19.12.10

Μιλάει Φαρσί Ελληνικά: Μνησικλέους 4- 6, Πλάκα

Speak Farsi Greek: Sketching through The Walls
Μιλάει Φαρσί Ελληνικά: Ιχνηλατώντας τα Tείχη των Δογμάτων

H εταιρία εικαστικής, αρχιτεκτονικής και πολεοδομικής έρευνας ICCA παρουσιάζει την έκθεση έργων
οκτώ Ιρανών εικαστικών
στο πειραματικό χώρο αρχιτεκτονικής έρευνας R53
Μνησικλέους 4- 6, Πλάκα

Εγκαίνια: Δευτέρα. 20 Δεκεμβρίου 2010 στις 8 μ.μ.
Διάρκεια: 21 Δεκεμβρίου 2010 – 10 Φεβρουαρίου 2011

Παράγωγες Δράσεις: 21 & 22 Δεκεμβρίου 2010

Μετά την περυσινή επιτυχημένη έκθεση «She Speaks Greek Farsi» της Aphrodite Desiree Navab, που ταξίδεψε και στη Νέα Υόρκη, η νέα παραγωγή της ΙCCA επιστρέφει στο πειραματικό χώρο R53 στην Πλάκα, με την έκθεση «Speak Farsi Greek: Sketching through The Walls», σε ελεύθερη μετάφραση Μιλάει Φαρσί Ελληνικά- Ιχνηλατώντας τα Τείχη των Δογμάτων.

Με κριτική διάθεση, οκτώ εκπρόσωποι ενός δυναμικού καλλιτεχνικού ρεύματος που σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την δημιουργική σκηνή του Ιράν, επιχειρούν να αναδείξουν τη δυναμική εξέλιξης της σύγχρονης Ιρανικής ταυτότητας. Τα 20 έργα της έκθεσης- φωτογραφίες, πίνακες ζωγραφικής και video art- ταξιδεύουν τον επισκέπτη στα άδυτα της ιρανικής πραγματικότητας.

Μελετώντας τη καθημερινή συμπεριφορά συνανθρώπων, προσωπική και κοινωνική, οι καλλιτέχνες επιχειρούν να «ιχνηλατήσουν» τα τείχη του δογματισμού και των κοινωνικών συμβάσεων που υπάρχουν τόσο στο Ιράν όσο και στη Δύση. Τολμούν να αμφισβητήσουν ακόμα και τα «αυτονόητα» της ύπαρξης τους, οπλισμένοι με κριτική σκέψη και ερευνητική διάθεση, όπως ακριβώς έκαναν οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι- μιλούν δηλαδή, «φαρσί ελληνικά». Αν λοιπόν η πρώτη έκθεση μαρτυρά την καλή διάθεση για την κατανόηση ενός φαινομενικά ξένου πολιτισμού ( «μιλώ ελληνικά φαρσί»= κατανοώ καλά μια γλώσσα/ έναν πολιτισμό) η δεύτερη έκθεση είναι ένας ύμνος στην κριτική σκέψη.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι επτά από τους οκτώ συμμετέχοντες στην έκθεση είναι γυναίκες, γεγονός που αντανακλάται στη συστηματική ενασχόληση τους με ζητήματα κοινωνικών δομών όπως για παράδειγμα την εξέλιξη της πατριαρχικής οικογένειας και τα- εξίσου αυστηρά- δυτικά πρότυπα ομορφιάς, συμπεριφοράς και εμφάνισης.

Συμμετέχουν οι εικαστικοί Azadeh Akhlaghi, Minoo Emadi, Naghme Aslani, Homa Bazrafshan, Nassim Pirhadi, Bahar Taheri, Hoda Kashiha και Alireza Bashir Rad.


Στο πλαίσιο της έκθεσης, οργανώνονται στον ίδιο χώρο, οι εξής παράγωγες δράσεις :

Τρίτη, 21 Δεκεμβρίου, ώρα 19.00
Ανοικτή συζήτηση με θέμα : «Επηρεάζει ο Χώρος την Ανθρώπινη Συμπεριφορά ;»
Ο συνδυασμός της Κοινωνικής Ανθρωπολογία και της Αρχιτεκτονικής στην Τέχνη
Εισηγητής : Κωνσταντίνος Τσάκωνας και με τη συμμετοχή των καλλιτεχνών
Homa Bazrafshan, Bahar Taheri, Naghme Aslani


Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου, ώρα 19.00
Παρουσίαση και ανοικτή συζήτηση με θέμα "Ρεύματα Σύγχρονης Τέχνης στο Ιράν και τη Δύση". Εισηγητής Amir Ahmed. Συμμετέχουν και οι καλλιτέχνες Ali Reza και Azadeh Akhlaghi.

No comments: