9.4.09

Ευρωπαίοι Πράσινοι με ποδήλατα στον Έβρο

ΜΕ


ΠΟΔΗΛΑΤΑ


ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ;
Βιώσιμος τουρισμός σε μια ενωμένη Ευρώπη
Περιοδεία των Οικολόγων Πράσινων σε Έβρο και Ροδόπη

Οι Οικολόγοι Πράσινοι μαζί με την Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο συνδιοργανώνουν την Κυριακή των Βαΐων, 12 Απριλίου 2009, ποδηλατική διαδρομή στα Ελληνοβουλγαρικά και Ελληνοτουρκικά σύνορα στην περιοχή του Β. Έβρου.

Φίλοι του ποδηλάτου από Ελλάδα, Βουλγαρία και Τουρκία θα συνοδεύσουν τον Γερμανό Πράσινο Ευρωβουλευτή M. Cramer, σε μια διαδρομή που μεταφέρει το μήνυμα της ενωμένης Ευρώπης και του ήπιου και αειοφόρου τουρισμού.

Η διαδρομή "Iron Curtain Trail" καλεί τους πολίτες να καταγράψουν την επώδυνη εμπειρία της διαίρεσης της ευρωπαϊκής ηπείρου σε 6.800 χιλιόμετρα κατά μήκος της τροχιάς των συνόρων του πρώην «Σιδηρού Παραπετάσματος», από τη Βόρεια Θάλασσα μέχρι τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, διασχίζοντας 20 χώρες και 14 μέλη της Ε.Ε., μια διαδρομή που συνδυάζει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, την ιστορία και το βιώσιμο τουρισμό.

Η διαδρομή, μετά από πρόταση του Μ. Cramer, ψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως «σύμβολο για μια κοινή και συνολική ευρωπαϊκή εμπειρία σε μια ενωμένη Ευρώπη, που προσφέρει νέες προοπτικές και προκλήσεις για αειφόρο ευρωπαϊκό τουρισμό» ενώ στον τομέα της πολιτικής της Ε.Ε. για τον τουρισμό «προτρέπει την Επιτροπή να προωθήσει τη διασυνοριακή ποδηλατική διαδρομή μνήμης κατά μήκος του πρώην ''Σιδηρού Παραπετάσματος'Ά' ως παράδειγμα "ευγενούς κινητικότητας" στον τουρισμό και ως σύμβολο της επανένωσης της Ευρώπης».

Η διαδρομή αυτή της «πράσινης ζώνης», με στόχο την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της αξίας της ως ένα από τα σύμβολα της ενοποίησης μεταξύ Ανατολής και Δύσης είναι πλέον υπό την προστασία του Διεθνούς Πράσινου Σταυρού (GCI).

Η Εκτελεστική Γραμματεία
Πληροφορίες: Γ. Φαρφαράς, 6936 888967
Οικολόγοι Πράσινοι
Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562,
τηλ. 210.3241001, fax 210 3241825
Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631,
τηλ. 2310.222503, fax 2310.421196
framing/πλαισίωση:
* Η φωτογραφία, που έχω τραβήξει σε έκθεση στην Τεχνόπολη, δείχνει έργο της Τσέχας Katerina Pinosova, ποιήτριας και ζωγράφου. Είχα τη χαρά να τη γνωρίσω, ενώ ήμουν μαζί με τον Νάνο Βαλαωρίτη και τη Mary Wilson, το 2006.
δωράκια:

No comments: