3.7.09

3-5.07.09: διεθνής συνάντηση δημιουργών στα Χανιά

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ: ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ
Διεθνής συνάντηση δημιουργών ντοκιμαντέρ στα Χανιά
.

Το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (Μεγάλο Αρσενάλι, Παλιό Λιμάνι Χανίων), το Documentary Campus, η ελληνική εταιρεία παραγωγής ANEMON, η τηλεόραση του ΣΚΑΙ, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και η Νομαρχία Χανίων συνδιοργανώνουν από τις 3-5 Ιουλίου 2009, συνέδριο με τίτλο «Τα Μυστικά της Επιτυχίας». Το συνέδριο φιλοξενείται στους χώρους του ΚΑΜ.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του συνηθισμένου και του εξαιρετικού; Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας ενός πραγματικά ιδιαίτερου τηλεοπτικού ντοκιμαντέρ, ενός ντοκιμαντέρ που προορίζεται για τις κινηματογραφικές αίθουσες ή για παγκόσμια διανομή; Σε αυτά τα ερωτήματα θα προσπαθήσουν να απαντήσουν περισσότεροι από 100 δημιουργοί ντοκιμαντέρ απ’ όλο τον κόσμο που θα συναντηθούν στις 3-5 Ιουλίου στα Χανιά.

Το συνέδριο με τίτλο «Τα Μυστικά της Επιτυχίας», που διοργανώνεται από τον διεθνούς φήμης οργανισμό Documentary Campus (γνωστό τα προηγούμενα χρόνια και ως Discovery Campus), πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και συγκεντρώνει σημαντικούς παραγωγούς, σκηνοθέτες και εκπροσώπους μεγάλων τηλεοπτικών καναλιών όπως το ΒΒC, το Channel4, το ARTE, το ΖDF και το δικό μας ΣΚΑΙ.

Το συνέδριο ξεκινά την Παρασκευή 3 Ιουλίου στις 9:00μμ με την παρουσίαση του ντοκιμαντέρ The Yes Men Fix The World, που κέρδισε το Βραβείο Κοινού φέτος στην πρόσφατη Berlinale. Πρόκειται για την πραγματική ιστορία δύο «πολιτικών φαρσέρ» που πολεμάνε μερικές από τις πιο ισχυρές εταιρείες στην Αμερική. Στην προβολή θα παρευρίσκονται ο παραγωγός της ταινίας Alan Hayling και ο σκηνοθέτης Andy Bichlbaum.

Η προβολή του ντοκιμαντέρ είναι ανοιχτή για το κοινό.

Για την συμμετοχή στο υπόλοιπο συνέδριο μπορείτε να δηλώστε συμμετοχή, συμπληρώνοντας την φόρμα συμμετοχής στο site του Documentary Campus: http://www.documentary-campus.com/v2/page/symposia/44/

Κόστος συμμετοχής (συμπ. catering): 150 ευρώ

Περισσότερες λεπτομέρειες για το συνέδριο:
Ο σκηνοθέτης Anders Østergaard θα μιλήσει για το φημισμένο ντοκιμαντέρ του Burma VJ. Οπλισμένοι με μικρές κάμερες, μια ομάδα Βιρμανών ρεπόρτερ έρχεται αντιμέτωπη με το θάνατο για να αποκαλύψει στον κόσμο το καθεστώς της καταπίεσης που επικρατεί στη χώρα τους. Το ντοκιμαντέρ κέρδισε το βραβείο Joris Ivens στο Φεστιβάλ IDFA το 2008 και το World Cinema Documentary Editing Award στο Sundance, το 2009.

Η Tabitha Jackson από το Channel 4/ True Stories και ο Greg Sanderson από το BBC Storyville, είναι δύο από τους πιο σημαντικούς εκπρόσωπους της βρετανικής τηλεόρασης και θα εξηγήσουν πώς επιλέγουν διεθνή ντοκιμαντέρ και τι συμβαίνει όταν ενδιαφέρονται και οι δύο για την ίδια ιδέα.

Η Elizabeth Klinck από το Τορόντο, μία από τις καλύτερες ερευνήτριες στο χώρο των ντοκιμαντέρ, μοιράζεται τα μυστικά της δουλειάς της με το κοινό. Η Αιγύπτια κινηματογραφίστρια Jihan El Tahri, θα μιλήσει για το πώς αντιπαραθέτει σπάνιο αρχειακό υλικό με συγκλονιστικές συνεντεύξεις, όπως στα βραβευμένα ιστορικά ντοκιμαντέρ της, Behind the Rainbow, House of Saoud και Cuba’s African Odyssey.

Τα ντοκιμαντέρ γύρω από την επικαιρότητα έχουν σκοπό να ανοίξουν τα μάτια του θεατή για τον κόσμο, όπου ζει. Η Fiona Campbell του BBC, ο Hans Robert Eisenhauer από το ZDF/ARTE και ο Alex Szalat από ARTE/France, θα ξεναγήσουν το κοινό στα ενδότερα των δύο σημαντικότερων τηλεοπτικών σταθμών της Ευρώπης, αποκαλύπτοντας τις προτεραιότητες και τη στρατηγική τους για την αντιμετώπιση των πιο καυτών θεμάτων του πλανήτη.

Εκεί θα είναι επίσης ο Γάλλος κινηματογραφιστής Gonzalo Arijon ο οποίος το 2008 γύρισε το βραβευμένο ντοκιμαντέρ Stranded: ''Έρχομαι από ένα αεροπλάνο που συνετρίβη στα βουνά''- μία από πιο απίστευτες ιστορίες επιβίωσης. Αναφέρεται στις λεπτομέρειες μιας δύσκολης αλλά παράλληλα και προκλητικής παραγωγής τεσσάρων χρόνων, εξηγώντας τι μπορεί να συμβεί σε έναν κινηματογραφιστή μετά από μία τόσο επιτυχημένη ταινία.

Ο David Glover, επικεφαλής επιστημονικών προγραμμάτων του Channel 4, εξηγεί πως συνδυάζει νέες τάσεις, καινοτόμες ιδέες και εκπληκτική κινηματογράφηση, για να προσελκύσει μεγάλη μερίδα των τηλεθεατών.

Κλείνοντας το συνέδριο, οι Έλληνες οικοδεσπότες θα εξετάσουν τους παράγοντες που έχουν συμβάλει στην ανάπτυξη του ελληνικού ντοκιμαντέρ, ώστε να έχουν επιτυχία στη διεθνή αγορά, αλλά και τους λόγους που ακόμα εμποδίζουν τη διανομή τους σε τηλεοπτικούς σταθμούς του εξωτερικού. Ο Κώστας Σπυρόπουλος, Γενικός Διευθυντής των Ειδήσεων του ΣΚΑΙ, και ο κινηματογραφιστής Κίμωνας Τσακίρης (Sugartown: οι Γαμπροί) θα μοιραστούν τις απόψεις τους με το πάνελ.

To Documentary Campus υποστηρίζεται από το MEDIA Programme της Ε.Ε. και τα Bayerische Staatskanzlei, Mitteldeutsche Medienförderung (MDM), Medienboard Berlin-Brandenburg, MFG Filmförderung Baden-Württemberg και Sächsische Stiftung für Medienausbildung.
3-5.07.09
Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου
Ακτή Τομπάζη 31, Πλατεία Κατεχάκη , 73 132 Χανιά
Centre For Mediterranean Architecture
31st Tobazi coast, Katehaki Sq, Gr-73 132 Chanea, Greece
(+3 28210) 40101, 40201
fax 28210 27184

No comments: