15.4.09

Ψηφοφορία για το ρύζι:δικαίωμα και στη διατροφή

Όπως λένε οι ειδικοί της Greenpeace...

''Η Bayer έχει βάλει στο μάτι το ρύζι και θέλει να πετύχει την καλλιέργεια και την κατανάλωση του μεταλλαγμένου ρυζιού της. Αν τα καταφέρει, τότε αποκτά τον έλεγχο του καθημερινού είδους διατροφής του μισού πληθυσμού του πλανήτη. Επίσης, θα είναι η πρώτη φορά που ένα μεταλλαγμένο προϊόν έρχεται απευθείας στο πιάτο μας!

Το μεταλλαγμένο ρύζι της Bayer είναι κατασκευασμένο έτσι ώστε να επιβιώνει μετά από τη χρήση μεγάλων δόσεων του εξαιρετικά τοξικού ζιζανιοκτόνου glufosinate. Ένα "μικρό προβληματάκι" είναι πως το glufosinate έχει χαρακτηριστεί τόσο επικίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων και για το περιβάλλον, που στην Ευρώπη θα απαγορευτεί σύντομα η χρήση του...

Αυτή τη φορά δεν ανησυχούμε μόνο για τους καταναλωτές και την υγεία του περιβάλλοντος. Έχουμε να κάνουμε με ένα θέμα παγκόσμιας ασφάλειας τροφίμων, ανθρώπινων δικαιωμάτων και επιβίωσης εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποφασίσει αν θα επιτρέψει την εισαγωγή αυτού του μεταλλαγμένου ρυζιού στα κράτη-μέλη της. Αν την επιτρέψει, τότε το ρύζι της Bayer θα αρχίσει πολύ σύντομα να καλλιεργείται εμπορικά στην ΗΠΑ και σε άλλες χώρες, θα ξεκινήσει η κυκλοφορία του σε σούπερ-μάρκετ και τελικά θα φτάσει στο πιάτο μας''.

http://www.greenpeace.org/greece/news/hands-off-rice (στην ίδια σελίδα συμπληρώνετε τα στοιχεία σας, ώστε να αυξηθούν οι υπογραφές υπέρ της σωστής διατροφής)
Γραφείο τύπου της Greenpeace: 210-38 40 774 & 5
fax: 210- 38 04 008
Κλεισόβης 9, 106 77 Αθήνα

No comments: