5.11.09

Τάκης Κοζόκος. Τουλσίδα-Αθήνα 20.00. Θέση: cosy5















«Ο Πολιτισμός»
ένα εικαστικό παραμύθι
από τον γλύπτη Τάκη Κοζόκο
.

Σήμερα, Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009, στις 20.00 εγκαινιάζεται στην Αίθουσα Τέχνης «Καπλανών 5» η ατομική έκθεση γλυπτικής του Τάκη Κοζόκου.

Η Κριτικός και Ιστορικός Τέχνης Αθηνά Σχινά, αναφερόμενη στα παρουσιαζόμενα έργα της έκθεσης του γλύπτη, γράφει:

‘‘Η συγκεκριμένη έκθεση του καλλιτέχνη είναι μέρος ενός fiction project, το οποίο αφορά στις μεταπλάσεις μιας μυθοπλοκής. Αυτή άλλωστε ως δομή αποτελεί και το ίδιο το σκεπτικό της εικαστικής δημιουργίας, με συνέπεια την εννοιολογική διάσταση που αποκτούν τα έργα του Τάκη Κοζόκου.

Ο δημιουργός διαμόρφωσε ένα δια-πολιτισμικό παραμύθι, χρησιμοποιώντας ευφάνταστα και παράδοξα, αρκετά στοιχεία από την αρχαία ελληνική κοσμογονία και μυθολογία. Στην αφηγηματική του πλοκή, ο Κοζόκος ενσωματώνει με χιούμορ και ευρηματικότητα ορισμένες όψεις, συνήθειες και ιδιόλεκτα της καθημερινής ζωής και μιας ανάλογης που υποτίθεται πως αναπτύχθηκε στην φανταστική πόλη Τουλσίδα της Ρωσίας.

Παρ’ ότι το concept των διαμορφωμένων έργων (στον τύπο των ειδωλίων), τα καθιστά αυτόνομα ως προς την αισθητική τους λειτουργία, αυτά παράλληλα συνδέονται και με μια διακειμενικότητα, που προσδιορίζεται από την μεικτή φύση του λόγου. Πρόκειται για τον λόγο ενός σύγχρονου παραμυθιού, που η υπόθεσή του ανάγεται στα 1984, σε μια χώρα των «υπερβορείων», όπως αποδίδεται μυθικά η Ρωσία. Το νήμα της αφήγησης βασίζεται στο μοτίβο της αποστολής από «άγνωστο εντολέα», αναφορικά με ένα ξύλινο κιβώτιο που στέλνεται, υποτίθεται, την χρονιά γέννησης του καλλιτέχνη*, από την Τουλσίδα στην Αθήνα, φτάνοντας εκεί το 2004.

Το περιεχόμενο του κιβωτίου περιλαμβάνει «παράξενα αντικείμενα» που τα αναγνωρίζει ο καλλιτέχνης ως τμήματα ενός μεγαλύτερου έργου, μνημειακού χαρακτήρα, το οποίο ενδέχεται, σύμφωνα πάντα με την «ιστορία» του μύθου, να δημιουργήθηκε μακριά από την προέλευση της αποστολής του, σε χρόνο και τόπο απροσδιόριστο. Τα πολυσυλλεκτικής φύσης γλυπτά, φιλοτεχνημένα με επιδεξιότητα και φαντασία, αποτελούνται από μια σύνθεση υλικών. Η μικροκλίμακά τους μυθοποιείται μέσα από το τοτεμικό τους ύφος και τις αρχετυπικές καταστάσεις στις οποίες παραπέμπουν. Η χειρονομία αποτυπώνεται στην μορφική τους ανάπτυξη ως μέρος της ιδιοσυστασίας τους, η οποία πολλαπλασιάζει το «μυστήριο» χωρίς να αφαιρεί τις πιθανότητες αυτοκαθαίρεσής του. Τα «είδωλα καμόντων» του μύθου εμφανίζονται ως επισχολιασμοί μιας διαρκώς αναμορφωνόμενης αφήγησης, που αντικατοπτρίζει την ίδια την σύνθεση των ιστών της πλοκής της, με βάση την διαπλοκή των υλικών, σ’ ένα περιβάλλον (installation) καταλυτικό, με την μιά μορφή να εννοιοδοτεί αντικρυσματικά την άλλη, ως τμήμα ενός συνόλου.

Το αινιγματικό αυτό puzzle, σχετικοποιεί τον χώρο και τον χρόνο, τα μεγέθη και τις αποστάσεις, την σοβαροφάνεια επίσης του “μνημειακού”, καθώς αποπλανά τον θεατή (σύμφωνα πάντα με τον συναρτώμενο μύθο) και τις συνιστώσες της πραγματικότητάς του. Η πολυεπιπεδικότητα και το ευτράπελο, η μαγεία του μυστηρίου και η “απομάγευση” του αφηγηματικού μίτου, που συνδέει αλλά ταυτόχρονα ανεξαρτητοποιεί τις μορφές, ανασυγκροτεί το concept, ενεργοποιώντας τον φαντασιακό παράγοντα και αποδεικνύοντας τις ανασυντακτικές δυνατότητες της σύγχρονης πλαστικής – γλυπτικής”.



Η έκθεση συνοδεύεται από το “εικαστικό παραμύθι” του Τάκη Κοζόκου.

*Ο Τάκης Κοζόκος είναι γεννηθείς το 1960

Αίθουσα Τέχνης «Καπλανών 5»
Καπλανών 5 & Μασσαλίας, 106 80, Αθήνα
Τηλ.: 210 3390946, fax: 210 3390947
κιν.: 6945 219365
http://www.kaplanon5.gr/
info@kaplanon5.gr

Ώρες λειτουργίας: Τρ. – Παρ.: 11.00-15.00 & 18.00-21.00, Σαβ.: 11.00-15.00

Εγκαίνια: 5.11.09, στις 20.00
Διάρκεια Έκθεσης: 5.11.2009 – 24.11.2009

http://www.takiskozokos.gr/
http://takiskozokos.gr/blog/

No comments: