11.1.10

Tarot της Χριστιάνας Σούλου σε χαρτί και με μολύβι

Με αφορμή τα Ταρώ:
Θαρρώ πως όλα ξεκινούν από μια περιέργεια να μπεις και εσύ στο παιχνίδι. Να πιάσεις την κλωστή από εκεί που την άφησε μια άλλη, tarotική ύπαρξη για να την στείλεις ακόμη πιο μακριά. Γράφοντας για κλωστές, θυμάμαι τις «σουζανέ», τα μεταξωτά κεντήματα των γυναικών, στο Ουζμπεκιστάν, με τα οποία συνήθιζαν να διακοσμούν τα σπίτια τους. Σήμερα, πολλοί επισκέπτες-τουρίστες, σε πόλεις του Ουζμπεκιστάν, -όπως είναι η Χίβα, η Μπουχάρα και η Σαμαρκάνδη-, φυλλομετρούν τα ευρώ τους, παζαρεύοντας την καλύτερη τιμή, για να αγοράσουν και να στολίσουν, αργότερα, τις «σουζανέ» στην εθνική τραπεζαρία, πάνω στο καλό, το δρύινο τραπέζι. Μόλις οι κύριοι επιστρέψουν από το θελκτικότατο, τουριστικό, shopping, είναι γεγονός ότι το «συνήθειο», το καθημερινό, αγαπημένο και φυσικό, έθιμο της κοινότητας των Ουζμπέκων εγκαθίσταται εκτός των συνόρων της Κεντρικής Ασίας, οριστικά πλέον, για να μετατραπεί σε ένα ενδιαφέρον πολιτιστικό προϊόν.

Έργο, όμως, του ανθρώπου, που ασχολείται με την ατραπό της τέχνης, δεν είναι να «κοιτά» τις «σουζανέ» αλλά να τις «μετατρέπει» με το βλέμμα του. Έργο του είναι να «μείνει» στο πρωτογενές έθιμο. Να κυνηγήσει την ιστορία του, αργώντας να βγει από τον αρμό της φαντασίας, ώστε αυτό που έχει προκληθεί -και συνεχιστεί- από αγάπη, τελικά να μην εξαφανιστεί διά της μονοδιάστατης, οπτικής σύλληψης της πραγματικότητας. Τότε το έργο θα διασωθεί αυθεντικό, στα μάτια του παρατηρητή, μέσα από την αναζήτηση της λεπτομέρειας.

Είναι οι «σουζανέ» μισοτελειωμένες ή ελαττωματικές; Ούτε το πρώτο ούτε το δεύτερο ισχύει. Σε αυτό το είδος κεντήματος, όμως, κρύβεται το νόημα της συνέχειας επί το έργον, από γενιά σε γενιά, ώστε η καθημερινή γυναικεία ενασχόληση να αποκτά ένα συμβολικό περιεχόμενο αγάπης και συναισθηματικής αξίας. Αν κοιτάξουμε, καλύτερα, στις γραμμές του κεντήματος, θα παρατηρήσουμε ότι, σε κάποιες, το μπλε μελάνι έχει μείνει ακάλυπτο από κλωστή. Κάθε ακάλυπτη γραμμή δεν παραπέμπει σε αμέλεια της γυναίκας που κεντούσε, αλλά αντίθετα, συμβολίζει την αγάπη και την επιθυμία της, η κόρη να συνεχίσει αυτό που η ίδια επέλεξε να αφήσει, αργώντας να το ολοκληρώσει.

Στην ίδια γραμμή του συμβολισμού και της συνέχειας, τα Ταρώ της Χριστιάνας Σούλου σε μολύβι και χαρτί, φέρνουν ένα μήνυμα πρωτοτυπίας και δημιουργικής προσέγγισης για κάθε παρατηρητή. Ώστε το παιχνίδι της θέασης να αποκτά ιδιαίτερα προσηλωτικό –και προσηλυτιστικό- ενδιαφέρον. Παίζοντας με τα σύμβολα της ιέρειας, του μάγου και του τροχού της τύχης, αλλά και σμίγοντας την ιδέα του θανάτου με της δικαιοσύνης και της δύναμης, τελικά, η τέχνη δίνει τις «κλωστές» και τις αφορμές για να ορμήσουμε στη ζωή με πάθος στο λάθος και σε όλα όσα αυτό συνεπάγεται: απλά συναρμόζοντας.

Μόνο και η επιλεκτική αναφορά της Σούλου στο Γκάτσο
«...Και να διαβείς αντίπερα να ξαναβρείς τους
συντρόφους σου
Άνθη πουλιά ελάφια
Να βρεις μιαν άλλη θάλασσα μιαν αλλη απαλοσύνη
.» (Απόσπασμα από το
ποίημα Αμοργός, του Νίκου Γκάτσου), ήταν ένα από τα «υπέρ» που άργησα με την εικόνα των έργων της.

Christiana Soulou, Tarot
Διάρκεια έκθεσης: 14 Ιανουαρίου – 18 Φεβρουαρίου 2010

Gallery Bernier / Eliades
11 Eptachalkou St.
GR-11851 Athens (Thissio)
Greece
tel.: +30-210-3413935-7
fax: +30-210-3413938
pressoffice@bernier-eliades.gr
www.bernier-eliades.gr

Opening Hours:
Tue-Fri 10.30-20.00
Sat 12.00-16.00

http://www.bernier-eliades.gr/images/press/20100114/pr_soulou_en.pdf
http://www.bernier-eliades.gr/images/press/20100114/pr_soulou_el.pdf

http://www.bernier-eliades.gr/images/press/20100114/CHRISTIANA_SOULOU_BIOGRAPHY.pdf

ποιο μήνυμα σε σχέση με τα Ταρώ, στέλνει η ίδια η Χριστιάνα Σούλου:
http://www.bernier-eliades.gr/images/press/20100114/Tarot%20text-table-eng.pdf
http://www.bernier-eliades.gr/images/press/20100114/Tarot%20text-table-gr.pdf

*photo credits:
Detail of Strength, 2009, pencil on paper 53x38.1

No comments: