27.10.09

Ο Νάνος Βαλαωρίτης στον Αστρολάβο;

Έκτακτη ανακοίνωση: Την Παρασκευή 30.10.09 στις 20.30, στην Αίθουσα Τέχνης ‘‘Αστρολάβος artlife’’ (Ηροδότου 11, Κολωνάκι, τηλ: 210- 72 21 200 -4, http://www.astrolavos.gr/) στο πλαίσιο της έκθεσης σχεδίων του Νάνου Βαλαωρίτη, θα γίνει η παρουσίαση του νέου μυθιστορήματός του ΜΑ ΤΟ ΔΙΑ, των εκδόσεων Ηλέκτρα.
Φιλόλογοι, λογοτέχνες και ιστορικοί τέχνης, φίλοι του Νάνου Βαλαωρίτη θα είναι εκεί, συνεισφέροντας σε μια διαδραστική ερμηνεία του έργου του.

Στα εγκαίνια της έκθεσης, στις 20 Οκτωβρίου, o Νάνος Βαλαωρίτης ήταν εκεί, μαζί με τη σύντροφο της ζωής του, Marie Wilson, και την κόρη τους, Κατερίνα. Επίσης, εκεί ήταν ο Αντρέας ΠαγουλάτοςΠαγοζυλάτος, σύμφωνα με το κείμενο του καταλόγου της έκθεσης- ο Μιχαήλ Μήτρας, ο Κωστής Τριανταφύλλου, ο Δημήτρης Αληθεινός, η Βάσια Καρκαγιάννη, η Ελισάβετ Αρσενίου, η Ντίνα Kafiris, ο Γιώργος Μαρής και πολλοί άλλοι. Πίναμε κρασί και, στο ενδιάμεσο, μας έφευγαν εντυπώσεις για τα έργα, που παρατηρούσαμε. Πιο πολύ, στα εγκαίνια, πηγαίνεις για να τιμήσεις και να χαιρετήσεις τον καλλιτέχνη. Τα έργα μπορείς να τα ασπαστείς με την ησυχία σου και μια άλλη στιγμή, με λιγότερους πιστούς.

Όσοι γνωρίζουμε το Νάνο Βαλαωρίτη και μας (υπο)δέχεται στο σπίτι του, συχνά, μας είναι οικείο να ερχόμαστε σε επαφή με τα σκίτσα του, τα οποία βρίσκονται, σποραδικά, στο διαμέρισμα της Πατριάρχου Ιωακείμ, όχι μόνο επάνω στο γραφείο, αλλά και δίπλα στις πολυθρόνες, σαν να παίρνουν θέση, πάντα, στις συζητήσεις, διεκδικώντας τη ματιά μας και τις ερωτήσεις γύρω από την έντονη παρουσία τους, άλλοτε απεικονισμένη με μελάνι και άλλοτε με μαρκαδόρους.

Χειρόγραφα, βιβλία, σκίτσα: όλα πλαισιώνουν τον κόσμο του Νάνου Βαλαωρίτη, συγγραφέα και ποιητή, καλλιτέχνη εμπράκτως, αν θυμηθούμε την άποψη του Ρίλκε ότι ‘‘ο καλλιτέχνης είναι καλλιτέχνης μέσα από τον τρόπο ζωής του’’. Καθώς ο Ρίλκε, επίσης, επισημαίνει ότι ‘‘πολιτισμός σημαίνει προσωπικότητα’’, αυτή -και μόνο- η πρόταση αρκεί να απαντήσει στο ερώτημα κάποιων, πώς μπορεί ένας άνθρωπος να γράφει και να ζωγραφίζει, να γράφει ποίηση και πεζό παράλληλα. Όλα είναι ένα και το Ένα σημαίνει προσωπικότητα. Και, ναι, προλαβαίνει. (Μια δοκιμή θα σας πείσει).

Ο Νάνος Βαλαωρίτης, λοιπόν, συνιστά ένα καλό παράδειγμα σύγκρισης τεχνών: της γραπτής, γλώσσας με τη γλώσσα της εικόνας, καθώς γνωρίζουμε ότι η μία ενέχει το ενδιαφέρον της άλλης. Με δεδομένο ότι η επιθυμία για δημιουργία προσιδιάζει σε ένα μόρφωμα και δεν στηρίζεται, αποκλειστικά, σε παρελθοντικά βιώματα, ώστε να εμφανίζεται, σε εκείνη την περίπτωση, ως ανάσχεση επιθυμίας, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι, στα έργα του Νάνου Βαλαωρίτη, λόγος και εικόνα μπορούν να συνδιαλέγονται, μέσα από τη διάδραση των θραυσμάτων τους. Αυτή η γόνιμη περιπέτεια, στο πλαίσιο της οποίας η ζωή γίνεται ερμηνεύσιμη, μας προ(σ)καλεί την Παρασκευή, 30.10.09, στην Αίθουσα Τέχνης ‘‘Αστρολάβος artlife’’.
Στις 20.30!

*στη φωτογραφία, με έχει τραβήξει η Dina Kafiris, στα εγκαίνια της έκθεσης σκίτσων του Νάνου Βαλαωρίτη, στις 20.10.09, στον Αστρολάβο
Ηροδότου 11, Κολωνάκι
τηλ. 210- 72 21 200

http://www.agendapoetry.co.uk/documents/Nanos-AMEMOIR_001.pdf

No comments: