24.1.12

Σεξ Τράφικιν: όταν οι σκλάβες του σεξ έλυσαν τα δεσμά της σιωπής.

Μικρά παιδιά βλέπουν τηλεόραση. Δεν έχουν επαφή με τον έξω κόσμο. Θα μπορούσε να είναι φυσικό. Δεν είναι όμως. Διότι, αυτό συμβαίνει στην Ταϊλάνδη. Εκεί όπου μικρά παιδιά φορούν αριθμούς στην πλάτη, βλέποντας τηλεόραση, κάποιοι άλλοι μπορούν και βλέπουν αυτά τα παιδιά, για να τα επιλέξουν ως πελάτες εμπορίας σαρκός.. ανήκει στον Edmund Burke η περίφημη φράση, ότι «το μόνο που χρειάζεται για να θριαμβεύσει το κακό, είναι να μην κάνουν τίποτα οι καλοί άνθρωποι». Η Α21 είναι μια εκστρατεία με στόχο την κατάργηση αυτών των νοσηρών καταστάσεων.

Ουτοπία;…Η ειδικότητά μας, ή Ουτοπία, το επάγγελμά μας
21: ο εικοστός πρώτος αιώνας.
Ο αριθμός 21: το παιδί που σώθηκε από τον πόλεμο εναντίον των δικαιωμάτων του.

Παράλληλες ιστορίες, όπου το απίθανο συναντά το αποτρόπαιο, εκτυλίσσονται στις σελίδες του βιβλίου Σεξ Τράφικιν, Στο άδυτο της οικονομίας της σύγχρονης δουλείας των εκδόσεων Ασβός. Το βιβλίο είναι ένα οδοιπορικό στις τέσσερις ηπείρους, του συγγραφέα Σιντάρθ Καρά. Υπάγεται, ως είδος μαρτυρολογίου και δοκιμίου, σε πολλαπλές κατηγορίες ενδιαφέροντος: τόσο εκπαιδευτικού και κοινωνικού, όσο ψυχοθεραπευτικού και γνωσιοθεωρητικού. Γραμμένο σε αναλυτικό ύφος, διά του οποίου επιχειρείται η ερμηνεία των στατιστικών αναφορών, το κείμενο προσφέρεται ως ένας πολύτιμος οδηγός σταχυολόγησης συμπερασμάτων. Εν προκειμένω, ο Siddharth Kara υποστηρίζει ότι η σεξουαλική δουλεία εξακολουθεί να ανθεί καθώς εσκεμμένα η σύγχυση γύρω από τον όρο του trafficking «οδηγεί στο να εστιάζεται το πρόβλημα στη μετακίνηση και όχι στην εκμετάλλευση». Τα πράγματα είναι κρίσιμα, ιδίως όταν η προστασία των θυμάτων είναι ανεπαρκής και παρόλα αυτά η μαρτυρία τους απαιτείται για την καταδίκη των δουλεμπόρων του σεξ. Σε αυτόν τον κόσμο, κολοβών λύσεων, αστυνομικοί λαδώνονται για να επιτρέπουν τη λειτουργία πορνείων –με σκλάβες του σεξ- ανέλεγκτα. Και αν οι σκλάβες του σεξ είναι από την Αφρική, δεν έχουν χρήματα και πιστεύουν στο βουντού, εκδίδονται στο όνομα της «πίστης», έχοντας πειστεί ότι σε όποια άλλη περίπτωση οι ίδιες και οι οικογένειές τους θα πληγούν σοβαρά.

Ειδικότερα, εντρυφώντας στο πρόβλημα και στην καταγωγή του, ο Καρά αποκαλύπτει ότι από τη στιγμή που μια Νιγηριανή φτάνει στην Ιταλία, πουλιέται σε πλειστηριασμούς σκλάβων, στη «μαντάμ» με τη μεγαλύτερη προσφορά. Αυτή η μαντάμ της νίκης παίρνει το σακούλι με τις τρίχες και το αίμα της γυναίκας, διά των οποίων έχει πλέον τον απόλυτο έλεγχο του θύματος. Στη νέα σκλάβα παρέχεται τροφή και στέγη με αντάλλαγμα το σεξ μέχρι την αποπληρωμή του χρέους που ξεπερνά τα 50 χιλιάδες ευρώ. Αυτό το ποσό είναι, όπως διευκρινίζεται από το συγγραφέα-οικονομολόγο, υπερδεκαπλάσιο του χρέους που επιβάλλεται σε θύματα διαφορετικών εθνικοτήτων. Δηλαδή, για να απελευθερωθεί μια Νιγηριανή σκλάβα, απαιτούνται αρκετές χιλιάδες σεξουαλικές πράξεις, αν υπολογίσει κανείς ότι η τιμή για τη μία είναι 20€, μείον το κόστος στέγης, τροφής, ρουχισμού και του αποκαλούμενου ενοικίου της γωνίας του δρόμου, που ανέρχεται σε 500€ το μήνα. Και βέβαια, υπάρχουν «προστάτες» που στέλνουν χρήματα σε οικογένειες των θυμάτων στη Νιγηρία για να δελεάσουν και άλλες οικογένειες να στείλουν τις γυναίκες τους στην πορνεία…

Μέσα από την ανάγνωση του Σεξ Τράφικιν καταδεικνύεται ότι, η νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση διόλου τυχαία συνδέεται με την εκμετάλλευση ανθρωπίνων ζωών. Πολλές γυναίκες, ενίοτε λόγω χρεών, σε Ινδία και Νεπάλ, Ιταλία και Δυτική Ευρώπη, Αλβανία και Βαλκάνια, αλλά και σε Ηνωμένες πολιτείες, Ταϊλάνδη και Μεκόνγκ, έχουν γίνει σκλάβες του σεξ, αλλά ωστόσο λύνουν τα δεσμά της σιωπής, μιλώντας στον Καρά και καθρεφτίζοντας φόβους και ελπίδες σε ένα πρόσωπο εμπιστοσύνης.

Από τα πιο χειμαρρώδη αναγνώσματα που δείχνουν πόσο το απόλυτο τίποτα, ο άνθρωπος ζει εφιαλτικά εξαιτίας των σχέσεων χρήματος/εξάρτησης.

Siddharth Kara Σεξ Τράφικιν, Στο άδυτο της οικονομίας της σύγχρονης δουλείας, μτφρ. Αριάδνης-Μαρίας Αλαβάνου, εισαγωγή Γρ. Λάζου, εκδ. Ασβός, Αθήνα 2010

Σχετικές δράσεις/ links
http://www.thea21campaign.org/index.php?option=com_content&view=article&id=132&Itemid=305&lang=el
http://www.thea21campaign.org/signs-of-sex-trafficking.php

No comments: