23.4.09

Σφαίρα για θέατρο Αργώ: το νου σου στο σύνολο (α)

Θέατρο Αργώ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ


«Θέατρο για Παιδιά από τη Γειτονιά μας»

National Theater of Children, Αλβανία
Σάββατο 25, Κυριακή 26
Απριλίου

* δεκτά εισιτήρια Εργατικής Εστίας

Η Καλλιτεχνική Εταιρεία Αργώ διοργανώνει με την υποστήριξη του Διαπολιτισμικού Κέντρου της Δ/νσης Αλλοδαπών του Δήμου Αθηναίων δύο διήμερα θεάτρου (25-26 Απριλίου, 2-3 Μαΐου 2009) με τίτλο «Θέατρο για Παιδιά από τη Γειτονιά μας», φιλοξενώντας δύο θιάσους, που ειδικεύονται στο θέατρο για παιδιά και που θα παρουσιάσουν παραστάσεις στην μητρική τους γλώσσα: Το National Theater of Children από την Αλβανία, και το Theater PAN από την Βουλγαρία.

Το «Θέατρο για Παιδιά από τη Γειτονιά μας» θα λάβει χώρα στο θέατρο Αργώ (Ελευσινίων 15, στάση Μετρό Μεταξουργείο, τηλ: 210-5201.684) και διοργανώνεται σε συνεργασία με το Διαπολιτισμικό Κέντρο της Δ/νσης Αλλοδαπών της Αντιδημαρχίας Ισότητας και Κοινωνικής Ένταξης.

Πρόθεση της δράσης αυτής της Καλλιτεχνικής Εταιρείας Αργώ που στεγάζεται στο θέατρο Αργώ στο Μεταξουργείο, μια Αθηναϊκή συνοικία στην οποία κατοικούν και εργάζονται πολλοί οικονομικοί μετανάστες, είναι να κρατηθούν ζωντανές οι εθνικές γλώσσες και κουλτούρες και τα μικρά παιδιά να έρθουν σε επαφή μαζί τους μέσα από το κατ’ εξοχήν πολιτιστικό γεγονός που έχει σχέση με την γλώσσα, το θέατρο. Επιπλέον, στόχος του θεάτρου ΑΡΓΩ είναι η δραστηριότητα αυτή να διευρυνθεί τα επόμενα χρόνια, περιλαμβάνοντας παραστάσεις και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις από όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες, δημιουργώντας μια ετήσια γιορτή για τα παιδιά των μεταναστών που ζουν και μεγαλώνουν στη χώρα μας.

Το Διαπολιτισμικό Κέντρο της Δ/νσης Αλλοδαπών που ιδρύθηκε το 2008, μέσα από διάφορες κοινωνικές δράσεις όπως για παράδειγμα τα μαθήματα ελληνικής γλώσσας για μητέρες, η ένταξη των αλλοδαπών παιδιών στον προσκοπισμό, στοχεύει στην ομαλή ένταξη των μεταναστών στην πόλη της Αθήνας, στην αλληλοκατανόηση και αρμονική συμβίωση όλων των κατοίκων του Δήμου, αλλοδαπών και γηγενών.

Για κάθε παράσταση θα δοθούν δωρεάν προσκλήσεις από τον ξενόγλωσσο ραδιοφωνικό σταθμό του Δήμου Αθηναίων 104.4.

Για τη διαθεσιμότητα των εισιτήριων μπορείτε να ενημερωθείτε από το Διαπολιτισμικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων στο τηλέφωνο 210-5225.284, και στο θέατρο Αργώ, τηλ: 210-5201.684.

National Theater of Children, Αλβανία
Το National Theater of Children από την Αλβανία θα παρουσιάσει το Σάββατο 25 Απριλίου στις 17:00 και την Κυριακή 26 Απριλίου στις 11:00 και στις 17:00 τα έργα «Η Τρέλα των Χρωμάτων» της Klaudia Hila και «Τα 3 Γουρουνάκια».

«Η Τρέλα των Χρωμάτων»
Ο δρόμος προς την μάθηση δεν είναι μόνο διασκεδαστικός αλλά και δύσκολος. Πρέπει να κάνουμε λάθη, αλλά να μαθαίνουμε από αυτά, είναι το θέμα που θίγει το έργο της Klaudia Hila, Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του Εθνικού Θεάτρου για Παιδιά.

Δύο πλεξούδες, παθιασμένες με την ζωγραφική, ταξιδεύουν στον κόσμο των χρωμάτων. Εκεί τις συναντούν το μολύβι και η γόμα που θα προσπαθήσουν να τους διδάξουν ότι το να ζωγραφίζει κανείς, δεν φτάνει. Πρέπει να μάθει να γράφει, να διαβάζει και να διορθώνει τα λάθη του. Οι ανυπάκουες, σκανταλιάρες πλεξούδες θα πάρουν το μάθημα τους όταν τιμωρηθούν να ζωγραφίζουν μόνο με άσπρο και μαύρο χρώμα.

«Τα 3 Γουρουνάκια»
Οι λόγοι που οδηγούν τον σημερινό άνθρωπο στην μετανάστευση, τα όνειρα για την καινούρια ζωή, οι δυσάρεστες εκπλήξεις και, τέλος, η επιστροφή στην πατρίδα, είναι τα θέματα που θίγει το έργο αυτό, βασισμένο στο ομώνυμο παραμύθι και προσαρμοσμένο στη σημερινή εποχή.
Μετά από μια φυσική καταστροφή τα τρία γουρουνάκια μένουν στο δρόμο και αποφασίζουν να μεταναστεύσουν. Στη διαδρομή σκέφτονται πως θα πραγματοποιήσουν όλα τα ανεκπλήρωτα όνειρά τους. Όμως ο δρόμος προς την «ευτυχία» δεν είναι όπως τον είχαν φανταστεί. Αφού πραγματοποιούν ελάχιστα απ’ όσα είχαν σχεδιάσει και ονειρευτεί, αποφασίζουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Εκεί όμως, τα πράγματα έχουν αλλάξει και τους επιφυλάσσονται πολλές εκπλήξεις.

Συντελεστές του National Theater of Children, που θα ταξιδέψουν στην Αθήνα είναι:
Klaudia Hila – Καλλιτεχνική Διευθύντρια,
Merita Spahia – Σκηνογράφος / Ενδυματολόγος
Arben Shtylla - Σχεδιασμός Φωτισμών & Ήχου,
Sotiraq Riza, Kujtim Goxhaj – Τεχνική υποστήριξη.
Ηθοποιοί / Κουκλοπαίκτες: Valentina Cobo, Sokol Myzeqari, Florinda Mazreku, Shegushe Bebeti, Alma Daliu, Denard Xhillari, Marilda Furxhi, Donika Ramallari

Εισιτήριο: 6 ευρώ γενική είσοδος (δεκτά εισιτήρια Εργατικής Εστίας)
Διάρκεια παράστασης: 110 λεπτά
Πρόγραμμα παραστάσεων:
Σάββατο 25 Απριλίου στις 17:00
Κυριακή 26 Απριλίου στις 11:00 & στις 17:00

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ θέσεων:
Θέατρο ΑΡΓΩ, Ελευσινίων 15, στάση Μετρό Μεταξουργείο, τηλ: 210-5201.684
Θέσεις θεάτρου: 200

National Theater of Children: ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
Το National Theater of Children, που εδρεύει στα Τίρανα από το 1950, έχει παρουσιάσει 280 παραγωγές με έργα Αλβανών και ξένων συγγραφέων, έχει συμμετάσχει σε πολλά Ευρωπαϊκά και Βαλκανικά Φεστιβάλ και κάθε χρόνο πραγματοποιεί περί τις 500 παραστάσεις.
Οι συντελεστές του είναι απόφοιτοι των μεγάλων σχολών της Ρωσίας, Πολωνίας και Τσεχίας. Το ρεπερτόριο του περιλαμβάνει παραστάσεις κουκλοθέατρου, μαριονέτων, θεάτρου σκιών και παντομίμας, θεάτρου με μάσκες, καθώς και παραστάσεις με ηθοποιούς. Είναι το μοναδικό επαγγελματικό θέατρο για παιδιά στην Αλβανία και συγχρόνως διαθέτει τη μοναδική επαγγελματική σχολή που τροφοδοτεί και τα άλλα θέατρα της χώρας.
μικρό σχόλιο:
Μεταξουργείο όπως Μετάξι
Δεν είναι τυχαίο, σκέφτομαι, ότι στην ελληνική νοηματική ο σταθμός ''μεταξουργείο'' προφέρεται, μέσω των χεριών, με βάση το μετάξι, δηλαδή, με βάση την πράξη της ύφανσης. Πρέπει, λοιπόν, να συμβάλλουμε σε αυτήν την ύφανση των κλωστών...Πρέπει, όλοι μαζί, να πλέξουμε. Το Μεταξουργείο μας καλεί σε μια συνάντηση που δεν αναβάλλεται.
Μπράβο στην Αιμιλία Υψηλάντη.
ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΓΩ
Ελευσινίων 15
στάση Μετρό Μεταξουργείο 10437 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-5201.684
email: info@argotheater.gr

No comments: