφάνεια, το γυαλί να είναι θολό και να μη βλέπει τίποτε. Διότι, ποτέ δεν καταδύθηκε αληθινά και δεν αναμετρήθηκε με τις σκοτεινές δυνάμεις της ψυχής του. Και πώς αυτοί οι συλλογισμοί συνδέονται με την παρούσα έκθεση που έχει ήδη υποδεχτεί 11 εκατομμύρια επισκέπτες ανά τον κόσμο;

Η παγκόσμια επιτυχία αυτής της έκθεσης έγκειται στην προθεσιακότητα η έκθεση να επωμιστεί την αξία της γνώσης και να την προβάλει ως κίνητρο για αξιοποίηση. Η γνώση ως αξία πλέον αντικαθίσταται από την αξιοποιήσιμη γνώση, κατά συνέπεια από την ποσοτικοποιημένη γνώση, ενώ η επιστήμη που διανοίγεται για και προς το ευρύ κοινό, συντελεί στην ιδέα ότι η πληροφορία καλό είναι να εξαπλώνεται. Η ηθική, η οποία είχε αρχικά απεμπλακεί από την επιστήμη, έρχεται να την ανταμώσει ξανά. Αυτή η διακλάδωση πιθανότατα συνιστά ένα ύστερο φαινόμενο μιας πιο ντελικάτης επεξεργασίας.
Καθόσον η λειτουργία της εντύπωσης εκλαμβάνεται με όρους ποσοτικούς, αναζητούμε τελικά αυτό που θα μας εκπλήξει περισσότερο, θα μας ανοίξει τα μάτια και θα το παρατηρούμε επίμονα, ώστε μόνο τότε να μπορούμε να του υποσχεθούμε την κατάφασή μας, ότι θα το θυμόμαστε και την επόμενη ημέρα. Επομένως, στη σύγχρονη εποχή ο μεγάλος ντόρος εξεικονίζεται στο αντικείμενο που μαγνητίζει και παραγνωρίζει την κλιμακωτή πορεία των αισθήσεων που μπορούν να μας οδηγήσουν σε έναν άλλο, εκ βαθέων μαγνητισμό. Εδώ, a priori ο μαγνητισμός είναι η causa prima όλων των πραγμάτων και αυτό δεν είναι παρά ένα γοητευτικό παράδοξο.

Ωστόσο, το φιλοπερίεργο μάτι δεν μπορεί να αγνοήσει την έκθεση. Και είναι σημαντικό σε λίγες ώρες να έχουμε διαβάσει και δει τόσα πολλά πράγματα για το ανθρώπινο σώμα. Αντιγράφω κάποιες από τις βιαστικές, κυματιστές μου σημειώσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να ενδείκνυνται και ως απαντήσεις σε ερωτήσεις τηλεπαιχνιδιών:

1. Από το μηριαίο οστό μπορεί να υπολογιστεί το ύψος του ανθρώπου.
2. Τα μικρότερα οστά του σώματος είναι τα ακουστικά ορτάρια: η σφύρα, ο άκμονας και ο αναβολέας.
3. Οι πρώτοι δύο σπόνδυλοι της σπονδυλικής στήλης, ο άτλας και ο άξονας, επιτρέπουν στο κεφάλι να γνέφει και να περιστρέφεται.
4. Τα μωρά έχουν 300 οστά, οι ενήλικες 206.
5. Ο σκελετός του χεριού μας αποτελείται από 27 οστά. Φάλαγγες ονομάζονται τα οστά των δακτύλων.
6. Οι μεγαλύτεροι μύες είναι αυτοί των γλουτών, εκ των οποίων ο ραπτικός μυς είναι ο μακρύτερος μυς του σώματος.
7. Οι εγκεφαλικές κοιλίες, που διανέμουν και διαχειρίζονται τις πληροφορίες ενώ κοιμόμαστε, περιέχουν εγκεφαλονωτιαίο υγρό (ΕΝΥ), και ο ανθρώπινος εγκέφαλος αποτελείται σε ποσοστό 80% από νερό, ενώ μας ‘‘επιβαρύνει’’ με 1,4 κιλά (3 λίβρες).
8. Η τεχνική που χρησιμοποιήθηκε για τις αρτηρίες από τον Κινέζο γιατρό Hwang Ti, ονομάζεται λήψη εκμαγείου (corrosion casting) και φαίνεται στη φωτογραφία.

Credits:
H έκθεση “Bodies” πραγματοποιείται υπό την Αιγίδα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, εκπρόσωπος του οποίου παρίσταται στην έκθεση, παρέχοντας συναφείς πληροφορίες για το θέμα των μεταμοσχεύσεων και της δωρεάς οργάνων στους ενδιαφερομένους. Για παράδειγμα, έμαθα ότι για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη δωρεά οργάνων, πρέπει ο ασθενής να βρίσκεται στην εντατική, ενώ για να εγκριθεί το αίτημα, απαιτείται η άδεια και από τον κοντινότερο συγγενή.
H έκθεση “Bodies” διοργανώνεται με τη συνεργασία της «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων και τελεί υπό την Αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων.

Ώρες Λειτουργίας:
Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά από τις 10:00 το πρωί μέχρι τις 20:00, από Κυριακή μέχρι και Πέμπτη,
και από τις 10:00 το πρωί μέχρι τις 22:00 το βράδυ, την Παρασκευή και το Σάββατο.
Οι τιμές των εισιτηρίων διαμορφώνονται ως εξής: Γενική Είσοδος: 16€ Ενήλικες άνω των 65 ετών: 14€ Παιδιά (4 έως και 13 ετών): 12€ Γκρουπ (άνω των 10 ατόμων): 10€Σχολικά γκρουπ: 8€ Οικογενειακό έως και 5 άτομα (2 ενήλικες και έως 3 παιδιά): 44€

Σημεία προπώλησης: Ticket House Αθήνας (Πανεπιστημίου 42, εντός της στοάς, τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 3608366) καθώς και στα ταμεία της «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηνών, Πειραιώς 100. Για αγορές online: http://www.ticketpro.gr/ .
Επίσης:
http://www.bodiesinathens.gr/
http://www.prxi.com/prxi.html για την εταιρεία Premier Exhibitions, Inc
http://www.bodiesrevealed.com/index-home.html
http://www.bodiesrevealed.com/index-process.html

No comments: