12.10.09

«Ιζαντόρα - When she danced» στο Θέατρο Μέλι

«Ιζαντόρα - When she danced»
του Martin Sherman

Στο Θέατρο Μέλι,
Φωκαίας 4 & Αριστοτέλους 87, Πλ. Βικτωρίας
Με τη συνεργασία του
Ιδρύματος Ισιδώρας και Ραϋμόνδου Ντάνκαν.

1877, Σαν Φρανσίσκο. Είναι το έτος και η γενέτειρα της διάσημης και πολυτάλαντης Ισιδώρας Ντάνκαν, η οποία, εάν πιστέψουμε τις φημολογίες και τους μύθους που εγκλείουν, δε χόρευε μόνο στη σκηνή αλλά και ζωγράφιζε επάνω σε παλιά παραθυρόφυλλα. Ζούσε, κυρίως, μέσα από την απαράμιλλη αγάπη της για το χορό, που αντιμετώπιζε ως άμεση, αυθεντική και βαθιά έκφραση του σώματος. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Απογευματινής, της 1.11.1969, η μεγάλη, αληθινή σταρ είχε δηλώσει: ‘‘δεν προκάλεσα το χορό μου. Υπήρχε πριν από μένα αλλά κοιμόταν και τον ξύπνησα’’...

Φέτος, η ‘‘Πάνδημος Ηώς’’ ανεβάζει στο θέατρο Μέλι, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το έργο «Ιζαντόρα - When she danced» του Martin Sherman, το οποίο αναφέρεται σε ένα 24ωρο από τη ζωή της Ντάνκαν στο Παρίσι, όταν συζούσε με το νεότερό της ποιητή Σεργκέι Εσένιν, που είχε παντρευτεί το 1922. Η σκηνοθεσία της παράστασης είναι του Ρουμάνου σκηνοθέτη και χορογράφου Razvan Mazilu.

Το έργο παρουσιάστηκε στο Λονδίνο, το 1991, με τη Βανέσα Ρεντγκρέιβ ως Ισιδώρα Ντάνκαν, το Ρώσο ηθοποιό Όλεγκ Μενσίκοφ ως Σεργκέι Εσένιν και τη Φράνσις ντε Λα Τουρ ως Δεσποινίς Μπέλτσερ, αποσπώντας την εμπιστοσύνη των κριτικών, οι οποίοι το βράβευσαν.
Παράλληλα με την ελληνική παράσταση, την περίοδο 2009-2010, το έργο παίζεται και στο Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών.
Σκοπός του Martin Sherman είναι να αναδείξει την ανθρώπινη πλευρά της Ντάνκαν, μέσα από την εκδίπλωση προσωπικών, δύσκολων στιγμών, άλλοτε συνυφασμένων με οικονομικές δυσκολίες και άλλοτε με τα βίαια ξεσπάσματα του μέθυσου Εσένιν. Η σκηνοθεσία του Ραζβάν Μαζίλου θα μπορούσε να εξυπηρετεί το δόγμα ‘‘κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν’’. Είναι ένας ρυθμοστάτης για δύο χρόνους: για τον πραγματικό χρόνο μέχρι το θάνατο και για τον άλλο χρόνο, μετά το γεγονός του θανάτου. Ή ακόμη, είναι ένας ρυθμοστάτης για τον ένα χρόνο μέσα στον άλλο, καθώς το θνησιγενές στοιχείο εμπεριέχεται και, τελικά, σηματοδοτεί το τέλος της κίνησης.
Ο Μαζίλου μας εισάγει στην προσωπική ζωή της Ντάνκαν, επιλέγοντας ένα σιωπηλό και απόκοσμο ομοίωμά της, να υπάρχει, ως χορεύτρια-φάντασμα και μύθος με το λευκό χιτώνα (Φαίδρα Σούτου) διαρκώς επί σκηνής, παράλληλα και αντιστικτικά με την εικόνα-ηθοποιό της Ντάνκαν (Δήμητρα Χατούπη). Κατ’ αυτόν τον τρόπο δημιουργείται στο θεατή, συνειρμικά, η ιδέα πως μια μεγάλη φυσιογνωμία, που υπήρξε σύμβολο, μπορεί να εμπνέει ακόμη, ώστε να ταυτιζόμαστε με το πάθος της. Και επιπλέον, αντιστικτικά με την ερμηνεία της Ντάνκαν – Δήμητρας Χατούπη- το αερικό με το χιτώνα είναι η ψυχή της, καθιστώντας βέβαιο τον υπαινιγμό της μελαγχολίας, από τον οποίο υπέφερε η ίδια. Η παρούσα σκηνοθετική πρόταση φέρνει, λοιπόν, στο φως αυτό που δεν υποφέρεται… και παίρνει σταδιακά το θεατή με το μέρος της.
Στην παράσταση ξεχωρίζει η ερμηνεία της Ιρίνα Μπόικο, από την Ουκρανία, στο ρόλο της μεταφράστριας, της Δεσποινίδος Μπέλτσερ. Πραγματική αποκάλυψη. Επίσης, καλός είναι ο Γιώργος Νούσης στο ρόλο του Αλεξάνδρου Σορέσκου.
Καμιά φορά, συμβαίνει οι μικρότεροι ρόλοι, που δεν κουβαλούν έντονο συγκινησιακό φορτίο, να μας κερδίζουν περισσότερο από τους πρωταγωνιστικούς σε μια παράσταση.

Mετάφραση: Αντώνη Γαλέου
Σκηνοθεσία-Χορογραφία: Ραζβάν Μαζίλου
Σκηνικά-Κουστούμια- Φωτισμοί: Αντώνη Χαλκιά
Παίζουν οι ηθοποιοί με σειρά εμφάνισης:
Ισιδώρα Ντάνκαν - Δήμητρα Χατούπη
Σεργκέι Εσένιν - Δαυίδ Μαλτέζε
Ζάν - Χαρά Καμενίδου
Μαίρη Ντεστί - Ντίνα Μιχαηλίδου
Δεσποινίς Μπέλτσερ - Ιρίνα Μπόικο
Λουτσιάνο Τζάβανι - Φίλιππος Φραγκούλης
Αλεξάνδρου Σορέσκου - Γιώργος Nούσης
Κριστίν - Φαίδρα Σούτου
χορεύει η Φαίδρα Σούτου
Θέατρο ΜΕΛΙ
Πλ. Βικτωρίας, Φωκαίας 4 & Αριστοτέλους 87 ,10434, Αθήνα
Κρατήσεις τηλ: 210-822.1111, 210 5203.562, 6976-104.700
Παραστάσεις: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή ώρα 21.15
Εισιτήρια: 20 €, 12 € (φοιτητικό), ατέλειες δεκτές
Διάρκεια παράστασης: 105΄λεπτά
http://www.theatromeli.com/
«Πάνδημος Ηώς»
Σπυρ. Τρικούπη 69, 11473 ΑΘΗΝΑ
Τηλ: 210-5203.562
210-8259.505 http://www.dilos.gr/

Επίσης:
http://www.ekfrastes.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=22
http://en.wikipedia.org/wiki/Isadora_Duncan
''Κάθε ευφυής γυναίκα που διαβάζει το συμβόλαιο του γάμου και μετά απόφασίζει να συνεχίσει, αξίζει όλες τις συνέπειες'' Ισιδώρα Ντάνκαν
http://www.logiasofa.gr/

http://www.dimosbyrona.gr/article.php?cat=52
Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας και Ραϋμόνδου Ντάνκαν (* Ο Ραϋμόνδος Ντάνκαν ήταν αδελφός της Ισιδώρας, που είχε νυμφευτεί την Πηνελόπη Σικελιανού, αδελφή του ποιητή).
Στοιχεία Επικοινωνίας
Χρυσάφης 34 και Δικαιάρχου
Τηλ.: 210 7621234, 210 7621164
Fax: 210 7621233
E-mail: info@isadoraduncancenter.org
http://www.isadoraduncan.org/
http://www.sk-kultur.de/tanz/duncan/index.html
http://www.isadoraduncan.net/programs.html

No comments: