6.4.11

Σύγχρονη σκηνική γραφή με τον Γκιγιέρμο Έρας, 14/4

ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ
Τα διαφορετικά πρόσωπα της σύγχρονης σκηνικής γραφής
με τον Γκιγιέρμο Έρας

Πέμπτη 14 Απριλίου 2011
Είσοδος ελεύθερη




Ένας από τους στόχους του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου είναι να στηρίζει την ανάπτυξη της θεατρικής γραφής συμβάλλοντας έτσι στη διεύρυνση των σύγχρονων δραματουργικών αναζητήσεων.
Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνει Ανοιχτό Σεμινάριο Θεατρικής Γραφής με τον Ισπανό δημιουργό Γκιγιέρμο Έρας (Guillermo Heras), έναν από τους σημαντικότερους και πολυβραβευμένους ανθρώπους του σύγχρονου θεάτρου και χορού της Ισπανίας.

Περιγραφή Σεμιναρίου
Αντικείμενο
:
To σεμινάριο απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται για τη σύγχρονη θεατρική γραφή και τις πολλαπλές μορφές έκφρασης που τη χαρακτηρίζουν. Με αφετηρία την προσωπική του εμπειρία ως συγγραφέα και σκηνοθέτη, ο Γκιγιέρμο Έρας θα επιχειρήσει ένα διπλό ταξίδι: αφενός μια περιήγηση στη θεωρία για τους διαφορετικούς δρόμους της θεατρικής γραφής από τα τέλη του αιώνα ως σήμερα˙ αφετέρου μια σειρά από πρακτικές ασκήσεις για να γίνει κατανοητό πώς αντιμετωπίζει τις διαφορετικές φόρμες γραφής στη δουλειά του: από την απόλυτα ατομική γραφή μέχρι τις διαφορετικές μορφές θεατρικής γραφής των ηθοποιών, των θιάσων ή των ομάδων, στο πλαίσιο της ευρύτατης σύγχρονης ερευνητικής γραφής με την οποία εκφράζεται η περφόρμανς, η αφηγηματουργία (narraturgia), η μεταδραματουργία (postdramaticidad) και η παραδοσιακή αφήγηση.

Διάρκεια
Το Ανοιχτό Σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 14 Απριλίου 2011 από τις 10.30 έως τις 13.30.

Συμμετέχοντες
Το Σεμινάριο απευθύνεται σε θεατρικούς συγγραφείς, αλλά και σε ηθοποιούς, σκηνοθέτες, θεατρολόγους, σπουδαστές δραματικών σχολών και τμημάτων θεατρολογίας - γενικά σε όποιον ενδιαφέρεται για τη θεατρική γραφή. Η είσοδος είναι ελεύθερη σε όλους.

Το Σεμινάριο πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Θερβάντες το οποίο παραχωρεί ευγενικά το χώρο, και του Teatro Pasión, δικτυακού τόπου αφιερωμένου στο ισπανόφωνο θέατρο, το οποίο παραχωρεί ευγενικά τη διερμηνεία του εργαστηρίου από τα ισπανικά στα ελληνικά.
Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στην ισπανική γλώσσα με ταυτόχρονη διερμηνεία στην ελληνική.

Ημέρα: Πέμπτη 14 Απριλίου 2011, 10.30 – 13.30
Χώρος: Αίθουσα εκδηλώσεων, Ινστιτούτο Θερβάντες, Μητροπόλεως 23, Αθήνα

Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν το ονοματεπώνυμό τους στην Γραμματεία του Ε.Κ.Δ.Ι.Θ. office@hellastheatre.gr έως και την Τετάρτη 13 Απριλίου 2011.


GUILLERMO HERAS

Ο Guillermo Heras γεννήθηκε το 1952 στη Μαδρίτη. Σπούδασε υποκριτική στη Real Escuela Superior de Arte Dramático y Danza και Δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης. Από το 1974 ως το 1983 εργάστηκε ως ηθοποιός και σκηνοθέτης του θιάσου Tábano. Από το 1984 ως το 1993 υπήρξε διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Νέων Σκηνικών Τάσεων. Από το 1993 μέχρι σήμερα είναι διευθυντής της Μόστρας ισπανικού θεάτρου σύγχρονων συγγραφέων του Αλικάντε και από το 2006 διατελεί συντονιστής του Προγράμματος IBEROESCENA (για το ισπανόφωνο θέατρο).

Διδάσκει επίσης στο Τμήμα Χορού των Complutense και του Carlos III της Μαδρίτης και είναι μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού από το 2006. Έχει σκηνοθετήσει περισσότερες από 80 παραστάσεις θεάτρου σημαντικών κλασικών και σύγχρονων συγγραφέων, καθώς επίσης και παραστάσεις χορού, όπερας κ.ά. θεαμάτων (θέατρο δρόμου) στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική. Έχει γράψει περισσότερα από 30 θεατρικά έργα και αρθρογραφεί τακτικά σε πολλά θεατρικά περιοδικά. Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία ως σκηνοθέτης (Εθνικό Βραβείο Θεάτρου της Ισπανίας 1994, βραβείο της Ένωσης Κριτικών της Βαλένθια). Έχει συμμετάσχει σε πλήθος συνεδρίων και έχει παραδώσει μαθήματα σκηνοθεσίας και θεωρίας του θεάτρου σε Πανεπιστήμια της Λατινικής Αμερικής και της Ευρώπης.

Στην Ελλάδα τον γνωρίσαμε με το έργο του Ροτβάιλερ που παρουσιάστηκε από την Ομάδα Νάμα στο Θέατρο Επί Κολωνώ με μεγάλη επιτυχία. Η παράσταση συμμετείχε στο Σύστημα Αθήνα 2009 (27-30 Νοεμβρίου 2009) που διοργάνωσε το Ελληνικό Κέντρο του Δ.Ι.Θ.

Το εργαστήριο πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη των:
http://atenas.cervantes.es
www.teatropasion.gr

Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου
Σουλτάνη 19, 106 82 Αθήνα
T & F: +30 210 3303149 & 210 3306115
E: itigr@otenet.gr , iti@hellastheatre.gr
W: www.hellastheatre.gr

No comments: