3.11.09

5/11:Η ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΠΟΛΑΡΟΪΝΤ ΣΤΟΝ ΕΥΡΙΠΙΔΗ

Το βιβλιοπωλείο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΗ ΣΤΟΑ
και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
μας προσκαλούν στην παρουσίαση
του νέου μυθιστορήματος
της Μαρλένας Πολιτοπούλου

Η ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΠΟΛΑΡΟΪΝΤ





την Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου 2009, στις 7:00 μ.μ.,
στο βιβλιοπωλείο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΗ ΣΤΟΑ
(Ανδρέα Παπανδρέου 11, Χαλάνδρι).

Η συγγραφέας Άλκη Ζέη θα μιλήσει με τη Μαρλένα Πολιτοπούλου για το νέο της βιβλίο.

ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

1976: Στο τούνελ της σιδηροδρομικής γραμμής Βόλου-Μηλεών βρίσκεται δολοφονημένος ο μάγειρας με το παράξενο όνομα Αριστείδης Φάκας. Το σώμα του είχε κακοποιηθεί.

2006: Ο αρχιτέκτονας και ειδικός ερευνητής της Αστυνομίας Παύλος Γ., όπως έχει γίνει γνωστός από την υπογραφή του στα σκίτσα εγκληματιών και υποδίκων, ανακαλύπτει την υπόθεση στο αρχείο του πατέρα του, τέως διοικητή της Αστυνομίας, ο οποίος δολοφονήθηκε εν ώρα υπηρεσίας έναν χρόνο πριν συνταξιοδοτηθεί. Ο Παύλος αποφασίζει να ερευνήσει αυτήν τη σκοτεινή πατρική κληρονομιά.

Η προσπάθειά του θα τον οδηγήσει στη Θεσσαλία του σήμερα αλλά και στο χτες του Εμφυλίου, στο Πήλιο, στα χωριά του Κισάβου, στα τσιπουράδικα του Βόλου, στη Σκόπελο και στα αρχαία μάρμαρα μπροστά στον ναό του Θησείου. Θα έρθει σε επαφή με ανθρώπους που πάλεψαν για τις ιδέες τους, που αφιέρωσαν τη ζωή τους για να βοηθήσουν τα παιδιά, που θυσιάστηκαν για τους αγαπημένους τους, που δεν μπόρεσαν να ξεχάσουν. Ανάμεσά τους θα βρει τον ένοχο αλλά και θύματα που δεν γνώριζε κανείς έως τότε.

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΤΥΠΟΣ

Ένα βιβλίο που καθηλώνει τον αναγνώστη, ένα πολυπρόσωπο αφήγημα… με ανατροπές, εκπλήξεις αλλά και τρυφερή κατανόηση.
Όλγα Σελλά, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Αστυνομικό με απρόσμενο φόντο και ουσιαστικό θέμα τον Εμφύλιο. Σπάραγμα συγκλονιστικό οι τελευταίες σελίδες, όπου για να επέλθει η κάθαρση αναμοχλεύονται καταλαγιασμένα πάθη και ανασύρονται στην επιφάνεια φωλιασμένες από καιρό μνήμες. Απλές, πικρές και μεγάλες αλήθειες.
Γιώργος Βότσης, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Με το τελευταίο μυθιστόρημά της Η μνήμη της πολαρόιντ [η συγγραφέας] αποδεικνύει ότι όχι μόνον είναι άξια να χειρίζεται το είδος, αλλά και να το οδηγήσει σε λίαν επικίνδυνους ατραπούς, αυτούς της πρόσφατης και πιο επώδυνης ιστορίας μας, τουτέστιν τον Εμφύλιο και τις… παραφυάδες του. Έχουμε λοιπόν ένα αστυνομικό μυθιστόρημα με ιστορικοπολιτικό άρωμα; Ή ένα ιστορικοπολιτικό μυθιστόρημα με αστυνομικό σασπένς; Κατ’ αρχάς –κι αυτό πιστεύω ότι είναι το σπουδαιότερο- έχουμε ένα πολύ καλό μυθιστόρημα. […]
Η συγγραφέας παίζοντας με μαεστρία με πολλές αφηγηματικές φωνές και διαφορετικά αφηγηματικά μοτίβα καταφέρνει να ανασυνθέσει τόσο την άγρια πλευρά εκείνου του φοβερού πολέμου όσο και τη βαθύτατα τραγική του, με την ανάδειξη της βίαιης διάρρηξης των ανθρώπινων σχέσεων, της εκ βάθρων διάλυσης των οικογενειακών δεσμών.
Έλενα Χουζούρη, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (Βιβλιοθήκη)

Η συγγραφέας συναγωνίζεται την Αγκάθα Κρίστι, έτσι όπως η μια εγκληματική ενέργεια προβάλλει μέσα από την άλλη σαν τις ρωσικές μπαμπούσκες, πολλαπλασιάζοντας το ψηφιακό παιχνίδι. Ένα άλλο ατού αυτών των βιβλίων είναι οι τόποι που επιλέγει η συγγραφέας. Ο ένας πιο τουριστικός από τον άλλο. […] Δίνεται, έτσι, η ευκαιρία για περιγραφές του κάθε τόπου μαζί με τους χώρους ποτού και φαγητού με ιδιαίτερη αναφορά σε τερψιλαρύγγια εδέσματα.
Μάρη Θεοδοσοπούλου, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (Βιβλιοθήκη)


Ιστορία, μυστήριο, πολιτική∙ ένα βιβλίο που εμπεριέχει ουσιαστική έρευνα χωρίς όμως να χάσει τη γοητεία και τη γλαφυρότητα που απαιτεί η αστυνομική πλοκή του. […] Πολυπρόσωπο μυθιστόρημα κρατά τον αναγνώστη σε διαρκή αγωνία και τον οδηγεί στα σκοτεινά χρόνια, που δεν είναι δα και τόσο απόμακρα. […] Η Μαρλένα Πολιτοπούλου επιδεικνύει μια κομψή ωριμότητα στον χειρισμό της γλώσσας που μας προσφέρεται γοητευτική, χωρίς ακρότητες και χωρίς εντυπωσιασμούς. Κομψή χωρίς τίποτα το περιττό αφήνει την πρωτοβουλία στα γεγονότα και κυρίως στις σχέσεις των ανθρώπων και σε ηρωικές στιγμές που ποτέ δεν κατέγραψε η επίσημη ιστορία.
Τέα Βασιλειάδου, ΗΜΕΡΗΣΙΑ

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Η Μαρλένα Πολιτοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1950. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Δημοσιογράφησε σχεδόν είκοσι χρόνια σε εφημερίδες (Η ΑΥΓΗ, ΤΑ ΝΕΑ) και στο ραδιόφωνο (ΕΡΑ). Δίδαξε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στα Τμήματα Επικοινωνίας και ΜΜΕ. Έχει εκδώσει μυθιστορήματα και νουβέλες. Μεταφράζει από τα γερμανικά.

Βιβλιοπωλείο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΗ ΣΤΟΑ
Ανδρέα Παπανδρέου 11, εντός στοάς, Χαλάνδρι
210-68 00 644

No comments: