4.5.10

Σασπένς και Κρεμάλα με πείρα τηλεόρασης

Πράγματι η φόρμα σώζει ζωές. Τηλεοπτικές παρουσίες. Καθώς, όταν η υλοποίηση μιας τηλεοπτικής πρότασης είναι προδιαγεγραμμένη, αυτό που μένει, αφορά στο μπρίο του παρουσιαστή -ή της παρουσιάστριας-, άρα στο πώς χειρίζεται το συνδυασμό λόγου και εικόνας. Κοινώς, η ετοιμότητα και η εκφραστική ευελιξία έχουν το πάνω χέρι στο παιχνίδι έκθεσης και γοητείας. Το κάτω χέρι έχουν, βέβαια, οι κάρτες των αποτελεσμάτων με τις επιδόσεις όσων νέων επιθυμούν να γίνουν τραγουδιστές, ενώ έχουν την ευκαιρία, στα διαλείμματα, να βλέπουν τους άλλους, τους έμπειρους τραγουδιστές, πώς παστώνονται στο make-up και είναι οι πάντα νέοι, εφόσον το τι είναι με το τι δείχνω έχουν πλέον εξισορροπήσει στη ζυγαριά της μοντέρνας τηλεθέασης.

Και χτες, λοιπόν, στο τέλος του μουσικού ριάλιτι, ενώ διάβαζα και είχα την τηλεόραση να παίζει, κάνοντας ζάπινγκ, πότε στην Άννα Διαμαντοπούλου, να μιλά στην Ερτ για τα μέτρα στην εκπαίδευση, πότε στον Πρετεντέρη και τους καλεσμένους του, είχα την τύχη προτού κλείσω το ισπανικό κείμενο και την τηλεόραση μαζί, να παρακολουθήσω την κοτσάνα από την κοτσονάτη Κορομηλά: άλλος έφευγε, -μια κοπέλα τελικά ήταν να αποχωρήσει-, τον άλλον έδωσε αυτή, και όχι μόνο δεν παραδέχτηκε το λάθος της, αλλά προσπάθησε άτεχνα να τα μπαλώσει, άτεχνα όπως παρακαλούσε, σαν καλή οικοδέσποινα, το κοινό της να σηκωθεί όρθιο και να χειροκροτήσει, άτεχνα όπως δήλωσε ότι σε αυτό το ριάλιτι φροντίζουν για τα παιδιά, ενώ σε ελάχιστο χρόνο πριν, έχει ακουστεί από τον Κωστόπουλο, το γνωστό «έλα, ρε μαλάκα», που απευθύνεται σε ένα από τα παιδιά που πέρασαν στη δοκιμασία της ψηφοφορίας. Τουλάχιστον, το κάνεις το ριάλιτι, ας το δεχτώ ότι όλοι ταξινομούν με τη δική τους λογική τα πράγματα, αλλά λίγο τακτ δεν βλάπτει.

Όπως τακτ δε βλάπτει ούτε στην περίπτωση του Ρέππα, τον οποίο άκουγα, στην ‘‘Ανατροπή’’, να μιλά για τους αδιόριστους εκπαιδευτικούς της χτεσινής κατάληψης, εντελώς απαξιωτικά, καθώς ήταν η μειοψηφία. Μα, και οι βουλευτές, για τους οποίους προβλέπεται η δαπάνη €5.500 στον καθένα, για να πάρουν νέο εκτυπωτή και υπολογιστή, τι είναι; Ποιοι, οι βουλευτές, που άργησαν να αποκτήσουν ηλεκτρονικές διευθύνσεις, και μόνο για τα κείμενά τους, ένα word τους χρειάζεται, άρα ένα laptop των 500 ευρώ φτάνει και περισσεύει. Γιατί η δαπάνη, λοιπόν, να φτάνει τα €5.500; Αυτή η κατηγορία πολιτών, οι βουλευτές, δεν είναι, υπό αυτές τις συνθήκες, μειοψηφία; Απλώς, οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί είναι η μειοψηφία της χασούρας, ενώ οι βουλευτές του προνομίου.

Δεν πειράζει, στην κρίση –της οικονομίας- απαντάμε με κρίση -του νου-. Σωστά το βρήκαν, στη γκαλερί Αντωνοπούλου, το σύνθημα και έχει μόλις 4 λέξεις: "No Money, Just Honey".

Στην ομαδική έκθεση 7 καλλιτεχνών της street art,
στα εγκαίνια της Δευτέρας 10 Μαΐου, 19-22.00 το βράδυ
είμαστε προσκεκλημένοι, στην οδό Αριστοφάνους, να δούμε τι σημαίνει και είναι η κρίση, αλλά και πώς νοείται, μέσα από επτά διαφορετικές φωνές, που όμως έχουν ένα κοινό σκοπό: να εμπνεύσουν, όπως διαισθάνονται και ξέρουν, ακριβώς όπως η Μάρθα Καραγιάννη ενέπνευσε εν αγνοία της, μέσα από μια συνέντευξη στον Κουίκ, έναν υπάλληλο του δήμου να πάει στο Ιράν. Έτσι ξαφνικά, "No Money, Just Honey". Επειδή οι μειοψηφίες, όπως το κράτος θέλει να βλέπει τους καλλιτέχνες ή τους εκπαιδευτικούς, ξέρουν. Όπως διάβασα και στη συνέντευξη της Σόνιας Ζαχαράτου με τον Γιαν Φαμπρ στο ΒΗΜagazino της Κυριακής 2.05.10, τον ίδιο να αναφέρει: «το κυριότερο λάθος επομένως είναι ότι οι πολιτικοί δεν εντάσσουν στις συζητήσεις τους την ποιότητα ζωής, επειδή δεν πιστεύουν στην ομορφιά». Και πώς να αλλάξει η νοοτροπία για την αισθητική, όταν αυτός που μεταφέρει τη γνώση, ο εκπαιδευτικός ή ο καθηγητής πανεπιστημίου διώκεται παρόλη την εμμονή να αναφέρουμε διαρκώς πως ζούμε στην εποχή της πληροφορίας;…

"No Money, Just Honey"

Σωκράτης Αργείτης, Αλέξανδρος Βασμουλάκης, iNO, Jamer,
Δημήτρης Ταξής, Παύλος Τσάκωνας, Βαγγέλης Χούρσογλου


Εγκαίνια: Δευτέρα 10 Μαΐου 2010, 19:00-22:00
Διάρκεια: 10.05 - 25.06.2010 και 01.09 - 24.09.2010
Ώρες λειτουργίας:
Τρίτη-Παρασκευή 12:00-20:00
Σάββατο 12:00-16:00

20 Aristofanous St. , 4th floor
Psyrri 105 54
Athens, Greece
tel: +30 210 32 14 994
fax: +30 210 3214263
e-mail: info@aaart.gr

No comments: