2.12.09

Οι διαλέξεις στο ΕΜΣΤ έχουν ενδιαφέρον + διαφέρουν


Διάλεξη της ιστορικού τέχνης Βασιλίκας Σαριλάκη

με θέμα Η Μεταφυσική στην μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη.
Η περίπτωση του Y. Z. Kami

την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009 στις 19.00 (χώρος Νέων Μέσων)



Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης διοργανώνει διάλεξη της ιστορικού τέχνης Βασιλίκας Σαριλάκη, με τίτλο: Η Μεταφυσική στην μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη. Η περίπτωση του Y. Z. Kami, την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009 στις 19.00 στο χώρο Νέων Μέσων του ΕΜΣΤ.
Η διάλεξη εντάσσεται στο πλαίσιο της σειράς Διαλέξεις που έχει ξεκινήσει το ΕΜΣΤ με στόχο μια διεπιστημονική και διακλαδική προσέγγιση της σύγχρονης τέχνης.

Περίληψη διάλεξης
Ξεκινώντας από μια σύντομη ιστορική αναφορά σε πρωτοποριακά ρεύματα και καλλιτέχνες του 20ού αιώνα και την καθοριστική επιρροή που δέχτηκαν από την μεταφυσική, θα ακολουθήσει μια αισθητική προσέγγιση αλλά και μία ανάλυση της ουσίας του έργου και των επιρροών του Ιρανού Y. Z. Kami που εκθέτει στο ΕΜΣΤ.
Ο Kami, ζωγραφίζει τεράστιες προσωπογραφίες ανθρώπων σε κατάσταση διαλογισμού που καθηλώνουν τους θεατές με την εσωτερικότητα και την δυνατή τους αύρα. Θυμίζουν άλλοτε υπαρξιακά πρόσωπα του Giacometti, άλλοτε φιγούρες φαγιούμ και προκαλούν ένα αίσθημα κάθαρσης από τον ματεριαλισμό και διάθεση επαναπατρισμού στην ουσία της ψυχής. Θα εξετάσουμε την διαδρομή, τα εκφραστικά μέσα του καλλιτέχνη και το μήνυμα που μεταφέρουν οι προσωπογραφίες και τα υπόλοιπα έργα του. Θα μιλήσουμε επίσης, για τον συμβολικό χαρακτήρα του έργου του που είναι επηρεασμένο τόσο από τον Σουφισμό, μια εσωτεριστική παράδοση αιώνων, όσο και τον ποιητή του 13ου αιώνα Rumi, ιδρυτή του Τάγματος των Mevlevi, γνωστό για τους περιστρεφόμενους Δερβίσηδες.
Ο Kami αξιοποιώντας την τέχνη ως μέσο αυτογνωσίας και διαμεσολάβησης ανθρωπιστικών αξιών κατάφερε να έχει μια σημαντική θέση στο σημερινό καλλιτεχνικό στερέωμα.
Βασιλίκα Σαριλάκη

Η ομιλία θα διαρκέσει 1 ώρα. Θα ακολουθήσει συζήτηση.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Βιογραφικό ομιλήτριας
Η Βασιλίκα Σαριλάκη είναι ιστορικός τέχνης και τεχνοκριτικός. Σπούδασε Ιστορία Τέχνης στο Παν/μιο της Σορβόννης Paris-IV και Arts Plastiques στο Παν/μιο Paris I- Panthéon Sorbonne και στο Paris-VIII Saint-Denis. Εργάσθηκε 6 χρόνια στην ΕΡΤ ΑΕ, σε τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά δελτία ειδήσεων και εκπομπές. Έχει συνεργαστεί με διάφορες εφημερίδες και περιοδικά. Έχει επίσης επιμεληθεί εκθέσεις, συγγράψει καταλόγους, βιβλία κι έχει δώσει διαλέξεις για θέματα τέχνης ενώ έχει διδάξει Ιστορία και θεωρία της σύγχρονης τέχνης. Στο πλαίσιο των «Προφορικών Ιστοριών» πήρε συνεντεύξεις από καλλιτέχνες που συμμετείχαν στην έκθεση του ΕΜΣΤ «Σε ενεστώτα Χρόνο, Νέοι Έλληνες Καλλιτέχνες». Έχει διοργανώσει ένα διεθνές συμπόσιο γλυπτικής, και ήταν μέλος της οργανωτικής επιτροπής στο συμπόσιο που διοργάνωσε η AICA ΕΛΛΑΣ με θέμα «Σύγχρονη Τέχνη και Δημόσιος Χώρος».

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε:
Τηλ: 2109242111-3, Φαξ: 2109245200
e-mail: protocol@emst.gr , pressoffice@emst.gr
www.emst.gr , http://fixit-emst.blogspot.com

*Λεζάντα φωτογραφίας:
Χωρίς τίτλο (Κορίτσι με μπλε πουλόβερ II), 2008
Λάδι σε καμβά
274,3 x 157,5 εκ. (108 x 62 ίντσες)
Ευγενική παραχώρηση του καλλιτέχνη και της Gagosian Gallery
© Φωτο: Mike Bruce, ευγενική παραχώρηση Gagosian Gallery

No comments: