22.5.09

15η Art Athina 21–24 Μαΐου 2009,Κλειστό Φαλήρου

15η Art Athina = Q: Έλα στον κύκλο με την κιμωλία
21 – 24 Μαΐου 2009
Κλειστό Φαλήρου (Γήπεδο TaeKwonDo),
Ολυμπιακά Ακίνητα
Μωραϊτίνη 2, Π. Φάληρο 175 61

Η πρώτη ετήσια Διεθνής Συνάντηση Σύγχρονης Τέχνης Art Athina σημειώνεται το 1993. Από τότε μέχρι σήμερα, τεχνοκριτικοί και τεχνόφιλοι ετερόκλητων χώρων αλλά και χωρών συνευρίσκονται στην καθιερωμένη φουάρ, μέσα σε ένα κλίμα πολιτιστικής ζύμωσης και οπτικής άνοιξης. Στη φετινή, 15η Art Athina, τα έργα είναι πολλά και οι καλλιτέχνες περισσότεροι από 300, καθώς ο αριθμός των γκαλερί ανέρχεται στις 60. Ειδικότερα, υπάρχουν συμμετοχές από: Ελλάδα, Αγγλία, Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία, Τουρκία, ΗΠΑ, Ολλανδία και Κύπρο. Παράλληλες δράσεις –εκθέσεις, ομιλίες, περφόρμανς- είτε στο Κλειστό Φαλήρου, είτε στο Bios, Πειραιώς 84- συμβάλλουν in situ στην ικανοποίηση της ανάγκης για διάλογο γύρω από την τέχνη και τον πολιτισμό. Ώστε, το στοιχείο του απρόοπτου, που ενσωματώνεται, διαλεκτικά, στο καθιερωμένο να υπονοεί ότι, στην τέχνη, η υπέρβαση ή/και παράβαση του υπέρβαρου δεδομένου επιτρέπεται με όρους νομικής συνωμοσίας. Τα μάτια καθίστανται συνένοχα στο οπτικό ερέθισμα και ακινητοποιούνται, υπογράφοντας συμβόλαιο με το δυναμικό της ακινησίας.

Όμως, η Art Athina για να είναι διεθνής, πρέπει και, διοικητικά, να είναι δομημένη διεθνώς. Φέτος, η δημιουργία μιας Διεθνούς Τιμητικής Επιτροπής με μέλη εξέχουσες προσωπικότητες της διεθνούς εικαστικής σκηνής και με στόχο την ανάδειξη και προβολή της ART-ATHINA διεθνώς αποτελεί σημαντικό γεγονός. Η φετινή επιτροπή αποτελείται από τους: Paolo Colombo (Art Advisor, Istanbul Modern), Wilfried Cooreman (Συλλέκτης, Βέλγιο), Agnes Fierobe (Διευθύντρια της Marian Goodman Gallery, Παρίσι), Enrique Juncosa (Διευθυντής του Irish Museum of Modern Art, Δουβλίνο), Mercedes Vilardell (Συλλέκτρια, Ισπανία). Επίσης, η δημιουργία του νέου προγράμματος συνεργασίας με τις αντίστοιχες εκθέσεις του Ρότερνταμ (Art Rotterdam) και του Ντουμπάι (Art Dubai) βλέπει προς την ίδια κατεύθυνση, δηλαδή, προς τη διαμόρφωση ενός δικτύου, στο οποίο θα συγκεράζονται η ποιότητα, η εντοπιότητα, αλλά και η εμπορικότητα. Διότι, οι εκθέσεις είναι καλές, αλλά καλύτερες, για τους καλλιτέχνες και τις γκαλερί, είναι οι πωλήσεις των έργων τους. Ώστε, οι τελευταίες πρέπει να είναι στοχευμένες για να σημειώνονται.

Τη διοργάνωση της ART-ATHINA έχει αναλάβει για τα επόμενα τρία χρόνια η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία D.ART, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο της προώθησης του σύγχρονου πολιτισμού και μεταξύ άλλων εκδίδει το πολιτιστικό περιοδικό Highlights.

Όπως, λοιπόν, στο δημοτικό παίρναμε μια κιμωλία και, αυθόρμητα, ζωγραφίζαμε στον φρεσκοβρεγμένο πίνακα, ομοίως και τώρα, αυθόρμητα, στο δημόσιο χώρο μπορούμε, εν όψει των έργων τέχνης, να χαλαρώσουμε, να περιηγηθούμε σε έργα, που διέφυγαν της προσοχής μας, να θυμηθούμε έργα καλλιτεχνών, εκθέσεις των οποίων είχαμε δει και παλιότερα, αλλά και να δούμε έργα που δεν είχαμε την υποψία ότι μας ενδιέφεραν. Οι τιμές ξεκινούν από τα 1000€ και φτάνουν τις πολλές χιλιάδες ευρώ… Όσο για την κιμωλία, δεν ακούστηκε ότι, κάπου, ανάμεσα στα έργα, μπορεί κάποιος να εντάξει και μία;

Θα μπορούσε, μόνο, να υπάρχει και μουσική. Ώστε, και ο χώρος- που, κατά τα άλλα, είναι ανοιχτός και υποσχόμενος- να μας καλωσόριζε από την είσοδο.

Αλέξανδρος Ι. Στάνας, Γενικός Διευθυντής
Μαρία Παναγίδου, Σύμβουλος Οργάνωσης
Αλεξάνδρα Βελισσάρη, Γενικός Συντονισμός
Φοίβος Σακαλής, Υπεύθυνος Τύπου & Επικοινωνίας
Brunswick Arts, Διεθνείς Σχέσεις και Τύπος

Ώρες λειτουργίας:
Εγκαίνια: Πέμπτη 21 Μαΐου, 8 μ.μ. (είσοδος μόνο με προσκλήσεις)
Παρασκευή 22 Μαΐου - Κυριακή 24 Μαΐου: 12-9 μ.μ.

Εισιτήρια:
Γενική είσοδος: 10,00 €
Μειωμένο: 5,00 € (για μαθητές, φοιτητές και μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών)

No comments: