5.2.11

Τι περιλαμβάνει το συμπόσιο «Ο Πικιώνης Σήμερα»

«Ο Πικιώνης Σήμερα»

Σάββατο 5 και Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Μουσείο Μπενάκη, κτήριο οδού Πειραιώς

Η συνάντηση, την οποία οργανώνει το Μουσείο Μπενάκη, συνοδεύει τη μεγάλη έκθεση έργων του σπουδαίου αρχιτέκτονα, που οργανώθηκε από το ίδιο Μουσείο και φιλοξενείται στο κτήριο της οδού Πειραιώς (Δεκέμβριος 2010 – 13 Μαρτίου 2011), στους χώρους του οποίου πραγματοποιείται και η συνάντηση.

Στις εργασίες συμμετέχουν ειδικοί επιστήμονες, παλιοί μαθητές του Πικιώνη αλλά και νεότεροι ερευνητές, οι οποίοι έχουν ασχοληθεί ειδικά με το έργο του και έχουν συντάξει και δημοσιεύσει σχετικές μελέτες. Όπως φαίνεται και στο πρόγραμμα, στόχος είναι να επιχειρηθεί μια αποτίμηση της παρουσίας του στο παρόν, ελληνικό και ξένο. Με μεγαλύτερη σαφήνεια, ο τίτλος της συνάντησης απηχεί ακριβώς την ανάγκη προσέγγισής του με σύγχρονη ματιά και με σύγχρονα αναλυτικά εργαλεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την πρώτη μέρα της συνάντησης (Σάββατο 5 Φεβρουαρίου), μετά τους χαιρετισμούς του Άγγελου Δεληβοριά, διευθυντή του Μουσείου, και της Μάρως Αδάμη, υπεύθυνης του Αρχείου Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής, θα πραγματοποιηθεί η εναρκτήρια ομιλία από τον Δημήτρη Φιλιππίδη, θα ακολουθήσει η γενική εισαγωγική ομιλία του σκηνοθέτη Άγγελου Κοβότσου και η βραδιά θα κλείσει με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Δημήτρης Πικιώνης. Η ανάγκη του κοινού και του κύριου» από τη σειρά Παρασκήνιο.
Τη δεύτερη μέρα (Κυριακή 6 Φεβρουαρίου) θα πραγματοποιηθούν οι καθαυτό ομιλίες της συνάντησης, οι οποίες θα μοιραστούν σε τέσσερις συνεδρίες με δύο ενότητες συζήτησης.

No comments: