18.3.09

Σεξουαλικότητα, Γνώση & Επιστήμη

Από τις εκδόσεις Πολύτροπον

Μέσα από μια εκ του σύνεγγυς ανάλυση της σεξουαλικότητας, την οποία φέρνει σε πέρας το παρόν βιβλίο, στο μέτρο των δυνατοτήτων της βιβλικής, ταξινομημένης ύλης, διαπιστώνουμε ότι η έννοια της σεξουαλικότητας διανοίγεται σε ένα πολυδιάστατο σύμπαν, επειδή έχει μεν μια αστεακή ιστορία-ακόμη και όταν αποτελεί ταμπού, ώστε πολλές από τις εκφάνσεις της αποκρύπτονται μέσα στο δημόσιο χώρο- αλλά και, επειδή, απέναντι στο πρόταγμα της χειραφέτησης του ανθρώπου διαμέσου της γνώσης και της επιστήμης, η σεξουαλικότητα δεν έχει πάψει να διαδραματίζει έναν καθοριστικό ρόλο αναζήτησης, προσδιορισμού, ελέγχου και αναθεώρησης επάνω στο χωροταξικό και χωροχρονικό σώμα, όχι μόνο τώρα, αλλά από το παρελθόν έως σήμερα. Η ίδια η ενσωμάτωση του χρόνου στο σώμα είναι, τρόπον τινά, μια πολιτισμική επέμβαση στη βιολογική ιστορία του σώματος, ώστε είναι σημαντικό, μέσα από αυτόν το συσχετισμό φύσης-πολιτισμού, να επιχειρήσουμε την αναφορά στη διττή σεξουαλικότητα, ιδωμένη ως μια λειτουργία οργάνου αλλά και μέσου. Επίσης, η ιατρικοποίηση του σώματος συνδέεται με την έννοια της σεξουαλικότητας, καθώς η πάταξη των ορμών και η θεραπεία των αφροδισιακών νοσημάτων από τους αντίστοιχους γιατρούς ( αποκαλούμενοι στα αγγλικά ‘‘pox doctors’’) συνιστούν δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Ακόμη και το ίδιο το γεγονός της έκδοσης ενός βιβλίου για τη σεξουαλικότητα, που στο παρελθόν, εάν κυκλοφορούσε, θα αντιμετωπιζόταν με καχυποψία, σήμερα αντιμετωπίζεται με περιέργεια. Και είναι δόκιμο να συμβαίνει, καθώς το μέγεθος του πληροφοριακού υλικού είναι τέτοιο που συναρπάζει. Όλες αυτές οι πληροφορίες για να αποθηκευτούν, απαιτούν πειθαρχία, αφοσίωση στο κείμενο και επαναληπτικές αναγνώσεις, συνοδευόμενες από σύντομες σημειώσεις. Υποβάλλω, ενδεικτικά, κάποιες ερωτήσεις:

Στα γραπτά τίνος η γυναίκα με το μαστίγιο φορούσε σχεδόν πάντα γούνα;
(απάντηση: του Λεοπόλδου φον Σαχέρ Μαζόχ {1836-1895})

Στην πρεμιέρα του έργου Η βεντάλια της Λαίδης Ουίντερμιρ το 1892, ο συγγραφέας Όσκαρ Ουάιλντ και οι φίλοι του, τι χρώμα τριαντάφυλλο φορούσαν στις κουμπότρυπές τους, ως έμβλημα εκλεπτυσμένου, καλλιτεχνικού ταμπεραμέντου, ενώ για τα έθνη, αυτό ήταν σημάδι χαλαρότητας;
(απάντηση: πράσινο)

Ποιοι έπιναν το γάλα γυναίκας που είχε γεννήσει το πρώτο της αγόρι ως θεραπεία για τη βαρηκοΐα;
(απάντηση: οι Σισιλιάνοι)

Πέρα από αυτές τις διάσπαρτες πληροφορίες, οι οποίες στο βιβλίο είναι ταξινομημένες σε δύο μέρη, στη σεξουαλικότητα πριν από την εποχή του Φρόυντ και στη σεξολογία από την εποχή του Φρόυντ, ο αναγνώστης, είτε καλλιτέχνης είτε επιστήμονας, μπορεί να προβληματιστεί για διάφορα, σύνθετα θέματα γύρω από τη σεξουαλικότητα, μερικά από τα οποία είναι: η περίπτωση της ιουδαϊκής ιδιαιτερότητας, συνυφασμένης και με το στίγμα της εκθήλυνσης, ο στιγματισμένος έρωτας και τα νοσήματα που τον διέπουν, ο σαδομαζοχιστικός χαρακτήρας του έρωτα, η αρχαιοελληνική και ρωμαϊκή σεξολογία, οι οποίες κατέτασσαν τη μορφή της γυναίκας σε μια θέση ανισότητας σε σχέση προς τον άντρα, ως ένα χωράφι που οργώνεται και σπέρνεται, καθώς η γυναίκα παρουσιάζεται ως γη στον Αρτεμίδωρο και στον Οβίδιο αντίστοιχα, κυρίως μέσα από τη γαμήλια νύχτα του Δάφνι και της Χλόης, καθώς και η περίπτωση της αιμομιξίας στην πυρηνική οικογένεια.
Επίσης, οι ανθρωπολογικές μελέτες αλλά και τα ιστορικά στοιχεία για όλα τα θέματα, που θίγονται και συμπεριλαμβάνονται στο βιβλίο, το καθιστούν ένα σημαντικό εγχειρίδιο τεκμηριωμένης γνώσης για κάθε άνθρωπο που αναζητά να αναμετρηθεί με την αγωνία του εαυτού του, τις ορμές και τα ψυχοσωματικά συμπλέγματα. Το δύσκολο δεν είναι να δούμε ιστορικά την πορεία της σεξουαλικότητας αλλά με βάση αυτήν, και μέσω αυτής, να φτάσουμε στη γνώση γύρω από τη σεξουαλικότητα, γεγονός που πετυχαίνει στο ακέραιο ο συγκεκριμένος τόμος. Από την ταξινόμηση οδηγούμαστε προς τη σύνθεση.

Τη μετάφραση έχει κάνει η Ελένη Παγκαλιά, ενώ η ιδέα του πρωτότυπου βιβλίου προήλθε, εν μέρει, από ένα συνέδριο που έγινε στο Ινστιτούτο Wellcome για την ιστορία της Ιατρικής, το καλοκαίρι του 1991 και οργανώθηκε από τον Michael Neve και την Christine Stevenson.
Στα αγγλικά, ο τίτλος είναι: Sexual Knowledge, Sexual Science. The history of attitudes to sexuality, Cambridge University Press, 1994.


Roy Porter, Mikulas Teich Σεξουαλικότητα, Γνώση & Επιστήμη, ιστορία στάσεων και αντιλήψεων για τη σεξουαλικότητα, εκδόσεις Πολύτροπον, Αθήνα 2008

Εκδόσεις Πολύτροπον
Αραχώβης 35, Εξάρχεια 10681
Τηλ: 210- 3634 780, fax: 210- 3616 343
http://www.ekdoseispolytropon.gr/
info@ekdoseispolytropon.gr

No comments: