17.3.10

Τι Αγαπήσαμε&Ξεχάσαμε: στην Qbox gallery από 20/3

Megan and Murray McMillan
Τι Αγαπήσαμε και Ξεχάσαμε
20 Μαρτίου – 18 Μαΐου, 2010Εγκαίνια με την παρουσία των καλλιτεχνών:
Σάββατο, 20 Μαρτίου, 7 – 10 μμ

Η γκαλερί Qbox με χαρά ανακοινώνει τη δεύτερη ατομική έκθεση των Αμερικανών καλλιτεχνών Megan και Murray McMillan, μια εγκατάσταση βίντεο και φωτογραφίας με τίτλο Τι Αγαπήσαμε και Ξεχάσαμε.

Στις αρχές του 2009, οι καλλιτέχνες ανταποκρίθηκαν σε μια αγγελία που αφορούσε μεγάλη ποσότητα κίτρινων πλαστικών που χρησιμοποιούνται για την υποδομή διαχείρισης καλωδίων στην κατασκευή βιομηχανικών κτιρίων. Το υλικό προσφερόταν δωρεάν σε όποιον μπορούσε να πάει και να το παραλάβει. Συναντήθηκαν με τη γυναίκα και διαπίστωσαν ότι τα πλαστικά είχαν απομείνει από την επιχείρηση του συζύγου της που είχε πεθάνει πρόσφατα. Ενθουσιάστηκε όταν άκουσε πως οι καλλιτέχνες ήθελαν να ανακυκλώσουν το υλικό και να το μετατρέψουν σε έργο τέχνης. Η μόνη επιθυμία της ήταν να χρησιμοποιήσουν το υλικό για να δημιουργήσουν κάτι όμορφο: ένα είδος αφιερώματος στο σύζυγό της.

Η Megan και ο Murray McMillan συγκινήθηκαν από αυτήν τη συνάντηση και η εμπειρία αυτή αποτέλεσε τη βάση του έργου: ένα είδος κίτρινου κρίνου που ανθίζει την ημέρα. Αυτά τα κρίνα ανθίζουν την ανατολή και μαραίνονται στη δύση του ήλιου. Το μαραμένο άνθος αντικαθίσταται στον ίδιο μίσχο από ένα άλλο την επόμενη ημέρα. Τα κίτρινα κρίνα τούς θυμίζουν το μυθιστόρημα Εκατό Χρόνια Μοναξιάς, όπου βρέχει κίτρινα λουλούδια που σκεπάζουν την πόλη μετά το θάνατο του José Arcadio Buendía.

Το χώρο της γκαλερί γεμίζουν δομές κρίνων δημιουργώντας μία εσοχή από όπου το κοινό μπορεί να εισέλθει σαν μέσα από μία συστάδα λουλουδιών. Απέναντι υπάρχει ένα βίντεο στο οποίο ένας άνθρωπος σηκώνεται από την πολυθρόνα, περπατά σε μια ράμπα και εξαφανίζεται καθώς ένα ζευγάρι χτίζει έναν κρίνο. Στην κουζίνα, μια γυναίκα μαγειρεύει, αποκομμένη από τον ονειρικό κόσμο γύρω της.

Η Megan και ο Murray McMillan δημιουργούν βίντεο εγκαταστάσεις οι οποίες συχνά περιλαμβάνουν και φωτογραφία. Συνεργάζονται από το 2002 ενώ έχουν εκθέσει μεταξύ άλλων στο Εθνικό Μουσείο Τέχνης στη Λα Παζ, Βολιβία και το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Ελλάδα. Ήταν artists-in-residence στη Βαρκελώνη, Αθήνα, Kökar και Turku, Φινλανδία, βίντεό τους έχουν παρουσιαστεί σε φεστιβάλ στην Αυστρία, την Κροατία, τη Ρουμανία, την Ελβετία, το Λονδίνο και το Λος Άντζελες, ενώ το περιοδικό Art in America παρουσίασε εκτενώς την ατομική τους έκθεση στο White Flag το Νοέμβριο του 2007.

Η Megan McMillan (γεν. 1975, ΗΠΑ), ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην Ιστορία της Τέχνης και στην Κριτική Θεωρία, στο California State University, Long Beach και σήμερα κάνει μεταπτυχιακό στην Φωτογραφία στο Massachusetts College of Art & Design. Ο Murray McMillan (γεν. 1973, ΗΠΑ) έχει πτυχίο (MFA) σε Transmedia από το University of Texas, Austin και πτυχίο (BFA) από το Kansas City Art Institute. Οι McMillans είναι παντρεμένοι από το 1997 και ζουν και εργάζονται στο Providence, Rhode Island όπου ο Murray διδάσκει στο Roger Williams University.
Για περισσότερες πληροφορίες :
info@qbox.gr ή στο +30.211.1199.991

Qbox gallery
Aρμοδίου 10, 1ος όροφος, Aθήνα 105-52
http://www.qbox.gr
Ώρες Λειτουργίας Τρίτη – Παρασκευή 2 - 8 μμ, Σάββατο 12 - 4 μμ ή με ραντεβού

No comments: