12.4.10

Οι 3D εικόνες μπορούν να μην είναι άλυτο μυστήριο

«Oπτικές Ψευδαισθήσεις: Η αλήθεια μέσα από τους καθρέπτες»
Ειδικές παρουσιάσεις,
στη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας
του Ιδρύματος Ευγενίδου

Λεωφόρος Συγγρού 387, Π. Φάληρο
210-94 69 600, fax: 210- 94 30 171





• πώς κατασκευάζονται οι τρισδιάστατες εικόνες;
• τι είναι τα ολογράμματα;
• ποια μυστικά που «κρύβει» η παραγωγή ολογραμμάτων;

Απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα δίνει η ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη παρουσίαση του Αρχιτέκτονα – Μηχανικού κ. Νίκου Κουρνιάτη με τίτλο: «Oπτικές Ψευδαισθήσεις: Η αλήθεια μέσα από τους καθρέπτες» που διοργανώνει η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου.


Η εισαγωγή στην κατασκευή οπτικών ψευδαισθήσεων στο χώρο πραγματοποιείται από τον κ. Νίκο Κουρνιάτη, και για το λόγο ότι ο ίδιος ειδικεύεται στις οπτικές αλλοιώσεις – ψευδαισθήσεις.
Η παρουσίαση θα επαναληφθεί τρεις φορές. Έτσι, οι φίλοι των οπτικών αλλοιώσεων μπορούν να επιλέξουν εναλλακτικά μία από τις παρακάτω ημερομηνίες:
• Κυριακή 18 Απριλίου 2010 και ώρα 14:30
• Σάββατο 24 Απριλίου 2010 και ώρα 14:30
• Κυριακή 25 Απριλίου 2010 και ώρα 14:30

Στους χώρους της Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου, ο κ. Κουρνιάτης, μεταξύ άλλων θα εξηγήσει πώς κατασκευάζονται οι τρισδιάστατες (3D) εικόνες τις οποίες μπορεί να παρατηρήσει κάποιος με χρήση ειδικών πολωτικών ή κόκκινων – μπλε γυαλιών, όπως εκείνα που χρησιμοποιούνται στον κινηματογράφο σε ανάλογες 3D παραγωγές.
Επίσης, θα παρουσιάσει τις τεχνικές κατασκευής παραμορφωμένων εικόνων, οι οποίες αποκαλύπτονται στο θεατή με τον «επιθυμητό» τρόπο μέσα από επίπεδους ή καμπύλους καθρέπτες.
Τέλος, θα μιλήσει για τον τρόπο παραγωγής ολογραμμάτων, δηλαδή εικόνων που γίνονται ορατές στο χώρο όταν ειδικά φιλμ φωτιστούν με φωτεινή πηγή laser ή και με φυσικό φως.

Παράλληλα, το Ίδρυμα Ευγενίδου συνεχίζει να φιλοξενεί στον ίδιο χώρο, κατασκευές του Αρχιτέκτονα Μηχανικού κ. Νίκου Κουρνιάτη, σχετικά με τις Οπτικές Αναμορφώσεις – Ψευδαισθήσεις, τη Στερεοσκοπική (3d) Όραση και την Ολογραφία. Πρόκειται για επίπεδες εικόνες που αποκαλύπτονται στον παρατηρητή κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, καθώς και για Ολογράμματα αντικειμένων.

Το αφιέρωμα πραγματοποιείται στο πλαίσιο της παρουσίασης της ειδικής θεματικής ενότητας πειραμάτων με τίτλο: «Η Επιστήμη των πέντε αισθήσεων» που επίσης πραγματοποιείται τα Σάββατοκύριακα του Απριλίου στη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Σημειώνεται ότι για τις παραπάνω παρουσιάσεις, που απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες, δεν γίνονται κρατήσεις, αλλά θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας κατά την είσοδο.

No comments: