7.2.11

ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΙ του Αλμπέρ Καμύ από τo Σημείο Μηδέν

Πρεμιέρα: Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Η ομάδα Σημείο Μηδέν, μετά τις παραστάσεις «Στη Σωφρονιστική Αποικία» του Κάφκα και «Όπως Σας Αρέσει – ελεύθερη διασκευή» του Σαίξπηρ, επιστρέφει στον Χώρο Ιστορικής Μνήμης, Κοραή 4, παρουσιάζοντας το ελάχιστα παιγμένο στην Ελλάδα θεατρικό έργο του Αλμπέρ Καμύ Οι Δίκαιοι (έτος συγγραφής 1949). Στην Κοραή 4, στο υπόγειο, επάνω σε ένα χαραγμένο τοίχο του οποίου διαβάζουμε: «ΕΙΣ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΘΕΟΥ. ΟΡΚΙΖΟΜΑΙ ΟΤΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΨΕΥΜΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΟΥ ΤΩΝ ΜΕ ΕΚΡΑΤΗΣΑΝ ΑΔΙΚΩΣ». Η Ν.Χ.Κ., 8-7-44…

Καθώς είναι το Σημείο Μηδέν, σκέφτομαι διαδραστικά. Προτείνω να μου πουν, από το έργο, μια φράση που θα έπαιρναν μαζί τους, προτού πετάξουν με αλεξίπτωτο…όπως εκείνο το χαραγμένο πίκρα παράπονο. «Όλες οι φράσεις της παράστασης είναι σαν να πέφτεις από Αλεξίπτωτο, καθώς στην παράσταση κυριαρχεί η αίσθηση αυτή του κατεπείγοντος», μου επισημαίνει η Ελεάνα Γεωργούλη (Στεπάν). Ωστόσο, μου έκανε το χατίρι, παραθέτοντας κάποιες ενδεικτικές του κάθε ηθοποιού-ρόλου.

Βοινόφ (Μαρία Αθηναίου):
"Δεν αρκεί να καταγγέλλουμε την αδικία….Πρέπει να δώσουμε και τη ζωή μας για να την πολεμήσουμε! Δεν φοβάμαι τίποτα πια."

Καλιάγιεφ (Σάββας Στρούμπος):
"Πίστευα ότι είναι εύκολο να σκοτώσεις και ότι αρκούσε η Ιδέα και το θάρρος. Αλλά δεν είμαι τόσο δυνατός και έμαθα πλέον ότι μέσα στο μίσος δεν υπάρχει ευτυχία…Θα φτάσω πέρα απ’ το μίσος, μέχρι το τέρμα."

Ντόρα ( Ρόζα Προδρόμου)
"..Εμείς ζούμε τον αιώνιο χειμώνα. Δεν είμαστε απ’ αυτόν τον κόσμο… Είμαστε δίκαιοι. Υπάρχει μια ζεστασιά που δεν είναι για μας."

Στεπάν (Ελεάνα Γεωργούλη)
" αν δεν αμφιβάλλατε ότι ο άνθρωπος, απελευθερωμένος απ’ τους θεούς και τους αφέντες του, θα υψώσει στον ουρανό το πρόσωπο των αληθινών θεών, τότε δε θα σκεφτόσασταν τον θάνατο δύο παιδιών! Θα ‘χατε όλο το δίκιο με το μέρος σας…μ’ ακούτε; "

Άννενκοφ (Μιλτιάδης Φιορέντζης)
"Είμαστε αδέλφια! Μαχητές, ενωμένοι μεταξύ μας με σκοπό την εκτέλεση των τυράννων για την απελευθέρωση της χώρας! Σκοτώνουμε μαζί και τίποτα δεν μπορεί να μας χωρίσει!"

Συνοπτικά για το έργο:
Ο Νομπελίστας Γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας των εμβληματικών μυθιστορημάτων «Ο Ξένος» και «Η Πανούκλα» και των δοκιμίων «Ο Μύθος του Σίσυφου» και «Ο επαναστατημένος άνθρωπος», τοποθετεί τη δράση των «Δίκαιων» στη Μόσχα του 1905. Ο Αλμπέρ Καμύ διερευνά τα κίνητρα και τις εσωτερικές συγκρούσεις μιας ομάδας επαναστατών, οι οποίοι σχεδιάζουν και πραγματοποιούν τη δολοφονία του μεγάλου Δούκα Σέργιου, θείου του Τσάρου. Μέσα σε αυτόν τον παράλογα σκληρό κόσμο που γεννά τη βία και τη βαρβαρότητα, τίθεται το θεμελιώδες ερώτημα: Δικαιούται ο εξεγερμένος να σκοτώνει; Τεκμηριώνονται ηθικά οι πράξεις του; Ή οφείλει να περάσει σε μια επανάσταση της ίδιας της ηθικής και να εξεγερθεί, εν τέλει, ενάντια στο πεπρωμένο του με γνώμονα την αγάπη στον άνθρωπο και τη ζωή;

Η παράσταση Οι Δίκαιοι θα παίζεται από τις 10 Φεβρουαρίου 2011, κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στο Χώρο Ιστορικής Μνήμης, Κοραή 4 (μετρό Πανεπιστήμιο). Ώρα έναρξης 9μ.μ. Διάρκεια: 90 λεπτά

Μετάφραση – σκηνοθεσία: Σάββας Στρούμπος
Παίζουν: Μαρία Αθηναίου, Ελεάνα Γεωργούλη, Ρόζα Προδρόμου, Σάββας Στρούμπος, Μιλτιάδης Φιορέντζης.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-3225207 και 6942-841714

Τιμή εισιτηρίου: 15€ και 10€ φοιτητές/άνεργοι

Η παράσταση γίνεται με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών.
Η μετάφραση του έργου θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Νεφέλη.

Photo credits: Χρήστος Κυριακόγγονας

Links:
1.Συνέντευξη για την παράσταση στην Ελευθεροτυπία:
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=245704
2. http://www.simeiomiden.com/
3. http://simeiomiden.wordpress.com/%ce%b4%ce%b9%ce%ba%ce%b1%ce%b9%ce%bf%ce%b9/
θεατρική ομάδα ΣΗΜΕΙΟ ΜΗΔΕΝ
http://simeiomiden.wordpress.com/

No comments: