13.7.09

Έχεις ζόρια; Ρίξε την Τήνο στα ζάρια…

Αρχές Αυγούστου ή μήπως τέλη Ιουλίου;

-Ασόδυο ήρθε να πάρει
-Χάνεις, στην έφερα, Άρη

-Το ίδιο φευγιό, δύο φορές
-Εξάρες, σε βλέπω με κομάρες

-Πάω Τήνο και για τον καλό τον οίνο (
Ευ ζην: 22830 25904)
-Έχω και παπάκι, δεν πάμε για το μπάνιο εκείνο;


Το να γράψω για αυτό το θέμα ήταν μια παλιά υπόσχεση. 13 Ιουλίου, καθώς η ζέστη παραμένει μια σταθερά αξία με ή χωρίς αεράκι στη ζωή μας, όλοι αναζητούμε ένα νησί. Να φύγουμε, να απογειωθούμε, να ξεχαστούμε. Πρόταση; Ή άγνωστη Τήνος, πέραν της εκκλησίας και της χώρας. Αυτή με τις ξερολιθιές και τους περιστεριώνες, τα ξερά, αχανή τοπία και, φυσικά, με τις υπέροχες παραλίες. Δεν είστε εκεί ήδη, πλοηγοί στο πουθενά;

Ονοματολογικά Τήνος σημαίνει…
Το παλαιότερο όνομα της Τήνου ήταν ‘‘Οφιούσα’’, εξαιτίας των πολλών φιδιών της.
Επίσης, σύμφωνα με μια άλλη, παραπλήσια, ερμηνεία, το όνομα του νησιού προέρχεται από τη λέξη ‘‘τανόθ’’, που σημαίνει ‘‘φίδι’’. Ακόμη και η ονομασία ‘‘Υδρούσα’’ αναφέρεται μεν στα άφθονα νερά, αλλά, επιπλέον, παραπέμπει και στη Λερναία Ύδρα, άρα στο στοιχείο του φιδιού. Εδώ, στην Τήνο, κυκλοφορούσε, γυμνός, καβάλα στο άλογό του, ποιος λέτε; Ο Κορνήλιος Καστοριάδης!

Από τι χαρακτηρίζεται…
Χαρακτηριστικό του νησιού είναι το κλασικό πράσινο μάρμαρο. Επίσης, στις βυζαντινογραφίες χρησιμοποιούνταν φυσικό αυγό (κρόκος). Άλλη χαρακτηριστική τοποθεσία της Τήνου είναι το Ξώμπουργο, ο βραχώδης λόφος, όπου υπάρχουν ερείπια του ενετικού μεσαιωνικού κάστρου, και υπήρξε κέντρο του νησιού κατά την προχριστιανική περίοδο. Το κάστρο έκτισαν οι Ενετοί, καθώς το νησί περιήλθε στα χέρια τους το 1207μ.Χ., όπως άλλωστε και τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων.

Πού να μείνετε στην Τήνο;
Στον Πύργο, ασυζητητί. Όχι μόνο για την κρήνη που έχει αφιερωθεί στην επανάσταση του 1821, τα μαρμάρινα έργα στις εκκλησίες και στα σπίτια, αλλά επίσης, για τα δύο μουσεία: το μουσείο και σπίτι του Χαλεπά, ο οποίος γεννήθηκε το 1851 στον Πύργο, και το μουσείο Μαρμαροτεχνίας, όπου υπάρχουν αναπαραστάσεις και οπτικοακουστικό υλικό για την τεχνολογία του μαρμάρου.
Κυρίως, όμως, να επιλέξετε τον Πύργο για το λευκό χρώμα, που θα σας συναρπάσει σαν να κινείστε με μαγιό και σαγιονάρα στην οδό ονείρων και Χαλεπά, όλοι μαζί. Τελικά, κανείς δεν είναι αντιπαθής, αν έχει σκοπό να πάει στη θάλασσα και σηκώνεται το πρωί χωρίς ξυπνητήρι, με χαμόγελο στα χείλη. Make love not war

(το πολύ-πολύ, από φέτος, μαζί με τη fenistil να έχουμε και αυτό το ‘‘Tamiflu’’, για τη γρίπη των χοίρων, αν ερωτευτούμε κανένα... χοιροπιαστό μουτράκι. Αυτό το φάρμακο –άκου τώρα- περιέχει τη δραστική ουσία, που ακούει στο όνομα ‘‘οσελταμιβίρη’’. Βέβαια, κάποτε έτρωγες φέτα και όταν αρρώσταινες έπαιρνες ντεπόν. Τώρα τρως, για παράδειγμα, το σαγανάκι της Ειρήνης και άλλα πιο βαριά, και αν αρρωστήσεις, πρέπει να πάρεις αυτήν την ‘‘οσελταμιβίρη’’).

Σημαντικό τηλέφωνο για να κλείσετε δωμάτιο στον Πύργο:
Να μείνετε στα δωμάτια του κυρίου… Σαλταμανήκα (με -ή- μου το έγραψε ο σερβιτόρος του καφέ στην πλατεία), τηλ. 22830 – 31 554
Και ήδη θα έχετε ένα επώνυμο διηγηματικής αξίας στο καρνέ σας, δεν είναι και λίγο.

Ακόμη, στον Πύργο βρίσκεται και η Σχολή Καλών Τεχνών για μαρμαρογλυπτική που από το 1955 στηρίζει αυτήν την παράδοση.

Και γιατί να πάτε Τήνο;
Οπωσδήποτε, εάν:
Είστε λάτρεις της καλής κουζίνας
Επειδή στο σύνθημα «σκέψου συνολικά, δράσε τοπικά» μπορείτε να βρείτε μια νέα ερμηνεία, σχετική με διατροφικές συνήθειες, του τύπου «σκέψου συνολικά, φάε υγιεινά», και, πιο συγκεκριμένα, προτιμήστε:
άγρια κάπαρη, ντόπια λεμόνια και λιαστές ντομάτες ή δοκιμάστε άγριες αγκινάρες, κοκκινιστά πιτσούνια και μάραθο…

*Συνταγή για αγκινάρες εύκολα και γρήγορα:
2 μέρη λάδι
2 μέρη ξύδι
Ή
2 μέρη λάδι
1 μέρος λεμόνι
1 μέρος ξύδι
Βράζετε, με αυτές τις δοσολογίες, τις αγκινάρες σε μια κατσαρόλα, ίσα που να τσιμπιούνται. Τις στραγγίζετε σε χαρτί κουζίνας, ώστε να φύγουν τα υγρά και μετά, ή τις τρώτε επί τόπου και για πάντα… ή τις βάζετε στο λάδι και τις διατηρείτε στο ψυγείο σας. Η συνταγή είναι πρόταση της Βαλεντίνης, η οποία ζει στην Τήνο αρκετά χρόνια, έχει φροντιστήριο ξένων γλωσσών και κάνει και ξεναγήσεις.

Είστε λάτρεις της θάλασσας
Θάλασσα σημαίνει φως, βότσαλα, απέραντο. Δε σημαίνει ξαπλώστρες, καρεκλάκια, μουσική στη διαπασών. Οπότε, μπορείτε να επισκεφτείτε τις 3 πανέμορφες παραλίες της Καρδιανής, οι οποίες είναι: ο Άγιος Πέτρος, τα Καλύβια και ο Όρμος Γιαννάκη.
Γιατί στα Καλύβια;
Τα Καλύβια είναι ένας μικρός, ήσυχος κόλπος στη νότια πλευρά της Τήνου, με θέα τη γειτονική Σύρο. Εκτός από τα σκιερά δέντρα, υπάρχει όμορφη αμμουδιά με λεπτή άμμο. Επίσης διαθέτουν beach bar (για το οποίο υπάρχει το κινητό 6974 364 582).
Γιατί στον Όρμο Γιαννάκη;
Η παραλία είναι και αμμώδης και με βότσαλα. Βλέπει στη γειτονική Σύρο.
Γιατί στον Άγιο Πέτρο;
Επειδή το είπε η Βαλεντίνη, αν είστε φρόνιμα και υπάκουα παιδιά ή αλλιώς… γιατί έτσι, αν είστε πεισματάρικα!

Είστε κοσμοπόλιταν και ακόμη δεν έχετε βρει αγκυροβόλι
Ως γνωστόν, στην Τήνο και συγκεκριμένα στην Καρδιανή, έχει σπίτι και ο Σεραφείμ Φυντανίδης, ο οποίος, αν και έχει γυρίσει όλον τον κόσμο, επιμένει α λα Τηνιακά. Βέβαια, μπορεί να είναι ωραίες οι παραλίες του νησιού, ωστόσο, θα αναγνωρίσετε, από ψηλά, το οίκημά του, και λόγω της πισίνας, που διαθέτει.

Είστε τέκνα πολιτισμού μυθομανή
Πολιτισμός και μυθολογία συναντιούνται, ώστε το νησί δε στερείται ούτε του πρώτου ούτε της δεύτερης. Σύμφωνα με έναν ελληνικό μύθο, ο Ποσειδώνας έστειλε ένα σμήνος πελαργών στην Τήνο για να απαλλάξει το νησί από τα φίδια. Σε ένδειξη ευγνωμοσύνης, οι αρχαίοι πρόγονοι των κατοίκων του νησιού, λοιπόν, λάτρευαν τον Ποσειδώνα και τη γυναίκα του- την όμορφη Νύμφη Αμφιτρίτη- και τους τιμούσαν στο ιερό του νησιού ως προστάτες της Τήνου. Σύμφωνα με άλλο μύθο, το όρος ‘‘Τσικνιάς’’ της Τήνου φημίζεται, επειδή εκεί ο Ηρακλής έθαψε τους γιους του Αιόλου.
.. και είδαμε τα αποτελέσματα!!! (μακρομαλλούσσες και μακρυμάλληδες μην πάτε χωρίς κοκαλάκια, κλάμερ, λαστιχάκια).

Χρήσιμα Τηλέφωνα:
Ταξί στον
Πύργο: 6977 446 176, 6972 838 527
Λιμεναρχείο στη Χώρα: 22830 22348
Πρακτορείο Μαρκουίζου: 22830 22517, 22737 (για τα εισιτήριά σας)
Πρακτορείο Καλυψώ: 22830 25407, 25408 (και για δωμάτια, μέχρι και για να κλείσετε γιοτ ή ελικόπτερο (είπαμε!)…)
Tinos Rent a car: http://www.tinosrental.gr/ info@tinosrental.gr 22830 24614, 24754
Δεύτερη επιλογή: Ενοικιαζόμενα δωμάτια ‘‘Μιχαήλ’’, Πύργος, 22830 31554, 31400

Επίσης:
http://www.youtube.com/watch?v=UoajpMpdlMw
http://www.tinos-tinos.com/gr/album.php?id=7&rel=home
http://www.tinosinfo.gr/tinosphotogallery/peristeriones/index.html για φωτογραφικό υλικό
http://www.ports.gr/margarites/ από τη σειρά του Alpha, που είχε γυριστεί στον Πύργο… ευκαιρία να δείτε την πλατεία του χωριού
http://www.tinosinfo.gr/abouttinos/tinoshistory/tinosname/index.html
http://www.e-tinos.gr/info/index.php
http://www.e-tinos.gr/events/ekdiloseis.php
Αλλά και:
http://www.tamiflu.com/
http://www.emea.europa.eu/humandocs/PDFs/EPAR/tamiflu/136102el1.pdf για τη γρίπη
http://www.2search.gr/recipes/view.asp?ID=1&catid=8&nav=0 για το σαγανάκι της ειρήνης

No comments: