14.4.10

Πέρσα Σταματοπούλου: "περφορμάρει" στο ΕΜΣΤ...


την Παρασκευή 16 και το Σάββατο 17 Απριλίου 2010,
ώρα 20.00
στο Ε.Μ.Σ.Τ
Κτίριο Ωδείου Αθηνών
Βασ. Γεωργίου Β’ 17 -19 & Ρηγίλλης



Η περφόρμανς έχει βασιστεί στο ποίημα του καθηγητή και ποιητή Γιώργου Βέλτσου Σχέδιο για Ηλέκτρα, που κυκλοφόρησε πρόσφατα με 8 εικόνες του Χρόνη Μπότσογλου, οι οποίες παρουσιάζονται στο χώρο της έκθεσης. Στο πλαίσιο ενός διακαλλιτεχνικού διαλόγου, η Ομάδα Σύγχρονου Χορού της Πέρσας Σταματοπούλου συνεργάστηκε με το Γιώργο Βέλτσο για τη δημιουργία ενός δρωμένου, στο οποίο συνυπάρχουν μουσική, ποίηση, θέατρο, χορός, βίντεο αρτ.

Σύμφωνα με την χορογράφο «Το ζητούμενο δεν είναι η αφηγηματικότητα και η αναπαράσταση του κειμένου, αλλά η συνεύρεση του με το σώμα στον ίδιο χώρο και χρόνο.» Λιτές, αφαιρετικές συμπυκνωμένες φόρμες, ήχοι και σιωπές αποτελούν τους βασικούς άξονες της παράστασης. Η Ηλέκτρα και ο Ορέστης δύο πρόσωπα, δυο σώματα, άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους, θύτες και θύματα ταυτόχρονα, αντιπροσωπεύουν το δισυπόστατο της ύπαρξης, το αρσενικό και το θηλυκό, τη ζωή και το θάνατο.

Είσοδος ελεύθερη

Διάρκεια: 30 λεπτά

Συντελεστές

Χορογραφία-καλλιτεχνική επιμέλεια: Πέρσα Σταματοπούλου

Περφόρμερ: Πέρσα Σταματοπούλου, Ηλίας Ραφαηλίδης

Βίντεο: Μάκης Φάρος

Μουσική: Ίρινα Δημάκη (βιολοντσέλο)

Φωνή: Θέμις Μπαζάκα

Φωτισμοί: Παναγιώτης Μανούσης

Σύντομο βιογραφικό της Πέρσας Σταματοπούλου:
H Πέρσα Σταματοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε χορό στο Conservatoire National de Région de Musique, d'Art et de la Danse στη Λυών και στο Centre International de la danse στο Παρίσι. Παρακολούθησε σεμινάρια στη Γαλλία με γνωστούς και διακεκριμένους χορευτές και χορογράφους Το 1991 ίδρυσε την ομάδα σύγχρονου χορού Πέρσας Σταματοπούλου, στην οποία χορεύει και χορογραφεί. Η ομάδα έχει δώσει πλήθος παραστάσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, το Θέατρο Ροές, το Θέατρο Μονής Λαζαριστών κ.ά. Η Πέρσα Σταματοπούλου έχει συνεργαστεί με χορογράφους όπως οι Λ. Βελισαρίου, Χ. Κλεισιούνη, Α. Παπαδαμάκη και τους σκηνοθέτες Γ. Κακλέα, Ρ. Πατεράκη, Σ. Κοτσίκο, Α. Αντύπα, και Γ. Κιμούλη. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Κτίριο Ωδείου Αθηνών, Βασ. Γεωργίου Β’ 17 -19 & Ρηγίλλης, Αθήνα, 10675

Τηλέφωνα: 210 92.42.1113, Fax: 210 92.45.200

No comments: