8.3.12

Oι μετανάστες και η χώρα υποδοχής


Ο μετανάστης αυτοβιογραφείται

ΚΥΚΛΟΣ: ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ - ΕΜΕΙΣ ΩΣ ΑΛΛΟΙ
12 Μαρτίου 2012, 19:00-21:00 Μικρή Σκηνή





Πώς βιώνουν οι μετανάστες την χώρα υποδοχής;
Πόσο ισχύουν τελικά οι στερεοτυπικές μας αντιλήψεις για τη μετανάστευση;


Μια συζήτηση για τα προσωπικά βιώματα ανθρώπων που επέλεξαν να ζήσουν και να εργαστούν σε μια ξένη χώρα.

Τις προσωπικές τους μαρτυρίες για τη μετανάστευση και τις συνθήκες προσαρμογής σε μια διαφορετική χώρα μοιράζονται με το κοινό οι ομιλητές σε μια ανοιχτή συζήτηση, στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών, την Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012.

Συνδέουμε, συνήθως, τη μετανάστευση με τη σκληρή εργασία, συχνά χειρωνακτική, με το συνάλλαγμα που αποστέλλεται στην πατρίδα, με τη δυσκολία εκμάθησης της ξένης γλώσσας, με την κοινωνική περιθωριοποίηση, τη χαμηλή αυτοεκτίμηση, τη δυσκολία προσαρμογής και ενσωμάτωσης. Εδώ όμως θα δούμε δύο πολύ διαφορετικά παραδείγματα: έναν Έλληνα συγγραφέα που εγκαταστάθηκε στη Γαλλία μετά τα 18 του και έγινε γνωστός γράφοντας στα γαλλικά και παίρνοντας βραβεία ως γαλλόφωνος λογοτέχνης· και έναν Αλβανό συγγραφέα που ήρθε σε αντίστοιχη ηλικία στην Ελλάδα, γράφει αποκλειστικά στα ελληνικά και έγινε γνωστός ως ελληνόφωνος λογοτέχνης και επιφυλλιδογράφος στον Τύπο. Μας εξηγούν πώς έκαναν ένα τέτοιο άλμα και τις δυσκολίες που συνάντησαν μέχρι να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν το φιλόδοξο στόχο τους.

Η εκδήλωση εντάσσεται στο θεματικό κύκλο Εμείς και οι Άλλοι - Εμείς ως Άλλοι που έχει ως αντικείμενο τη μετανάστευση. Το ζήτημα απασχολεί όλη την Ευρώπη και οι ευρείες συζητήσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο αυτό επικεντρώνονται τόσο στην ελληνική διάσταση του ζητήματος, όσο και στη διεθνή.

Ομιλητές

Βασίλης Αλεξάκης: Συγγραφέας
Αλεξάνδρα Ιωαννίδου: Φιλόλογος, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
Γκάζι Καπλάνι: Συγγραφέας, δημοσιογράφος


Συντονιστής

Μανώλης Πιμπλής: Δημοσιογράφος, Συντονιστής Τομέα «Λέξεις & Σκέψεις» της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών

No comments: