23.5.09

Art Athina 2009, 10 όψεις της ελληνικής φωτογραφίας

Art Athina
21 – 24 Μαΐου 2009
Κλειστό Φαλήρου
(Γήπεδο TaeKwonDo), Ολυμπιακά Ακίνητα
Μωραϊτίνη 2, Π. Φάληρο 175 61

10 Όψεις της Ελληνικής Φωτογραφίας - Σύγχρονες Τάσεις Δημιουργίας

Η έκθεση 10 Όψεις της Ελληνικής Φωτογραφίας - Σύγχρονες Τάσεις Δημιουργίας συνιστά μια βασική Παράλληλη Έκθεση μέσα στο χώρο της ART-ATHINA στο Κλειστό Φαλήρου. Παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και περιλαμβάνει 100 έργα 10 Ελλήνων φωτογράφων –που οι περισσότεροι είναι γεννημένοι στα τέλη της δεκαετίας του ’60– διαμορφώνοντας έτσι μία αφήγηση της πρόσφατης ελληνικής δημιουργίας, από το 1995 μέχρι σήμερα.

Οι προβληματικές που αναδεικνύονται μέσα από τα έργα των επιλεγμένων δημιουργών αναφέρονται σε θεματικές που εντάσσονται ουσιαστικά σε τρεις γενικές κατηγορίες: στη σχέση του καλλιτέχνη –αλλά και γενικότερα του ατόμου– με το περιβάλλον (φυσικό ή ανθρωπογενές), στην αφήγηση του προσωπικού χρόνου (μέσα από επινοημένες εικόνες, αναμνήσεις, ή αυτοτελείς ιστορίες) και στην εξερεύνηση των αυτοβιογραφικών ορίων στη φωτογραφία. Στην έκθεση δεν υπογραμμίζεται το θεματικό περιεχόμενο, όσο η γραφή του κάθε δημιουργού η οποία ουσιαστικά διαμορφώνει τη θεματολογία.

Την έκθεση την έχουν επιμεληθεί ο Βαγγέλης Ιωακειμίδης (Διευθυντής του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης) και ο Jean-Pierre Giusto (πρώην Διευθυντής του Théâtre de la Photographie et de l’Image).
Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Γιώργης Γερόλυμπος, Χριστίνα Δημητριάδη, Γιάννης Θεοδωρόπουλος, Στράτος Καλαφάτης, Πάνος Κοκκινιάς, Γιώργος Κορδάκης, Ευαγγελία Κρανιώτη, Δήμητρα Λαζαρίδου, Νίκος Μάρκου, Πάρις Πετρίδης.

Η έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2008 (με την οικονομική υποστήριξη του ΥΠ.ΠΟ., του Ιδρύματος Ιωάννη Φ. Κωστοπούλου και την ευγενική χορηγία της εταιρείας Ορφεύς Βεϊνόγλου Διεθνείς Μεταφορές) στο Théâtre de la Photographie et de l’Image της Νίκαιας και αποτελεί μία συμπαραγωγή του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και του Théâtre de la Photographie et de l’Image.

*στη φωτογραφία:
ΕΛΛΗΝΙΚΑ /ΑΓΓΛΙΚΑ
Καλλιτέχνης: Γιάννης Θεοδωρόπουλος Yiannis Theodoropoulos
Τίτλος έργου: Landscape 8, 2006
Υλικό/ Τεχνική έργου: Αρχειακή εκτύπωση inkjet / Archival inkjet print
Εκτύπωση: 2006
ΔΙΑΣΤΑΣΗ: 66 x 58 cm
Courtesy: ΑΔ (Αθήνα) και του καλλιτέχνη – Συλλογή ΜΦΘ
AD (Athens) and the artist – TMP Collection

www.art-athina.gr

Αλέξανδρος Ι. Στάνας, Γενικός Διευθυντής
Μαρία Παναγίδου, Σύμβουλος Οργάνωσης
Αλεξάνδρα Βελισσάρη
, Γενικός Συντονισμός
Φοίβος Σακαλής
, Υπεύθυνος Τύπου & Επικοινωνίας

Brunswick
Arts, Διεθνείς Σχέσεις και Τύπος

Ώρες λειτουργίας:
Εγκαίνια: Πέμπτη 21 Μαΐου, 8 μ.μ. (είσοδος μόνο με προσκλήσεις)
Παρασκευή 22 Μαΐου - Κυριακή 24 Μαΐου: 12-9 μ.μ.


Εισιτήρια: Γενική είσοδος: 10,00 € Μειωμένο: 5,00 € (για μαθητές, φοιτητές και μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών)

No comments: